Monique: “Onderlinge gezelligheid staat bij mij bovenaan”.

Deze week viert Het Goed in Nuenen haar 1-jarig bestaan.  Het Goed in Nuenen is vorig jaar september geopend met een duidelijke missie ‘werk maken door hergebruik’. Dat betekent dat er naast spullen een tweede leven geven er veel aandacht is voor de mens.  In dit werkwarenhuis worden werk/leertrajecten aangeboden voor mensen vanuit de WSD Groep, Lunet zorg, Dommelvallei, het Summa college en Ster college. Naast vaste medewerkers van Het Goed zijn er ook werkcoaches vanuit de partners werkzaam die hun mensen ondersteunen.

Een van de medewerkers bij Het Goed in Nuenen is Monique van de Heuvel. Monique is via de WSD gedetacheerd bij Het Goed sinds augustus 2019.

Monique was voorheen werkzaam in de zorg. Ze werkte de laatste jaren met dementerende ouderen maar moest door rugproblemen haar werkzaamheden daar opgeven. Via de WSD kreeg Monique deze baan bij Het Goed aangeboden, 32 uur per week. Wat onwennig in het begin, maar inmiddels voelt ze zich er helemaal thuis. Thuis bij haar collega’s en enthousiast over haar werk.

Monique, Het Goed Nuenen bestaat 1 jaar. Werk jij al een jaar bij Het Goed?
“Nou, eigenlijk al vanaf de verbouwing van dit pand. Ik heb alles meegemaakt; van de opbouw van de winkel tot vandaag. “

En wat doe je hier?
“Ik begeleid mensen op de afdeling woonaccessoires en ik doe kassa werk. Ik vul ook het koffieapparaat bij is als het nodig is, eigenlijk doe ik van alles.”

Je komt uit de zorg, maar wat vind je nu het grootste verschil met werken in de zorg?
“De zorg was heel pittig, maar ook wel heel leuk. Ik heb het in het begin heel erg gemist, echt wel gehuild. Ik wist niet of ik dit zo leuk vond. Ik dacht: ‘wat kom ik hier doen?’.  Maar mijn collega’s zeiden, kom op, dit ga je gewoon leuk vinden. En het is inderdaad zo, ik vind het nu wel echt leuk. Ik heb alles meegemaakt vanaf het begin en zo raak je betrokken. Het is echt heel anders, maar leuk.”

Wat maakt het wat jou betreft anders?
“Dit is een winkel, we hadden vroeger thuis een winkel, maar ik had nooit echt in een winkel gewerkt. In niets is dit te vergelijken met een verpleeghuis. Maar sowieso met mensen omgaan dat vind ik gewoon geweldig. Vooral oudere mensen dat is toch mijn passie, daar ligt nog steeds mijn hart. Maar hier met mensen omgaan vind ik ook hartstikke leuk. Ik leer nu ook klanten en de collega’s steeds beter kennen.”

Stel dat je niet in de kringloop zou werken, zou je er dan wel langs gaan?
“Ja zeker, ik vind sowieso kringloopwinkels heel erg leuk. Ik koop regelmatig iets en ik vind het heel lastig om niet rond te kijken naar leuke dingen. Af en toe moet ik tegen mezelf zeggen ‘Monique niet kopen!’. Dat vind ik soms best moeilijk. Ik woon in Schijndel en daar ging ik vaak naar Het Goed, maar ook naar Het Goed in Boxtel.”

Dus je was bekend met Het Goed, maar niet gedacht dat je er ooit nog eens zou gaan werken!
“Nee, absoluut niet.”

Je werkt 30 uur bij Het Goed?
“Nee, 32 uur en ook de zaterdagen. Dat vind ik fijn want dat moest ik ook in de zorg en het liefst ook nog op zondag. Maar dat gaat ‘m hier niet worden 😉 .”

