Pamela: ‘Ik zie mij dit werk nog doen als ik zeventig ben’
Pamela Romano (37) is behalve een opvallende verschijning ook een geliefde verschijning. Wanneer ze een week niet op de boeken-, muziek en filmafdeling wordt gespot, beginnen klanten meteen naar haar te vragen. In de drie jaar dat Pamela nu bij Het Goed in Best werkt, maakte ze zich absoluut onmisbaar. “Ik zie mij dit werk nog doen als ik zeventig ben.”
Je wilde per se op de boekenafdeling werken. Vanwaar die passie?
“Ik lees zelf erg veel. Ik kan er zo opgewonden van worden als er weer een doos met mooi spul binnenkomt. Eén keer arriveerden er acht bananendozen die gevuld waren met fantasy-series. Ik ben een fantasy-freak en moest mezelf echt bedwingen. Ik heb thuis al vier kasten vol. Maar ik heb voor mezelf een regel: als ik een boek leuk vind, zet ik het eerst in de winkel. Is het na een week niet weg, dan mag ik het pas van mezelf kopen. En anders heb ik pech. Enige uitzondering vormen de series. Ik lees nu de fantasy-serie Gone van Michael Grant en ik mis de delen drie, vier en vijf. Als die binnenkomen, koop ik ze zelf met twintig procent personeelskorting.”
Boekhandels klagen dat mensen steeds minder lezen. Merk jij daar iets van?
“Nee, helemaal niet. Ik ben alleen maar meer gaan verkopen. Er wordt ook gigantisch veel binnengebracht: zo’n tachtig tot honderd bananendozen per week.”
. |
Wat is jouw achtergrond?
“Ik heb fibromyalgie, ik heb ADHD, een zenuwaandoening en er is ergens iets mis met mijn darmen, maar niemand weet wat. Ik ben superblij dat ik van Het Goed deze kans krijg. We zitten hier allemaal niet voor zweetvoeten, zeg ik altijd. In een gewoon bedrijf zou ik nooit kunnen blijven werken. Ik val te vaak uit. Ik ben een harde werker, maar er zijn soms ook dagen dat er niets uit mijn handen komt. Hier houdt men daar rekening mee.”
Hoe selecteer jij?
“Op basis van kennis en ervaring. Verder krijg ik zo verschrikkelijk veel romans, thrillers en Nederlandse literatuur binnen, dat ik ook de luxe heb dat ik kan selecteren op uiterlijk. De vergeelde, vuile of kapotte exemplaren komen de winkel niet in. Veel boeken die ik heb staan, zijn amper of zelfs helemaal niet gelezen. Dat kun je zien aan de kaften.”
. |
Nooit bang dat je te laag prijst?
“Ik vind het juist leuk voor de klanten als er af en toe iets tussendoor schiet. Ik moet niet alles opgezocht hebben. Ze moeten er voor weinig een juweeltje tussenuit kunnen pakken. Niet zo lang geleden overkwam het mijzelf nog met een oud Indisch kookboekje. Het zag er versleten uit en daarom had ik de prijs op 1,75 euro gezet. Ik besloot het zelf te kopen voor mijn schoonzus die jarig was. Thuis zocht ik de titel voor de fun online op. Bleek dat boekje gewoon 350 euro waard te zijn. Ik heb hem toch gewoon cadeau gegeven aan mijn schoonzus.”
Lekker snuffelen tussen de boeken
Wat gebeurt er met de boeken die je niet in de winkel zet?
“Als ik teveel mooi spul heb waarvoor simpelweg de ruimte ontbreekt, ga ik rondbellen. Hebben andere filialen van Het Goed nog iets nodig? Is dat niet het geval dan bedenk ik soms een leuke actie. Dat heb ik toevallig net gedaan met de dvd’s. Klanten kunnen er zes kopen voor vijf euro. Maar de boeken die overblijven, gaan uiteindelijk naar de oudpapier container.”
. |
Boeken in alle talen en voor iedereen
Snik!
