Werner: “Collega’s vinden het fijn dat ik er ben. Dat geeft me een goed gevoel”.

Deze week viert Het Goed in Boxtel haar 10-jarig bestaan. Het Goed in Boxtel heeft de afgelopen 10 jaar heel veel mensen de kans geboden om passende werkervaring op te doen en daarmee onderstrepen ze een duidelijke missie ‘werk maken door hergebruik’. Dat betekent dat er naast spullen een tweede leven geven er veel aandacht is voor de mens. Naast vaste medewerkers en mensen uit diverse doelgroepen waaronder WSD, werken er bij Het Goed ook vrijwilligers. Mensen die onmisbaar zijn voor Het Goed en die zelf graag hun steentje willen bijdragen.

Een van de vrijwilligers bij Het Goed in Boxtel is Werner Bottram. Werner werkt met behoud van zijn WAO-uitkering bij Het Goed. Ze zijn daar echt superblij met Werner, hij is een onmisbare kracht en wordt door iedereen gewaardeerd voor wat hij kan en doet.

Waarom werken bij Het Goed zo belangrijk is voor Werner, dat gaan we hem vragen.

Werner, Het Goed Boxtel bestaat 10 jaar. Hoe lang werk jij nu bij Het Goed?
Ik werk er al best wel een tijdje. De exacte datum weet ik niet maar ik denk zo’n anderhalf jaar ondertussen.

En je bent vrijwilliger bij Het Goed. Heb jij altijd bij hen gewerkt?
Nee, ik heb ruim 23 jaar bij de Gamma gewerkt, maar dat ging niet meer. Ik kon de ontwikkelingen niet volgen en er was geen plaats meer voor mij.

Op welke ontwikkelingen doel je dan?
Nou, de automatisering en computers, ik kon het gewoon niet meer volgen. En toen moest ik weg. Het ging gewoon niet goed met mij.

En ben je daarna bij Het Goed aan de slag gegaan?
Nee, zeker niet direct. Ik zat thuis, kreeg te veel vrije tijd en het ging toen echt niet goed met mij. Ik had geen doel meer. Ik ben in therapie gegaan en ben door alles nu voor 100% afgekeurd.

Maar nu zit je toch bij Het Goed?
Ja, dat doe ik omdat ik thuis verder niets te zoeken heb.

Ik wil toch wat doen, en onder de mensen zijn. Ik wil structuur en ritme in mijn leven hebben.

Als je doelloos thuis zit, dan zak je nog dieper weg en daar heb ik weinig behoefte aan.

Hoe belangrijk zijn de collega’s hier voor jou?
Die zijn heel belangrijk, want je hebt er dagelijks mee te doen. Ik vind het belangrijk dat je er een praatje mee kan maken en dat ze je begrijpen. Je hebt elkaar nodig om een beetje te motiveren en als ik een vraag heb, dan kan ik dat delen.

Hoeveel uur werk je eigenlijk bij Het Goed?
Nu even iets minder, maar ongeveer 20 uur. 4 dagen in de week zit ik hier en 1 keer in de 4 weken ook op de zaterdag.

Vind je werken op zaterdag leuk?
Dat maakt mij in principe niet uit, dat moest ik vroeger ook. Ik heb natuurlijk 23 jaar bij de Gamma gestaan en daar moest ik ook op zaterdag werk.

Wat doe je bij Het Goed nu?
Ik zit boven bij de meubels en de onderdelen en daar doe ik de verkoop.

Wat is je vooropleiding? Je bent begonnen bij de Gamma, maar welke opleiding deed je?
Ik ben opgeleid tot timmerman, en heb een diploma bank timmeren maar ik heb er nooit echts iets mee gedaan. Het is gewoon mijn ding niet.

Ook niet in je vrije tijd?
Nee, nee dat was niet mijn roeping (lachend). Ik had weinig andere keuze, dus toen dacht ik, doe me dat maar.

Het is dus niet je hobby?
Nou, timmeren zeker niet.

Is werken dan je hobby?
Nou ik vind werken gewoon belangrijk. Gewoon dat ik iets te doen heb. Ik heb niet direct hobby’s dus daarom vind ik met iets bezig zijn wel belangrijk.

Heb je een passie?
Mijn gezondheid is nou niet wat je zegt om naar huis te schrijven. Ik vind het prettig dat ik ‘s morgens naast mijn bed kan staan en iets van de dag kan maken. En ik hoop dat het verder gewoon goed blijft gaan. Ik ben al blij dat ik dit kan.

Wat vind je het leukst aan je werk Werner?
Het omgaan met klanten, het verkopen, dat vind ik het leukst. Als ik een klant aan het helpen ben en het heeft succes, dan voel ik me daar wel prettig bij, daar word ik wel blij van.

