Heb jij spullen die je niet meer nodig hebt? Wij zijn er blij mee.

Ophaalafspraak maken

Leergarantie fonds

Het Goed zet in op méér arbeidsparticipatie met Leergarantiefonds

Met het Leergarantiefonds zorgt Het Goed ervoor dat mensen die een leer- werk- of ontwikkeltraject nodig hebben sneller aan de slag kunnen, omdat zij samen met Start Foundation een voorschot neemt op de financiering hiervan. Het Goed wil op deze wijze toewerken naar een zelfstandig functionerend lokaal fonds, waardoor straks jaarlijks veel meer mensen geholpen worden naar een baan. Kringloopwarenhuis Het Goed is één van de sociale ondernemers die meedoen aan deze pilot, samen met Driekant, Buzinezzclub, i-Did, Stichting Studeren & Werken Op Maat en The Colour Kitchen.

Het Leergarantiefonds maakt het mogelijk om mensen die aankloppen voor ondersteuning direct te helpen. Daarmee zorgt het fonds ervoor dat ondernemers minder afhankelijk worden van de bureaucratie. Yvette Koedijk, projectleider bij Start Foundation: “We zijn trots dat deze ondernemers eigen geld durven steken in deze innovatie. Iedereen heeft het over ‘de mens centraal stellen,’ en wij zeggen: laten we dat dan gaan doen!”.

Hoe het begon
Het Leergarantiefonds is enkele jaren geleden klein gestart bij Bakkerij Driekant in Zutphen. Driekant biedt als leer-werkbedrijf mensen een opstap naar de arbeidsmarkt en richtte hiertoe een eigen Leergarantieplan op. Er werd een fonds opgericht waarin, naast Driekant zelf, ook derden konden bijdragen. Zo werden zij minder afhankelijk van officiële instanties die bepaalden wie leer-werktrajecten mochten volgen. Maatschappelijk ontwikkelaar Start Foundation omarmde het concept, verdubbelde de inleg van Driekant en ontwierp een plan om het fonds te gaan opschalen.
Leergarantiefonds bij Het Goed.

Het is nu tijd voor die volgende fase. Kringloopwarenhuis Het Goed is één van de zes sociaal ondernemers die een jaar lang gaan experimenteren met het Leergarantiefonds. Het Goed gaat in eerste instantie ervaring opdoen in de regio Eindhoven en hoopt met het Leergarantiefonds nog veel meer mensen een opstap naar werk te gaan bieden. Ad Vogels, regionaal bedrijfsleider bij Het Goed: “Het is fantastisch dat Start Foundation bereid is om de eigen bijdrage van Het Goed aan het Leergarantiefonds te verdubbelen. Zo is er ruimte voor verdere ontwikkeling, met als gezamenlijk doel de arbeidsparticipatie te vergroten. Zo maken alle betrokken partners werk van een inclusieve samenleving”.

Over Start Foundation
Start Foundation is een onafhankelijke maatschappelijk ontwikkelaar die zich hardmaakt voor een maatschappij waarin iedereen werkt en die voor iedereen werkt. Hiervoor zetten zij actief projecten op, agenderen zij issues, mengen ze zich in het publieke debat en investeren ze geld in initiatieven waarin zij geloven en die passen bij hun visie.

Wil jij altijd als eerste op de hoogte blijven?
Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.