En hoe ziet je werkdag eruit?
“Eerst een kopje koffie en om half 9 dan ga ik eerst even mijn ding doen bij de kassa. Daarna ga ik kijken wat er aangevuld moet worden, of wat gewisseld moet worden en ga ik mensen daarbij op weg helpen.”

Hebben jullie geen ochtendstart?
“Nee, dat hadden we voorheen wel, even bijgepraat worden, maar die is er in de coronatijd afgegaan. De kantine is te klein en dan kan je geen afstand houden. Nu beginnen met een kopje koffie en gaan daarna direct aan de slag.”

Waar word je blij van?
“Ik hou van gewoon mijn ding doen. Ik heb hier superleuke collega’s, we hebben een heel fijn en hecht team. Dat vind ik belangrijk. En als het weer een goede dag is geweest, als we leuk hebben samen gewerkt, met gezellige klanten bij de kassa en een mooie omzet, ja daar word ik blij van.”

Is het hier druk?
“Ja, het is hier superdruk en dat vind ik fijn, daar hou ik van. Maar onderlinge gezelligheid dat staat bij mij bovenaan!”

Wat was het meest bijzondere wat je binnen zag komen, waarvan je dacht, dat mensen dat wegdoen?
“Ja, dat was laatst nog. Toen kwam er zo’n prachtig schilderij binnen met een soort Sissi erop. En ook de lijst was écht prachtig. Of een megagrote prachtige kasteeltafel met wel 12 stoelen. Dan denk ik, waar komt zoiets vandaan? Wie brengt dit? En ik kan het niet vragen, want ik sta niet bij de achterdeur, maar ik ben er vaak benieuwd naar.

Bij de kassa vraag ik wel eens wat mensen ermee gaan doen met hun aankoop, en als ze dat vertellen dan vind ik dat extra leuk. Ik ben altijd zo benieuwd naar het verhaal erachter!”

Je staat regelmatig achter de kassa. Wat is dan het leukste compliment dat je ooit kreeg?
“Klanten vinden dat wij het heel leuk doen onderling, dat we het zo gezellig hebben. We staan met een blij gezicht achter de kassa en dat valt ze op. Maar ook dat de winkel er netjes uitziet. Dat is toch een prachtig compliment!.”

Dat snap ik. Jullie hebben dus veel tevreden klanten?
“Jazeker, die hebben we.”

Hoe zie jij jouw toekomst bij Het Goed?
“Misschien dat ik in de toekomst toch wel een reguliere baan kan krijgen in bv. de zorg. Maar met het Coronavirus weet ik het niet. Ik ben blij dat ik dat niet mee heb hoeven maken de afgelopen maanden. Echt zwaar daar.”

Maar je was er toch weggegaan vanwege rugklachten, waarom dan toch die keuze?
“Ja klopt, maar daar ligt toch mijn hart, dat blijft toch wel trekken. En op dit moment heb ik geen last van mijn rug.

En als ik terugga dan zou ik alleen gastvrouw willen zijn, dus niet meer tillen en sjouwen maar gewoon voor de gezelligheid, de verzorging en het babbeltje met de mensen.”

Dank je wel Monique voor dit leuke interview.

 

Het is goed om te zien dat Monique het zo naar de zin heeft bij Het Goed. En wat ook mooi is, is dat haar werkervaring van toen haar blijft boeien en dat ze er zelfs over denkt om nog eens terug te keren naar een reguliere baan in de zorg.

Dat is toch een mooi compliment. Vanuit een lastige periode toch weer aan de slag willen gaan en de kans krijgen om via de WSD bij Het Goed te gaan werken. En nu zo goed weer in het werkproces zitten dat een reguliere baan op termijn weer lonkt. Mooi Monique, daar doen we het voor!

Bij Het Goed in Nuenen hebben afgelopen jaar 93 mensen werkervaring kunnen opdoen. Dat past helemaal bij de rol die het werkwarenhuis heeft; werk maken door hergebruik.