“Het kostte me in het begin best veel moeite, maar tegenwoordig zet ik mijn verstand op nul. Al zal ik nooit boeken weggooien die meer dan honderd jaar oud zijn hoor. Van de week kwam er een Engels poëzieboekje binnen, gebonden in leer met bladgoud op de snee. Dat boekje heeft al zo veel meegemaakt. Wat geeft mij het recht om een boek, dat al meer dan honderd jaar over de wereld zwerft, weg te gooien? Dat gaat gewoon op de plank totdat er een liefhebber voor komt.”
Amerikaanse kringlopen verzuipen in de Fifty Shades of Grey-boeken. Heb jij ook van die titels waarmee je de muren kunt behangen? “De eeuw van mijn vader van Geert Mak komt vaak voorbij, maar die verkoopt áltijd. 100 jaar Philips is nog zo’n titel. En dan is er natuurlijk het kookboek Van piepers tot pasta van Blue Band. Ik weiger dat langer nog in de winkel te leggen. Dat boek komt 100.000 keer binnen en verkoopt voor geen meter. Mijn boekencollega in Boxtel heeft er ook zo’n hekel aan. Soms pest ik haar als ik een boekenzending heb voor Boxtel. Dan stop ik expres een stapeltjeVan piepers tot pasta-exemplaren voor haar in de doos, hahaha.”
Je staat bekend als een perfectionist.
“Klopt. Ik vul iedere dag bij en zorg dat alles er netjes en overzichtelijk uitziet. Elke boekenafdeling van Het Goed is onderverdeeld in verschillende onderafdelingen. Koken is bijvoorbeeld zo’n onderafdeling, maar die heb ik dan nog verder uit gesorteerd: buitenlands koken, Nederlands koken, bakboeken, series, dieetboeken enzovoorts. Soms maak ik ook zelf een plankje. Ik heb dat gedaan met waargebeurde crimeboeken: Joran van der Sloot, de Puttense moordzaak, Dutroux. Ik begon met één plankje en nu zijn het er al twee. Dat gaat ontzettend goed. Ook de kast oorlogsboeken die ik maakte, loopt als een tierelier.”
Spanning en sensatie in het schap bij Het Goed
Bespeur je trends? Wat lezen mensen niet?
“Exemplaren van Encyclopædia Britannica, hoe mooi ook, wil niemand meer. En hele oude Nederlandse romans zijn qua taal ook niet meer om doorheen te komen. Grappig: als het Boekenweek is, krijg ik nog diezelfde week de eerste Boekenweekgeschenken binnen. Veel mensen vinden die totaal niet interessant. Aan de andere kant heb je weer mensen die ze verzamelen en er speciaal voor naar Het Goed komen.”
Welke titels sprongen er voor jou tot nu toe uit?
“Ik houd van het apartere werk. Een heel mooi boek van Elvis plus zijn gehele filmcollectie op dvd. Ook bijzonder zijn de boeken over de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Zulk apart papier. Heel komisch vond ik een serie boeken over seksuele uitspattingen. Allemaal uit 1910, 1930, 1950. Mensen waren toen hartstikke preuts, maar toch bestonden er kennelijk zulke boeken. Laatst kreeg ik een serie Tiroler seksfilms binnen. Die heb ik ook onmiddellijk in de vitrinekast gezet.”
Je bent zeer klantvriendelijk.
“Dat vind ik belangrijk. Veel mensen komen langs om een praatje te maken. Neem daar even de tijd voor. Ik houd soms ook boeken voor klanten apart. Zo was er één vrouwelijke klant, die al heel lang vroeg om het boek Te Best Wart, over de geschiedenis van Best. Toen kwam er een andere klant die zelf ook een kringloop had gehad en ik begon over dat boek. ‘Ik breng het voor je mee’, zei hij. En zo kon ik die vrouw weer heel gelukkig maken.”
Leukste reactie van klanten?
“Wanneer ze zeggen dat het hier net een bibliotheek is.”
. |
Hoe zie jij jouw toekomst bij Het Goed?
“Ik zie mij dit werk nog doen als ik zeventig ben. Ik heb nog wel één grote wens: uitbreiding van de boekenafdeling. Ik zou heel graag nog veel groter willen!”
. |
Direct naast de boeken ook een mooi assortiment LP’s
Het Goed Best, Sportlaan 8.