Het Goed en Zeeman starten met duurzame samenwerking

Inzameling én verkoop van tweedehands dames- en kinderkleding bij Zeeman

Vanaf 1 juni is het mogelijk om bij zes vestigingen van Zeeman tweedehands kleding te kopen, die gesorteerd en geselecteerd is door Het Goed. In deze winkels van Zeeman is het ook mogelijk om gebruikt textiel in te leveren.

Kringlooporganisatie Het Goed zamelt al bijna 30 jaar textiel in via haar vestigingen en via textielcontainers in diverse gemeenten. Deze kleding wordt in haar eigen textiel sorteercentra gesorteerd en vervolgens in de 28 eigentijdse en frisse kringloopwarenhuizen verkocht. Met de jaarlijkse verkoop van ruim 1,2 miljoen stuks is Het Goed de grootste fysieke retailer van tweedehands kleding van Nederland.

Zeeman zet zich al jaren in om duurzamer te produceren. Om hierbij impact te maken is het van belang om naast verantwoorde productie en transparantie in de textielketen, ook in te zetten op duurzame kwaliteit én op levensduurverlenging door hergebruik. Hierin hebben beide retailers elkaar gevonden: door de samenwerking wordt meer kleding hergebruikt, waardoor aan de circulaire ambities van beide partners invulling wordt gegeven.

Circulaire samenwerking
Onder de noemer RESALE start Zeeman met de verkoop én inzameling van tweedehandskleding. De door Zeeman ingezamelde items worden gedoneerd aan Het Goed. De medewerkers van Het Goed controleren en sorteren de kleding zorgvuldig en alle stukken die voldoen aan de kwaliteitseisen worden voorzien van het RESALE label. In de winkels van Zeeman krijgt deze tweedehands baby-, kinder- en dameskleding van allerlei merken een tweede leven. Kleding die niet voldoet aan de criteria wordt zoveel mogelijk gerecycled. Bovendien zetten beide partijen zich in met een coalitie van partners, om van gebruikte materialen nieuwe circulaire artikelen te ontwikkelen.

Werk maken door hergebruik
Na een succesvolle start bij het filiaal van Zeeman in Amsterdam-Osdorp, volgen vanaf 1 juni nog vijf Zeeman winkels. Het doel is om het aantal filialen daarna door heel Nederland verder uit te breiden. Binnenkort kun je al terecht in Alphen aan den Rijn, Nijmegen, Maastricht, Nieuwegein en Den Haag.  Alle adressen vind je hieronder.

Amsterdam: Osdorpplein 383 –
Alphen: Baronie 18
Den Haag: Vlamingstraat 24
Maastricht: Markt 11-13
Nijmegen: Sint Jacobslaan 137
Nieuwegein: Markt 40 city Plaza

Voor eind van het jaar wil Zeeman vijftig van haar grootste winkels resale verkopen. Textielinzameling gaat in alle winkels van Zeeman worden ingevoerd.

Door deze samenwerking willen beide partijen hergebruik van kleding stimuleren en de impact op het milieu verkleinen. Als sociale onderneming ziet Het Goed dit project bovendien als een mogelijkheid om, samen met sociaal werkbedrijf WSD,  meer mensen met afstand tot de arbeidsmarkt passend werk te bieden.

Goed om te weten
Uit onderzoek blijkt dat nog altijd 55% van de gebruikte kleding in de vuilnisbak verdwijnt, waardoor hergebruik en recycling niet meer mogelijk is. Door textielinzameling ook bij winkels zoals Zeeman te doen, komt er meer kleding terecht in de recycle cyclus en komt er minder kleding bij het afval. Door deze samenwerking willen we samen hergebruik van kleding stimuleren en de impact op het milieu verkleinen. Voor textiel geldt 1 kilo hergebruik = 3,4 kilo CO₂ besparing. (bron: CE Delft iov BKN)

Dus door tweedehands kleding te shoppen bij Zeeman, help niet je alleen mee om CO₂ te besparen maar zorg je ook dat meer mensen bij Het Goed mee kunnen doen in het arbeidsproces.

Kortom; een samenwerking waarin beide partijen invulling geven aan de missie van Het Goed – werk maken door hergebruik – en zo samen een bijdrage leveren aan een duurzame en inclusieve samenleving.

Samen maken we Het Goed

 

 

Voor meer informatie en de deelnemende vestigingen van Zeeman, kijk op www.zeeman.com/resale

Je kunt kleding natuurlijk ook nog altijd langsbrengen bij een van onze winkels.

Hartelijk dank dat je voor Zeeman of Het Goed kiest om je gebruikte kleding in te leveren.