Vaas: smaakmaker in huis

Een tafel vol vazen. Praktisch is het niet, wonderschoon wel. Want als je gaat eten, moet alles er weer af. En waar laat je het dan? Op ieder bijzettafeltje een vaas? De vazen op de grond? In feite heb ik nergens anders in de woonkamer zo’n groot oppervlak waar ze allemaal bij elkaar kunnen staan. Ja, boven op mijn kast. Dan moet ik steeds met een opstapje de vazen één voor één er bovenop zetten. Boven mijn hoofd tillen en weer afstappen. Jawel, soms zet ik ze daar neer, van groot naar klein in een rij, allemaal met één bloem of grastakje. Ik speel graag met vazen, nu ik er zo over nadenk.

Ik was deze zomer in een superhip woon-tuincentrum in Zweden. Weken van tevoren smolt ik al van de foto in de reisgids. Ik wilde er echt voor omrijden. De bloemisten decoreerden de hele winkel met hun mooiste boeketten. De bloemen voor de verkoop stonden in een koelkast met glazen deuren. Er hingen kroonluchters gevouwen van grassoorten. Ik keek mijn ogen uit.
Op het toilet vond ik een allerliefst boeketje in een popperig vaasje. En erbij stond een kánnetje; mensen, dat zou iedereen wel willen.
Bloemen hebben de kracht ons werkelijk te ontroeren. Dus bloemen en vazen in huis? Altijd doen!

Vazen zijn geweldige interieuraccessoires. Op jacht in de kringloopwinkel naar mooie vazen hoef je alleen maar je eigen hartje te volgen. Met een fijne verzameling vazen, kannen en flessen verfraai je je interieur en heb je altijd de juiste in huis voor dat ene boeket. Vazen zijn door hun vorm, kleur en materiaal krachtige blikvangers, alleen of in een groep.

Vazen kunnen overal. Als decoratief object, in iedere ruimte, al dan niet met bloemen. Misschien één bloemetje van die overhangende tak van de buren, dat mag toch best? En anders vraag je het even.

Juist jouw combinatie van verschillende vazen bij elkaar maakt het spannend. Ik heb hele robuuste stoere, maar ook heel tuttige, met een gouden oortje. Samen met bloemen en andere objecten kan je van alles naast elkaar gebruiken. Wees niet bang en mix gewoon. Soms hier en soms daar. En in de kringloopwinkel zijn zoveel smaakmakers te vinden.

Vazen gebruik ik in de keuken zodat alle spatels, kloppers en houten lepels direct binnen handbereik zijn. In het atelier staan er kwasten in en op de schrijftafel heb ik zo alle pennen direct voor het grijpen.

Kleine vaasjes lijken soms wat treurig als je ze eenzaam in de kringloopwinkel tegenkomt. Dan liggen ze verloren met andere kleine dingetjes in onduidelijke rommelbakjes. Dit zijn de leukste bakjes om met de vingers door heen te friemelen. Doordat de vaasjes zo klein zijn lijken ze niet functioneel. Maar vergis je niet. Want juist in kleine vaasjes schuilt enorme kracht. Met z’n allen op een mooi dienblad doen ze het goed. Of voor iedere gast een eigen vaasje naast het bord. Maar dapper tussen de grote jongens kan natuurlijk ook.

Iets hoeft dus niet groot te zijn voor impact. Want wie kent het niet: de markt is net voorbij, op het plein worden de laatste kramen opgeruimd. Er liggen wat verloren sinaasappels op de straat. Er staan wat dozen en kratten van de groenteboer. Kijk, daar ligt een verloren bloemetje uit een net verkochte bos. Afgebroken, alleen maar een knopje, soms nog met een steeltje. Ik heb geleerd om zo’n bloemetje altijd mee te nemen. Want in een van mijn minivaasjes bloeit er dan gratis en voor niets een fleurige verrassing.

En de tafel dekken we er gewoon omheen.

Over Mevrouw R.: Mevrouw R. is een grote fan van kringloopwinkels en die van Het Goed in het bijzonder. Zij schrijft hierover op haar onuitputtelijk rariteiten weblog: www.mevrouw-r.nl. Mevrouw R. is ook te vinden op Pinterest: https://nl.pinterest.com/mevrouwr/

Wil jij altijd als eerste op de hoogte blijven?
Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.