Interieuraanpassing, begin vanaf de basis

In een blogserie styling met kringloop neemt onze stylingspecialist Mariska je komende weken mee in hoe je een interieur nog meer van jezelf kunt maken. Ze begint in blog 1 bij de basis.

Je huis is als een warme jas die omarmt, een ‘eigen’ plek waar je graag bent. Deze plek weerspiegelt wie je bent. Om je interieur persoonlijkheid te geven, zijn spullen van de kringloop met een eigen karakter een mooie aanvulling. Maar hoe ontstaat zo’n eigen plek en waar te beginnen? Ze neemt je mee vanaf het begin!

Het beginpunt

Om in beeld te brengen wat je mooi vindt en wat echt bij je past, kun je een moodboard maken. Dit is een verzameling van foto’s van dingen die je mooi vindt of aanspreken, kortom beelden waar je blij van wordt.
Je kunt ‘old-school’ een moodboard maken door afbeeldingen te gaan knippen of scheuren uit woonbladen, maar het is nog makkelijker en misschien nog wel leuker om dit online te doen: in Pinterest.

Pak een kop koffie of thee en ga lekker er lekker voor zitten achter de computer. Ga naar: www.pinterest.nl en pin de interieurafbeeldingen die je aanspreken op een board. Doe dit intuïtief (niet nadenken waarom, gewoon pinnen). Zo ontstaat er vanzelf een mooi overzicht en zul je er een lijn en sfeer in gaan zien waarin je je het prettigst voelt.

Hou de basis rustig

Nu je weet welke stijl je aanspreekt, springen er ook vast een aantal kleuren uit. Houd hiervan de rustige kleuren aan voor de basis van je interieur en de uitgesprokener kleuren voor de accenten. De basis zijn de vloer, muren en gordijnen.

Wat kan je doen met vloeren en muren?

Wat de vloer betreft, voor een rustige basis leg je op de hele verdieping van je huis dezelfde vloer zonder drempels. Vergeet de plinten niet, dit maak het helemaal af. Er zijn verschillende hoogtes plinten te krijgen. Je kunt deze wit schilderen, net zoals de kozijnen en deuren, maar je kunt ook kiezen om mee te schilderen in de kleur van de muur. Dit geeft ook rust. De muren kun je in een lichte tint uit je kleurenpalet schilderen met matte muurverf. Kies op één wand, bijvoorbeeld achter de bank voor een statement. Bijvoorbeeld fotobehang of een sprekende kleur uit je kleurenpalet. Wees hier niet bang. Een wandje is zo weer overgeschilderd!

De basis is nu klaar en is er alle ruimte en rust om je kringloopschatten alle aandacht te geven.

In blog 2 in de serie styling met kringloop gaat over het plaatsen van je meubels in je nieuwe basisinterieur.

In blog 3 in de serie styling met kringloop gaat over de puntje op de i in je nieuwe interieur.