West-Germany-vazen zijn razend populair, maar hoe herken je ze

Keramiek van West-Germany blijft onverminderd populair. Kom je een West-Germany-vaas tegen in een kringloopwinkel, dan is dat wat je noemt kringloopgeluk. Door de populariteit en het grote aantal verzamelaars, wordt zomaar spotten van West-Germany keramiek steeds zeldzamer.

De West-Germany-vazen kwamen rond 1950 op de markt en werden in toen nog West-Duitsland geproduceerd door meer dan 200 fabrieken. De vazen en kannen  kenmerken zich door hun stevige uiterlijk en vaak harde kleuren.

Hoe herken je een echte West-Germany

Elke bodem van het keramiek is voorzien van meegebakken cijfers en letters.

Cijfers

De getallen op de vaasvoet staan meestal voor de vorm en hoogte van de vaas. Het eerste getal is het model van het vaasje en het tweede de hoogte in centimeters. Sommige fabrikanten gaven de hoogte van een object niet aan in centimeters, maar met een getal van 1 tot en met 6, waarbij de ‘1’ staat voor het kleinste model en maat ‘6’ voor het grootste exemplaar uit de range. Deze manieren van artikelnummering vind je bij vele fabrikanten terug en dat maakt het moeilijk om de merknaam te herleiden. Soms ziet een 1 eruit als een 7, maar de 7 heeft op West-Duits keramiek een streep door het schuine deel.

Letters

Het land van fabricage is vaak simpelweg leesbaar. De meeste firma’s signeerden hun producten met ‘West-Germany’ al dan niet in varianten als GERMANY, W-GERMANY, W.GERMANY, W.-GERMANY, en W. GERM. De landaanduiding was in het Engels vanwege de beoogde wereldwijde export.

Een ‘West Germany’-vaas heeft een datering ergens tussen 1949 en 1990. West- en Oost-Duitsland bestonden immers officieel van 7 oktober 1949 tot 3 oktober 1990. In 1990 traden de deelstaten op het gebied van de Duitse Democratische Republiek tot de Bondsrepubliek Duitsland toe, waardoor Duitsland weer herenigd werd en ‘West-Germany’ verleden tijd was.

 

In onze online etalage op de website vind je heel veel leuke en unieke items, en dus ook af en toe een mooie West-Germany exemplaar. Maar zoals gezegd, ze zijn razend populair, dus het best zijn ze te zoeken in de winkels zelf.

Bekijk hier onze online etalage.