Terugblik: de kleine eeuw van Jan Geusebroek

Schenking aan Bomenstichting als sluitstuk van unieke overzichtsexpositie.

Jan Geusebroek schilderde het liefst bomen, in al hun vormen en kleuren. Daarom is de schenking door Het Goed aan de Bomenstichting de perfecte bekroning van een bijzondere schilderijententoonstelling. Deze vond in 2022 plaats door het hele land, bij alle vestigingen tegelijk. 

Het was een unieke expositie, in het jaar waarin Jan Geusebroek 100 jaar zou zijn geworden. Dit feit was aanleiding voor de familie om na te denken over een passende bestemming voor het omvangrijke, nagelaten oeuvre van deze zeer productieve kunstschilder (1922-2015). Zo kwamen zij in contact met Elles Kempers, commercieel directeur van Het Goed. De familie besloot het overgrote deel van de nalatenschap, zo’n 1500 schilderijen, tekeningen en aquarellen aan de sociale onderneming te schenken. Daarmee steunen ze de missie van Het Goed als organisatie, maar belangrijker: het werk van hun vader zou op die manier in honderden huishoudens terechtkomen en jarenlang plezier geven aan duizenden mensen. Dankzij een verkooptentoonstelling bij dertig vestigingen tegelijk, is dit project geslaagd en hebben alle werken een bestemming gevonden. 

Logisch dat Het Goed blij was met die gift. Zó blij dat ze besloot een deel van de opbrengst van ‘zijn grootste tentoonstelling ooit’ te willen schenken aan een goed doel, te kiezen door de familie Geusebroek. En omdat de schilder – naast stadsgezichten, portretten, zeegezichten en stillevens – toch vooral en steeds meer liefde voor de natuur in zijn schilderijen legde, koos de familie voor een donatie aan de Bomenstichting. De schilderijen van bomen, stronken en knoesten zijn kenmerkend voor zijn werk. Hiermee uitte hij zijn bewondering voor hun levenskracht en schoonheid. Zoals hij zelf zei: “We kunnen ademen en leven zolang er bomen zijn.” Meer informatie over zijn leven en werk, met onder andere een videoportret is te vinden op jangeusebroek.nl. 

Begin augustus overhandigden Mariëlla Bakker-Geusebroek en Lucas Geusebroek (beiden rechts op de foto) en Theo Stassen van Het Goed (links) hun gift aan voorzitter van de Bomenstichting Harry Boeschoten. Penningmeester Thijs Fikken keek (buiten beeld) toe dat een en ander goed verliep. Met deze schenking werd een goed verhaal bekroond. 

In de tientallen jaren waarin hij schilderde is zijn werk op tal van plekken tentoongesteld. Vaak in Zuid-Limburg maar ook in zijn Westfriese geboortestreek: van het Maastrichtse Onze Lieve Vrouweplein tot het Stadhuis van Medemblik. De gift is het sluitstuk van de unieke tentoonstelling ‘De kleine eeuw van Jan Geusebroek’. Deze werd officieel geopend door senator Ton Raven, op 7 maart 2022 bij Het Goed Sittard-Geleen. Raven was tevens de eerste die een schilderij bij deze expositie kocht: van een boom uiteraard. Het schilderij van een Amerikaanse esdoorn is door filiaalleider Sonja Janssen en regiomanager Theo Stassen persoonlijk overhandigd in Den Haag aan de voorzitter van de Eerste Kamer, prof. dr. Jan Anthonie Bruijn (links), onder toeziend oog van Ton Raven. De boom kreeg een mooie plek in het gebouw van de Eerste Kamer: een speciale en onverwachte eer bij dit honderdjarig jubileum van de schilder.