Upcyclen is hot! 8 creatieve DIY-projecten

Een oude houten kast in een nieuwe frisse kleur, oude werkschoenen die omgetoverd zijn tot een vaas en oude kopjes en schotels als nieuwe decoratie. Upcyclen is helemaal hot! Online zien we de leukste doe-het-zelf projecten voorbijkomen en ook onze klanten en collega’s maken regelmatig kunstwerken van hun gekochte tweedehands spullen.

En daar worden we blij van! Want iets repareren, opknappen of omtoveren tot een nieuw product is veel leuker en duurzamer dan het kopen van een nieuw item. Op deze manier heb je altijd iets unieks in huis.

Spullen een tweede leven geven

De definitie van upcyclen is ‘het hergebruiken van materialen en er iets met meer ‘waarde’ van maken. Een product waarvan je misschien denkt dat je het niet meer kunt gebruiken krijgt op deze manier een nieuwe waarde en een nieuw leven. Wil jij ook een leuk project starten? Wij geven je wat toffe inspiratie uit de winkels, van medewerkers én van klanten die hun aankoop hebben omgetoverd. Dus pak je schuurpapier, verfbus, schaar of naald en draad er maar bij, dan gaan we aan de slag!

1. Kastjes opknappen

De eerste inspiratie voor een DIY-project is dit kastje. Tegenwoordig zien we veel kleurrijke items als trend op interieurgebied, en een mooie kast hoort daar zeker bij. Deze kast is gekocht door een collega in Best, en zij heeft deze thuis een prachtige opknapbeurt gegeven. Na een grondige schoonmaakbeurt, opschuren en een likje verf, is het kastje totaal getransformeerd. Ook de handgrepen zijn vervangen, terwijl het marmeren blad behouden is gebleven. Wat een tof item is het geworden!

Kastje upcycle diy marmerblad

2. Een bloem of plant in je schoen

Wat ontzettend gezellig! Deze klant houdt enorm van (moes)tuinieren en wilde graag bijzondere, unieke decoratie voor in de tuin en bij de moestuin. Hoe tof zijn deze ‘schoenenpotten’ geworden? Als je schoenen kiest die niet waterdicht zijn, kun je er een plantje in een klein kweekpotje in zetten. Deze klant koos echter voor stevige werkschoenen met waterdichte stalen neuzen en zolen, waardoor de plantjes er direct in konden. Zo geef je je oude schoenen of de schoenen die je hebt gescoord bij Het Goed een mooi tweede leven.

Bloemen schoenen werkschoenen bloempot

3. Heerlijk zacht op de bank

Bij kringloopwarenhuis Het Goed werken veel creatieve collega’s. Een collega uit Geldrop maakte van een aantal oude jeans deze kussenhoezen. Ze knipte stroken uit jeans van verschillende kleuren en naaide deze met behulp van een naaimachine in een patroon aan elkaar vast. Dit project geeft ontzettend veel inspiratie: gebruik bijvoorbeeld gekleurde jeans, andere vormen of zelfs andere stoffen. Zo maak je helemaal zelf je eigen unieke kussenhoes.

Diy kussen jeans denim

4. Doe-het-zelf etagère

Dit is een van de makkelijkere projecten uit dit artikel, maar daarom niet minder tof. Tover je oude kopjes, schotels en bordjes om tot een leuke etagère: perfect voor visite of feestjes. Je kunt de etagère zo groot en hoog maken als je zelf wilt, en als je grote borden gebruikt en kleine kopjes, heb je ook nog eens voldoende ruimte om al je lekkere hapjes op te serveren.

Het maken van de etagère gaat als volgt: kies oude kopjes, schotels en bordjes die je niet meer gebruikt – of shop je tweedehands parels bij Het Goed – en stapel ze op elkaar. Als je eenmaal weet in welke volgorde je wilt stapelen, is het een kwestie van alles goed vastlijmen met secondelijm. Klaar! Wij wensen je alvast veel plezier.

kopjes etagere diy

5. The game is on

De originele doe-het-zelf projecten blijven maar komen. Een collega heeft van deze ietwat doorsnee tafel een geweldige spelletjestafel gemaakt. En jij kunt dat ook! Kies een tafel waar je makkelijk aan kunt zitten. Vergeet niet om de tafel lichtjes op te schuren voordat je met je verfkwast aan de slag gaat.

Nu komt het leuke deel waarbij je jouw creativiteit de vrije loop kunt laten: schilder het speelbord van jouw favoriete spel na op de tafel. Je kunt het zo gek maken als je wilt, van schaken en dammen tot monopoly of levensweg. We zijn erg benieuwd naar jouw favoriete (tafel)bordspel.

Tafeltje diy schaken

6. Je platenverzameling, maar dan anders

LP’s en platenspelers zijn weer helemaal in. Niet alleen om naar muziek te luisteren, maar ook omdat platen vaak als decoratie aan de muur worden gebruikt. Een collega uit Boxtel had echter een nog beter idee voor deze ongebruikte en oude platen: ze maakte er deze originele schaaltjes van.

Ook jij kunt dit heel gemakkelijk thuis doen, als je een oven tot je beschikking hebt. Om deze schaaltjes te maken, verwarm je de platen 3 tot 4 minuten in een voorverwarmde oven op 100 graden. Zodra ze goed verwarmd zijn, kun je ze in een kom of schaal duwen om de gewenste vorm te creëren. Doe dit snel, want de plaat koelt snel af. Vervolgens is het een kwestie van wachten tot de plaat volledig is afgekoeld. Dan behoudt de lp zijn nieuwe vorm. Ook hiermee kun je creatief zijn door verschillende vormen schalen te maken of door meerdere platen in één schaal te verwerken.

LP platen schaal

7. Van kandelaar naar bijzettafel

Misschien heb je dit project al eens voorbij zien komen op onze social media, want het is gemaakt door onze klant en zelfbenoemde kringloopkoopjesjager Arleth. Ze kocht deze kandelaar en gaf hem thuis een felblauwe kleur, zodat hij perfect bij de rest van haar interieur past. Arleth heeft de kandelaar afgestyled met leuke accessoires, zoals mooie kaarsen of een leuke plant. Soms kan het zo simpel zijn. Wij worden in ieder geval erg vrolijk van deze inspiratie.

@arlethverschuren 1

8. Lamp en boeken

Onlangs hebben we al een superleuk DIY-project gedeeld waarbij boeken werden gebruikt om een bijzettafel te maken door ze op elkaar te stapelen. In een van onze winkels kwamen we onlangs nog zo’n leuk project tegen: deze geweldige lamp, gemaakt door een klant en vervolgens ingeleverd bij de goederenaanname om te verkopen. We zijn er helemaal weg van! De boeken zijn op elkaar gestapeld en afgemeten, zodat de bedrading van de lamp door alle boeken heen kon worden gedaan. Daarna zijn ze op elkaar gestapeld en vastgelijmd, en klaar was de lamp.

boeken lamp diy

Wij zijn ontzettend benieuwd of jij ook weleens doet aan upcyclen. Deel jouw items met ons op sociale media met de hashtag #hetgoed of tag ons @hetgoed (Instagram) en Het Goed Kringloopwarenhuizen (Facebook).

Wil jij altijd als eerste op de hoogte blijven?
Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.