Kleding in een textielcontainer inleveren? Zo doe je dat goed!
De herfst gaat echt beginnen, de warme zomerse dagen worden schaars. Het is tijd om je garderobe klaar te maken voor het koudere weer. Het perfecte moment om te kijken wat er allemaal mag blijven hangen of liggen in je kledingkast en wat je gaat doneren. Bij het opruimen van je kledingkast gaan er altijd een aantal kledingstukken de deur uit. Het is bijvoorbeeld niet meer je maat, misschien zit er een gat in of het is niet meer je smaak. Deze kleding stop je in een plastic zak en je brengt het naar Het Goed of naar een textielbak, top! Waar moet je op letten bij het inpakken van de kledingzak? We geven je handige tips én we zetten de feitjes voor je op een rij.
Goed verpakken
Het belangrijkste om op te letten bij het inleveren van kleding en textiel is; de verpakking! Om jouw kleding een tweede leven te geven, is het belangrijk dat de kleding droog en schoon bij ons binnenkomt. Dit doe je door het textiel in een plastic zak te stoppen. Deze plastic zak knoop je stevig dicht. Tijdens de reis van jouw huis naar het textielsorteercentrum moet de plastic zak de kleding beschermen tegen weer en wind. Het zou zonde zijn wanneer de kleding die jij doneert door een herfstbui nat wordt en gaat schimmelen in de zak!
Droog en schoon
Naast dat je de kleding goed in een plastic zak inpakt, is het ook belangrijk dat de kleding droog én schoon de zak in gaat. Kleding moet echt droog zijn, dus ook niet een beetje vochtig. Ook is het van belang dat er géén verf- en olievlekken in het textiel zit.
Nat en vies
Het gebeurt helaas regelmatig dat stapels perfect bruikbare kleding verloren gaan omdat het textiel nat is geworden. Zonde! Heb je kleding die je wilt doneren eerst fris gewassen? Zorg er dan voor dat je deze droog in een plastic zak stopt. Het is belangrijk dat de kleding helemaal droog is; zelfs een klein beetje vocht kan leiden tot schimmel. Maak je geen zorgen over normale gebruikssporen. In het sorteercentrum wordt bekeken of het kledingstuk geschikt is voor een tweede leven of gerecycled kan worden. Let echter wel op vlekken van verf of olie, want kleding met dit soort vlekken mag niet in de plastic zak.
Hergebruiken of recyclen
Wist je dat je ook kapotte kleding mag inleveren? In plaats van kapotte kleding weg te gooien bij het reguliere afval, mag het mee in de plastic zak naar Het Goed of de textielcontainer. Textiel dat kapot is, afgedragen is of vlekken heeft, kan uiteindelijk worden gerecycled. Hierbij is het wel belangrijk dat het fris en gewassen is. Zorg ervoor dat het droog en schoon in een plastic zak gaat en ook tijdens de reis niet nat kan worden. Textiel met olie- en vetvlekken kan niet gerecycled worden en beland alsnog op de reguliere afvalberg.
Tips en info
Naast kleding mag je ook veel ander textiel inleveren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- Sjaals
- Tassen
- Schoenen
- Gordijnen
- Handdoeken
- Beddengoed
- Theedoeken
- Riemen
- Petten
- Knuffels
Droog en schoon aanbieden geldt ook voor al deze spullen. Kies een stevige plastic zak of tas en knoop deze stevig dicht. Hierdoor kan er geen vocht bijkomen en kunnen we al dit textiel een tweede kans bieden.
Dankjewel en kom langs!
We zijn ontzettend dankbaar voor de herbruikbare kleding en het textiel dat jij ons gunt. We geven het graag een tweede kans!
Zoek je na het opruimen van je kast nog een perfecte trui, een fijne jeans of een ander kledingstuk? Kom langs in één van onze 31 winkels in Nederland en vind jouw kringloopgeluk.
Samen maken we elke dag een stukje duurzamer. Samen maken we Het Goed.