Kringloopwinkel Het Goed in Enschede nu op toplocatie

Kringloopwinkel Het Goed in Enschede nu op toplocatie: “Een soort vintage Ikea”
DOOR MARLY WILENS

De hele week rammelden er al klanten aan de deur in de hoop dat ze naar binnen mochten, maar de nieuwe locatie van kringloopwinkel Het Goed in Enschede ging donderdagochtend pas echt open voor publiek. En dat bleef niet onopgemerkt: vlak voordat de deuren om 10.00 uur opengingen, stond er al een lange rij te wachten.

Medewerker Femke Mud kijkt tevreden toe als ook bij de kassa’s al snel lange rijen staan. De afgelopen weken waren druk met het inrichten van het nieuwe pand, terwijl de oude winkel aan de Lonnekerbrugstraat tot en met woensdag gewoon nog open was. Maar het resultaat mag er zijn: een grote open winkel. Of zoals Femke zelf zegt: één grote etalage. Het is meteen een van de voordelen ten opzichte van het vorige pand: “Je ziet door de vele ramen meteen wat er allemaal in de winkel staat. Dat maakt mensen hebberig.”

Van taboe naar hip

Maar de grootste vooruitgang zit hem toch wel in de locatie. Waar het vorige pand toch een beetje weggestopt lag in het havengebied, is de nieuwe plek aan de Boddenkampsingel een stuk beter zichtbaar. Het is echt onderdeel van het winkelaanbod.

Het voelt voor Femke als een logisch vervolg van de omslag in de maatschappij waarbij tweedehands kopen steeds ‘normaler’ wordt. Er rustte bijna een taboe op. “Mensen schaamden zich om met een tasje van Het Goed te lopen. Ze wilden niet dat anderen zagen dat ze bij de kringloop gewinkeld hadden.” Die schaamte lijkt voorbij. De thrift shop is helemaal hip. ‘

HET GOED EMSCHEDE WINKEL KLEDING STILL VIDEO
© Still video

Duurzaam

Femke heeft die ommekeer van dichtbij meegemaakt. Duurzaamheid is een belangrijk thema geworden voor mensen en het hergebruiken van spullen sluit daar goed bij aan. Vooral jongeren lijken hier heel bewust mee bezig te zijn. “Die generatie is echt bezig met de staat van de aarde.”

Ook wethouder Arjan Kampman prijst deze functie van de kringloopwinkel. ‘Het Goed draagt enorm bij aan circulariteit, door het hergebruik van spullen. Waarom alles nieuw kopen? Er staan prachtige spullen. Het is een soort vintage Ikea.”

Kringloopgelukjes

Dat het duurzamer is om tweedehands te kopen, is duidelijk. Maar het blijft natuurlijk ook gewoon leuk om te neuzen tussen de spullen, op zoek naar ‘kringloopgelukjes’. En het aanbod op deze locatie is helemaal “nieuw”. Dat wil zeggen: wie woensdag nog in het pand aan de Lonnekerbrugstraat heeft gekeken, krijgt donderdag aan de Boddenkampsingel een volledig ander aanbod te zien. Allemaal gedoneerd door ‘gunners’, klanten van Het Goed.

Wat gebeurt er dan met alle artikelen die in het oude pand zijn achtergebleven? Die verhuizen naar Zoetermeer. Binnenkort opent Het Goed daar een nieuwe vestiging waar het interieur en alle spullen van Lonnekerbrugstraat naartoe gaan. Over duurzaam gesproken.

OPENING HET GOED DRUKTE BUITEN STILL VIDEO
Het was erg druk donderdagochtend bij de opening © Still video

Wil jij altijd als eerste op de hoogte blijven?
Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.