Hebben jullie veel blije klanten?
Ja, (lachend) ik ken gewoon een heleboel mensen hier. Ze kennen me ook nog uit de Gamma tijd en die zie ik hier terug.

Herkennen ze jou dan ook?
Ja zeker, en dan maken we even een babbeltje, ze tonen interesse, echt heel gezellig. Ik woon al heel lang in Boxtel, dus ik ken veel mensen.

Hoe ziet jouw werkdag eruit, als je die kort moet beschrijven.
Ik begin hier om 10.00 uur. Dan is het een beetje orderen, inruimen van de afdeling en netjes maken, dat is een beetje mijn dagtaak. Het rouleert hier veel van spullen want er komen veel meubeltje binnen. En al zeg ik het zelf, maar ik kan best aardig verkopen.

Je bent er dus trots op?
Ja, eigenlijk best wel.

Goed om te horen Werner. Dus dat maakt je blij?
Ja dat vind ik leuk. Ik ben hier toch met een bepaald doel en dat ze me ook graag zien.

Dat maakt me als mens gewoon gelukkig ja.

Wat is iets bijzonders wat je tegenkwam?
Nou ik sta eigenlijk altijd weer verbaasd wat mensen wegdoen aan mooie spullen. Maar ik ben blij het ze aan Het Goed gunnen en een tweede kans geven.

Ben jezelf ook iemand die kringloopspullen koopt?
Nee, ik koop nooit tweedehands spul. Ik hou er niet van. Dat zit tussen mijn oren. Dus als ik iets wil, dan koop ik iets nieuws.

Wat is dat tussen je oren dan?
Ja, ik weet niet. Je weet niet wat ermee gebeurd is. Ik vind nieuw een prettig idee, maar ik ben wel blij dat andere mensen daar anders over denken.

Maar ik denk ook dat als ik op een gegeven moment weinig te besteden had, en je wilt je huisje toch een beetje leuk aankleden voor een X-bedrag, dan zou ik zeker ook naar de kringloop gaan.

Heb je misschien ook een voorbeeld van een leuke reactie van een klant?
Nou, als ze zeggen dat ze het leuk bij ons vinden, dat zegt me al genoeg. Ik krijg ook vaak de reacties van mensen dat het er hier goed uit ziet, echt keurig. Dat doet me goed om te horen. Ze voelen zich prettig in de winkel en nemen de tijd om hier even te zijn. Perfect toch!

Hoe zie jij de toekomst bij Het Goed?
Dit is de plaats waar ik op dit moment gewoon hoor te zijn. Als het aan mij ligt maak ik het hier gewoon rond. (Met een grote lach op het gezicht.)

Hoe oud ben je als ik vragen mag?
59, net geworden.

Dus je moet nog door tot je 67ste ?
Ja, maar dat maakt me helemaal niet uit! Ik sta echt niet op mijn pensioen te wachten, ik wil gewoon iets te doen hebben.

Als vrijwilliger kan dat natuurlijk ook gewoon.
Ja dat is zeker zo.

Ik zie een heel blij mens Werner, en dat is zo goed om te zien. Wat fijn dat je echt op je plek bent bij je collega’s in Boxtel.
Ik vind het inderdaad fijn dat ik hier mag zijn en Jose en collega’s vinden het fijn dat ik er ben. Dat geeft me een goed gevoel.

Werner dat laatste was een kippenvel momentje. Trots op mensen zoals jij. Mensen die zich met alles wat ze in zich hebben, zich willen inzetten als vrijwilliger bij Het Goed.

 

Onze trots!

185 vrijwilligers binnen Het Goed. Iedereen met een eigen motivatie, maar mensen die super blij zijn met zo’n kans. Ze hebben collega’s op zich heen, ze leren weer iets nieuws of leren anderen iets, maar bovenal, ze horen er weer bij. Ze hebben ’s avonds thuis iets om over te praten.

Ben je geïnspireerd door het prachtige verhaal van Werner, en zoek je een zinvolle dagbesteding, word dan vrijwilliger bij Het Goed.

https://www.hetgoed.nl/verhalen/word-nu-vrijwilliger-bij-het-goed

En wat fijn dat Werner zijn verhaal met ons wilde delen.

 

Wil je nog meer mooie verhalen lezen van een vrijwilligers bij ons, lees het verhaal van Thea. “Het Goed voelt als mijn familie”. Of het verhaal van Harrie. Hij kreeg door zijn geweldige inzet als vrijwilliger een betaalde baan bij de gemeente. Harry: “zorg dat je baas tevreden is”. Mensen die zich bij Het Goed prettig voelen en zoals bij Harrie een stap kunnen zetten naar een betaalde baan.