Circulair ambachtscentrum De Cirkel geopend in Schiedam

De Cirkel is rond: nu ook voor het circulair ambachtscentrum (CAS) in Schiedam – want dat is de nieuwe naam van het ambachtscentrum. Het circulair ambachtscentrum werd op 24 april officieel geopend en is het resultaat van een samenwerking van Het Goed, Irado en de gemeente Schiedam om herbruikbare spullen een nieuw leven te geven.  

De opening van het ambachtscentrum werd feestelijk gevierd, en ook de winnaars van de naamwedstrijd waren aanwezig en werden beloond voor hun inspanning. De Cirkel is verbonden met de milieustraat van Irado en Het Goed in Schiedam. Zo worden Schiedammers bij de ingang van de milieustraat naar De Cirkel geleid, die de operationele koppeling vormt tussen de twee partijen. Hier wordt goed gekeken naar welke spullen er kunnen worden hergebruikt. Arjan Kraijo, directeur Irado, legt uit: “Ongemerkt gooien we veel spullen weg die vaak nog waardevol (kunnen) zijn. Door hergebruik: door het door te geven, te repareren, te upcyclen, of door het te recyclen wordt het onnodig weggooien van spullen voorkomen. Dan is ‘de cirkel rond’.”   

Hoe werkt het? 

Er zijn twee ingangen naar De Cirkel: via Kringloopwarenhuis Het Goed en nu ook via de milieustraat. Bij het centrale innameloket worden de aangeboden spullen beoordeeld en bepaald wat er verder met de producten moet gebeuren. Is het nog van goede kwaliteit, dan kan het naar de kringloopwinkel. Kan het, of delen ervan, worden hergebruikt door reparatie of demontage met ambachtelijke werk, dan wordt het verdeeld over de andere afdelingen binnen De Cirkel. Is dat niet het geval, dan kun je het gescheiden weggooien in de verschillende containers op de milieustraat om te laten recyclen.  

Ambachtscentrum 

Bij De Cirkel vind je verschillende ambachten: een naaiatelier waar van oud textiel tassen en sierkussens worden gemaakt. Je kunt je fiets laten repareren bij de fietsenreparateur die onderdelen van oude fietsen hiervoor gebruikt. Ook bouwmaterialen, recyclede tapijten en gerepareerd witgoed en computers vind je bij De Cirkel. En natuurlijk kun je ook “gewoon” tweedehands spullen kopen in onze winkel. 

Iedereen verdient een kans 

Samen maken we werk van een circulaire en inclusieve samenleving, ook in De Cirkel. Hier krijgt iedereen een kans om te leren en te werken. Deze manier van werken zorgt voor een zinvolle dagbesteding voor veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het ambachtscentrum biedt ook opleidingsmogelijkheden voor scholieren en studenten die hier ambachten kunnen leren. Vrijwilligers, bijvoorbeeld gepensioneerden, kunnen ook aan de slag om hun ambacht hier uit te oefenen.