WSD maakt Het Goed

WSD is het sociaal werkbedrijf voor negen gemeenten binnen de driehoek Den Bosch-Tilburg-Eindhoven. WSD ondersteunt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij het vinden van werk. WSD gelooft in een maatschappij waarin iedereen mee kan doen, ook als je een afstand tot de arbeidsmarkt hebt. Door mensen te begeleiden en te ontwikkelen, zorgen WSD voor passend werk. Het liefst bij een reguliere werkgever en als het nodig is bij WSD.

In een gezamenlijke onderneming exploiteert WSD (49%) samen met kringlooporganisatie Het Goed (51%) 4 kringloopwarenhuizen (Best, Boxtel, Nuenen en Schijndel). In de gemeente Vught wordt de vestiging van een kringloopwarenhuis Het Goed onderzocht.

Daarnaast exploiteert WSD in Schijndel een textielsorteercentrum waar het ingezameld textiel uit de regio door de doelgroep wordt gesorteerd. Een groot deel van het ingezameld textiel wordt te koop aangeboden in de kringloopwarenhuizen van Het Goed.

WSD en Het Goed: circulair & inclusief!

In totaal zijn er ruim 200 medewerkers werkzaam in de 4 kringloopwarenhuizen en in het textielsorteercentrum. WSD is blij met de mogelijkheden die Het Goed biedt voor het creëren van werkplekken. In de kringloopwinkels kan door de vele uiteenlopende taken altijd een passende activiteit worden gevonden. De taken variëren van logistiek tot administratief naar retail. Er wordt gestructureerd gewerkt aan werknemersvaardigheden, zodat medewerkers na Het Goed de stap kunnen zetten naar het reguliere bedrijfsleven. Of langdurig bij Het Goed worden gedetacheerd..

Neem bijvoorbeeld Lowie Holsken (21 jaar).

Op de kledingafdeling van Het Goed in Nuenen stileert hij een paspop met een vrolijk voorjaarssetje. Zomers hoedje, spijkerjack en een bloemenjurk, een hippe halsketting maakt het plaatje compleet. Lowie werkt sinds de opening in augustus 2019 in het kringloopwarenhuis; eerst als stagiair, nu als gedetacheerd medewerker van WSD. ‘Elke dag fiets ik met plezier naar mijn werk.’

WSD begeleide Lowie naar een leuke baan die bij hem past. Lowie heeft een lichamelijke beperking die regulier werken bemoeilijkt.

Bijna twee jaar geleden kwam Lowie terecht bij Het Goed en hij kon er aan de slag als stagiair. ‘De mytylschool en de WSD hebben samen met mij gezocht naar een geschikte stageplek. Omdat ik altijd al in een leuke winkel wilde werken, viel ons oog op Het Goed.’ Lowie begon er op de sorteerafdeling en leerde hoe hij de gebruikte spulletjes kon prijzen. ‘Daarna ben ik speelgoed gaan prijzen dat ik vervolgens in de winkel een plekje gaf.’ En Lowie is niet langer stagiair, hij is medewerker bij Het Goed in Nuenen. En hij is helemaal op zijn plek. (foto Marc Cleutjes) Lees zijn goede verhaal.

Samen maken we Het Goed

Meer willen weten over de samenwerking tussen SW-bedrijven en Het Goed? Hoe kunnen we samen  meer werk maken door hergebruik? Directeur Willem van Rijn neemt je graag mee in zijn visie over een circulaire en inclusieve samenleving.