IKEA maakt Het Goed

Samen op de bres voor circulaire economie

Woonwinkel IKEA en kringloopwarenhuis Het Goed zijn een structurele samenwerking aangegaan. Beide organisaties laten zien dat duurzame keuzes makkelijk en betaalbaar kunnen zijn. Door zich gezamenlijk in te spannen voor een circulaire economie, krijgen meer producten een tweede leven.

IKEA heeft deze maand de Circular Hub geïntroduceerd (te vinden op de plek van de voormalige Koopjeshoek). Hier worden producten verkocht die als showmodel zijn gebruikt, beschadigingen hebben opgelopen of zijn geretourneerd. Er zijn ook meubels te vinden die zijn ingeleverd via de Meubelinruilservice. Via deze service koopt IKEA-meubels die nog in goede staat zijn van klanten terug. Deze meubels worden indien nodig opgeknapt en als tweede-kans meubels verkocht. Producten waar vanwege de beperkte ruimte in de Circular Hub geen plaats voor is, worden gedoneerd aan Het Goed om alsnog via het kringloopwarenhuis een tweede leven te krijgen.

Ook consumenten met oude IKEA-meubels die niet in aanmerking komen voor de Meubel inruilservice, maar wel herbruikbaar zijn, worden op de IKEA website doorverwezen naar de gratis ophaalservice van Het Goed.

Eerste reactie IKEA: ‘samenwerken om geen enkel product verloren te laten gaan’
Alberic Pater, Business Development & Transformation Manager van IKEA: “IKEA werkt toe naar een circulair business model in 2030 en het verlengen van de levensduur van onze producten is daar een belangrijk onderdeel van. Sinds de lancering van de Meubel inruilservice tijdens Black Friday merken we dat de vraag hoog is naar deze service en naar tweedehands producten. De samenwerking met Het Goed versterkt onze ambitie om de levensduur van producten te verlengen; de ophaalservice van Het Goed biedt onze klanten zonder vervoer de mogelijkheid om hun IKEA meubel alsnog – via Het Goed – een tweede leven te geven. Én we kunnen ook de producten waar IKEA geen ruimte meer voor heeft in de Circular Hub doneren aan de 28 filialen van Het Goed. Zo hoeft er geen enkel product verloren te gaan.”

Eerste reactie Het Goed: ‘Enorm goed signaal’
Willem van Rijn, directeur van Het Goed: “Door deze samenwerking kunnen we onze impact verder vergroten. Als het gaat om hergebruik en meer oog voor de circulaire economie is er nog een hoop te winnen in de woonbranche. IKEA geeft nu een enorm goed signaal af. Zowel richting consumenten als collega-retailers. Daar zijn wij heel blij mee.”

Het Goed en IKEA maken samen werk van levensduurverlenging. Meer hergebruik zorgt voor minder gebruik van grondstoffen, lager energieverbruik, minder CO2-uitstoot en daardoor minder klimaatverandering. TNO onderzoek heeft uitgewezen dat elke kilogram aan hergebruik zorgt voor één kilogram minder CO2-uitstoot.

Van groot belang voor meer bewustwording
Willem van Rijn: “We zijn trots op wat we al bereikt hebben en verwachten veel van deze mooie samenwerking met IKEA. Het is zo belangrijk om de bewustwording van hergebruik bij zowel klanten áls retailers en fabrikanten zoveel mogelijk te vergroten. En samen de afvalberg te beperken. Samen zorgen we voor een duurzamere wereld, samen maken we het goed.

Wil jij altijd als eerste op de hoogte blijven?
Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.