Veel gestelde vragen aan de gemeente Rotterdam

Waarom heeft gemeente Rotterdam de kringloopactiviteiten van Piekfijn overgedragen aan Het Goed?

De kringloopmarkt ontwikkelt zich snel en maakt een goede professionaliseringsslag. Er ontstaan steeds meer ketens met een eigen concept. Piekfijn heeft als gemeentelijke organisatie niet de juiste middelen om mee te gaan met deze professionaliseringsslag en ontwikkelingen waardoor is besloten om de bedrijfsvoering van de vier Piekfijnwinkels onder te brengen bij Het Goed Kringloopwarenhuizen.

 

Wanneer zal dit precies plaatsvinden?

Per 3 februari neemt Het Goed de activiteiten en bedrijfsvoering van Piekfijn over. Van 3 februari tot 1 september vindt een overgangsfase plaats waarin de winkels gefaseerd worden overgenomen. Vanaf 1 september is Het Goed geheel verantwoordelijk voor alle winkels.

 

Waarom is er gekozen voor Het Goed?

Middels een zorgvuldige aanbestedingsprocedure is gekozen voor Het Goed. Het Goed is een van de grootste en succesvolste kringlooporganisaties in het land, maar belangrijker is dat zij konden voldoen aan de voorwaarden die gemeente Rotterdam stelde: alle medewerkers behouden hun baan, de winkel blijft toegankelijk voor alle Rotterdammers – ook die met een kleine portemonnee – en de beheerder zet in op duurzaamheid en werkgelegenheid. Daarbij biedt zij ook werkplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

 

Welke rol behoudt de gemeente nog?

De gemeente blijft verantwoordelijk voor de circa 40 medewerkers die bij Piekfijn werken. Zij worden gedetacheerd aan Het Goed en behouden één aanspreekpunt vanuit de gemeente. Alle zaken rondom salaris, vakantie etcetera blijven via de gemeente lopen.

 

Blijft de gemeente Het Goed op de een of andere manier financieren?

Er zijn, als onderdeel van de aanbesteding, financiële afspraken gemaakt over de inzet van de medewerkers en de wijze van omgang met afvalstromen. Het Goed ontvangt geen vergoedingen ter dekking van eventuele exploitatietekorten.

 

Waarom zijn de winkels niet verkocht?

Als de gemeente de winkels had verkocht, hadden de medewerkers van Piekfijn niet de garantie gekregen om in de winkels te blijven werken. In de huidige situatie blijven alle medewerkers formeel in dienst van de gemeente.

 

Waarom heeft het zo lang geduurd voordat de taken officieel overgenomen gaan worden?

Piekfijn en Het Goed willen de overname in alle zorgvuldigheid voorbereiden. Dit heeft simpelweg veel meer tijd gekost dan van tevoren ingeschat.

 

Wat gebeurt er met de mensen die al bij Piekfijn werken?

Alle mensen die bij de vier winkels werkzaam zijn, blijven tot hun pensioen formeel in dienst van de gemeente Rotterdam. Zij worden gedetacheerd aan Het Goed maar blijven werken onder de arbeidsvoorwaarden van de gemeente. Ze worden aangestuurd door een leidinggevende van Het Goed en krijgen tevens een aanspreekpunt vanuit de gemeente.

 

Wat gaat er voor de bezoekers precies veranderen?

Bezoekers zullen voorlopig nog niet zoveel merken. De gemeente is vooral achter de schermen hard bezig om alle medewerkers goed voor te bereiden. We verwachten in de loop van 2020 de eerste winkel in de stijl van Het Goed om te zetten. Mensen die een afspraak willen maken met Piekfijn voor het ophalen van hun tweedehands spullen, maken vanaf 3 februari rechtstreeks een afspraak met Het Goed via www.hetgoed.nl of door te bellen met 010-3038740.

 

Kan ik nog steeds mijn spullen wegbrengen en gratis laten ophalen?

Vanaf 3 februari kunt u uw spullen gewoon wegbrengen bij één van de vier Piekfijn locaties of u kunt deze op laten halen door online een afspraak te maken via www.hetgoed.nl. U kunt ook nog steeds bellen met 14010. U wordt dan echter doorverbonden met Het Goed. Het Goed is ook rechtstreeks bereikbaar via nummer 010-3038740. Kijk op www.rotterdam.nl/kringloopwinkel voor meer informatie.

 

Blijven de winkels toegankelijk voor een groot publiek, ook die met een kleine portemonnee?

Het concept wordt wel aangepast, maar bezoekers met een kleinere portemonnee kunnen uiteraard nog steeds terecht.

 

Blijven alle spullen die worden ingeleverd in Rotterdam?

Ja, met Het Goed is de afspraak gemaakt dat alle spullen die in Rotterdam ingeleverd worden ook in Rotterdam verkocht worden.

 

Blijven de winkels op dezelfde locatie?

Het Goed streeft naar grote(re) winkels op verschillende plaatsen in de stad. Op termijn zullen niet alle winkels op dezelfde locatie blijven.

 

Zullen er in Rotterdam winkels van Het Goed bij komen?

Het Goed wil meer werk maken door hergebruik. Dat betekent dat zij streeft naar meer werkgelegenheid en meer inzameling en verkoop van 2e hands artikelen. Dat kan door middel van meer winkels maar ook door grotere winkels op goede locaties.

 

Hoe zal Het Goed aandacht besteden aan werkgelegenheid?

Het Goed opent elk jaar haar deuren voor iedereen die kennis wil maken met Het Goed in welke vorm dan ook, genaamd ‘Ontmoet bij Het Goed’. Het Goed vindt dat iedereen recht heeft op een plek op de arbeidsmarkt en biedt ook iedereen de mogelijkheid om in gesprek te komen met Het Goed.

 

Hoe zal Het Goed aandacht besteden aan duurzaamheid?

Het Goed publiceert in haar winkels de milieuresultaten van haar activiteiten. Zo levert 1 kg hergebruik ongeveer1 kg besparing CO2 op. Daarnaast heeft zij vaak acties en is Het Goed spreker op congressen en bijeenkomsten.

 

Hoeveel winkels heeft Het Goed in Nederland?

Het Goed heeft momenteel 25 winkels in Nederland.

 

Waarom is een kringloopwinkel duurzaam?

Door spullen te hergebruiken en geen nieuwe spullen te kopen, kunnen er minder spullen geproduceerd worden. Dit is beter voor het milieu. In 2019 heeft Het Goed bijna 29,8 miljoen ingezameld, 5,6% meer dan in het jaar 2018.