Elke dag weer nieuwe avonturen bij Het Goed Enschede
Nathalie van den Houten, 24 jaar werkt al een jaar met heel veel plezier op de textielsorteerafdeling van Het Goed Enschede. Ze vertelt over de designerkleding die ze regelmatig tegenkomt en hoe elke dag weer nieuwe avonturen brengt. Al werd ze één keer onaangenaam verrast. Bijna gleed er iets heel ranzigs door haar handen. “Toen dacht ik echt: iiiiiieee!!”
Hoe ben je bij Het Goed Enschede terechtgekomen?
“Ik heb in het verleden te maken gehad met een behoorlijke depressie. Daardoor was ik niet in staat om te werken en kreeg ik een Wajong-uitkering. Toen ik hersteld was en en er weer aan toe was om terug te keren in de maatschappij, kwam ik met de hulp van een jobcoach bij Het Goed Enschede terecht. Ik heb een sollicitatiegesprek gehad en werd nog dezelfde dag teruggebeld. Ik was aangenomen. Inmiddels werk ik hier alweer meer dan een jaar op de textielsorteerafdeling.”
. |
Was je zenuwachtig om weer te beginnen?
“Best wel. Ik was al met al twee jaar uit de running geweest. Niet gewerkt, geen sollicitaties, helemaal niks. Het is een behoorlijke drempel om dan ineens weer te beginnen. En het ging in één keer van nul naar 38 uur per week. Dus die stap was huge. Later bleek 38 uur ook net iets te veel van het goede en hebben we mijn uren enigszins omlaag geschroefd. Ik werk nu 32,5 uur per week. Dat gaat prima.”
Je andere collega’s hebben ook een verleden. Geeft dat rust?
“Ja. Er is onderling veel begrip voor elkaars situatie. Wanneer ik een dag even niet zo goed in mijn vel zit, zien ze dat aan me en laten ze me met rust. Morgen weer een nieuwe dag.”
Zie je je baan bij Het Goed als een tussenfase op weg naar een andere ‘gewone’ baan?
“Toen ik hier kwam, dacht ik er wel zo over. Ik had zoiets van: ik wil terugkeren in de maatschappij en dit bedrijf biedt mij daartoe de kans. Maar inmiddels zou ik het niet erg vinden om hier nog een tijdje te blijven. Het Goed Enschede voelt als een tweede thuis. Je wordt heel snel opgenomen in het team en het is supergezellig. Ik heb het enorm naar mijn zin.”
Wat zijn jouw taken op de textielsorteerafdeling?
“Ik en mijn collega’s sorteren wat er binnenkomt en prijzen de kleding. We controleren alles. Daarnaast zorg ik ervoor dat de bestellingen iedere woensdag klaarstaan om verstuurd te worden naar de andere filialen. Het Goed heeft zes sorteercentra in Nederland en dit is er een van. We sorteren kleding voor zes filialen: Hengelo, Deventer, Wijhe, Wolvega, Nijmegen en natuurlijk ons eigen filiaal, Enschede.”
. | . |
De kledingbergen in jullie hal zijn enorm.
“Er komt zo ongelooflijk veel binnen. We hebben in de hele regio ondergrondse verzamelcontainers staan waar mensen hun oude textiel in kunnen gooien. Met vrachtwagens wordt het hier naartoe vervoerd, in kisten gestort en die kisten worden naar de sorteerband gebracht. Zodra die kisten geleegd worden, weet je niet wat je ziet. Echt van álles. Ik sta er nog steeds van te kijken.”
. |
Noem eens wat?
“Veel designerspullen, maar ook veel namaak. Nep is bijna niet meer van echt te onderscheiden. Soms ziet de buitenkant van een tas er fantastisch uit, maar dan kijk je erin en ga je toch weer twijfelen. Het is een kunst apart om de echte designerspullen ertussenuit te vissen. Zo leuk als dat lukt. Eén keer kwam er op de band bijvoorbeeld een hemdje van Gucci voorbij. Je voelde aan de stof gewoon dat-ie echt was. Bovendien zat het prijskaartje er nog aan, hij was behoorlijk duur geweest. Ik vond het hemdje afschuwelijk haha.”
Welke items vind je wel leuk?
“Ik ben nu in verwachting dus als ik leuke babyspulletjes spot, neem ik ze zeker mee. Gratis? Nee zeker niet gratis, ik betaal ervoor natuurlijk. De prijs bepaalt mijn leidinggevende. Elke medewerker van Het Goed krijgt twintig procent personeelskorting.”
Hoe gaat het sorteren precies in z’n werk?
“We zijn vrij kritisch, omdat we echt mee willen gaan met de tijd. Oude omabroeken en vale T-shirts komen bij ons niet meer de winkel in. We kijken naar de trends van nu en selecteren daarop. Een voorbeeld: Chanel heeft van die fantastische espadrilles en wij hebben nu al soortgelijke schoenen in de winkel. Hippe lofers hebben we ook. De laatste tijd hebben we ook een heleboel bontjassen. Neppers en echte. Zulke jassen zijn op dit moment razend populair onder jonge meiden. Ze hangen meestal nog geen half uur in het rek. Vooral op zaterdag, onze drukste dag, vliegen ze de winkel uit.”
. | ||
. |
Bij Het Goed Enschede hangen nu ook de mooiste bruidsjurken.
“We kregen laatst een stuk of twintig handgemaakte oude trouwjurken van de ontwerper Alberto Axu. Hij heeft een winkel in Zeist en zat voorheen in Enschede. Alberto kwam ze zelf brengen, hij wilde de jurken graag aan ons schenken. Zo bijzonder. Laatst verkochten we er één aan een dame die een rottijd achter de rug had: haar vader was overleden en haar financiële situatie was niet goed. Zij wilde trouwen met haar vriend en zocht een mooie, betaalbare jurk. Voor 95 euro had ze een originele Alberto Axu die in perfecte staat verkeerde. Dolgelukkig was ze. Kijk, daar doe je het voor.”
Wat vind je het leukst aan je werk?
“Ondanks het feit dat ik eigenlijk iedere dag dezelfde handelingen verricht, is het werk toch heel divers. Dat komt door het avontuur. Wat zal ik nu weer aantreffen? Het aanbod wisselt voortdurend en dat maakt elke dag anders. Ik weet wat ik moet doen, maar ik weet nooit wat me te wachten staat. Ik hou van die spanning. Ik ben van nature heel nieuwsgierig.”
Wat doen jullie eigenlijk met ondergoed en zwemkleding?
“We pakken alleen de lingerie en zwemkleding waar de kaartjes nog aan zitten. De exemplaren die dus nog nooit gedragen zijn. Of die in een zodanige staat verkeren, dat ze vrijwel nieuw zijn. Maar zodra ik een verfrommelde oude onderbroek over de sorteerband zie gaan, raak ik hem niet eens aan. Dat is echt een no-go voor mij.”
Waren er nog andere dingen waar een luchtje aan zat?
“Het gekste wat ik tijdens het sorteren ben tegengekomen was een tas die vol zat met gebruikte – laat ik het netjes zeggen – 18+ speeltjes. Ik trok de zak open en zag ineens allemaal van die speeltjes. Toen dacht ik echt: iiiiiieee!! Zo vies. (lacht) Zoiets wil je ook echt niet in de winkel hebben!”
Het Goed Kringloopwarenhuis
Lonnerkerbrugstraat 99
7547 AK Enschede