Voor elkaar, naast elkaar

Een wat voor nest? Een Matroesjka-nest! Zo noem je deze familie houten poppen, rond 1890 voor het eerst gezien in Parijs tijdens de wereldexpositie. Gemaakt door een meubelmaker en beschilderd door een kunstenaar, beide afkomstig uit Rusland. De verwondering bij het 19-eeuwse publiek zal groot zijn geweest.

Het nest bestaat uit zeven poppen, die allemaal een kleinere versie van zichzelf in hun buik dragen. Het kleinste poppetje is een stevig ingebakerde baby. Ze lijken allemaal op elkaar, al zijn er hier en daar kleine verschillen. Soms roze wangen en rode lippen, of andere wimpers. En iedere bloem op de buik is anders.

Dit is een traditionele uitvoering, met jonge Russische boerinnen. Matroesjka is een koosnaam voor de typische Russische (boeren)vrouw met hoofddoek. Hier gestileerd weergegeven in een charmante bolle vorm. Ik vind de bescherming van de kleintjes door de grote zo aandoenlijk. Dat is toch net het echte leven?

Aan het begin van het jaar hebben we ruimte om vooruit te kijken. Het is tenslotte een nieuw begin. Wat gaan we doen, wat zal er veranderen en wat hopen we niet te verliezen…
Als je denkt aan een nieuw begin, hoe zie je dat voor je? Is een begin jong, pril en klein, of juist groot en leeg, omdat alles dan nog mogelijk is?
Waar zit het begin van dit nest poppen; is het de diep verstopte baby, de allerkleinste, of juist de grootste pop aan de buitenkant? Zet je ze naast elkaar van groot naar klein of andersom?

Het uit elkaar halen van het nest is een ritueel waarbij je steeds dichter bij de kern komt. Het begint met de buitenkant, de grootste pop. Voor een nieuw begin mag je groot denken dus laten we daar symbolisch het milieu van maken. Iedereen weet dat wij de wereld voor generaties na ons leefbaar moeten achterlaten.
Zo komt vanzelf popje nummer twee tevoorschijn. En daarmee bijvoorbeeld het besluit om een andere waarde toe te kennen aan ons bezit. Pop drie zal ons leren te consuminderen. Matroesjka vier staat voor onze bewustwording om zoveel mogelijk te gaan hergebruiken. Het upcyclen van tweede kans objecten verbinden we aan popje vijf.

En zo staat iedere laag voor een goed begin in dit nieuwe jaar. Precies middenin vinden we de kern: de kleine ingebakerde baby. Die de toekomst heeft, als we dit kindje tenminste met hoop en zorg omringen en al dat beginnen ook echt een vervolg krijgt.

Mevrouw R. hoopt voor jullie allemaal, groot of klein, op een goed begin. Met verbondenheid, net als bij dit zevenkoppige Matroesjka-nest.

 

Over Mevrouw R.: Mevrouw R. is een grote fan van kringloopwinkels en die van Het Goed in het bijzonder. Zij schrijft hierover op haar onuitputtelijk rariteiten weblog: www.mevrouw-r.nl. Mevrouw R. is ook te vinden op Pinterest: https://nl.pinterest.com/mevrouwr/