Soraya: “Ik zie mij nog niet snel weggaan, ik vind het hier heel prettig werken”.

Kringloopwinkel BisBis ging in 2018 over in handen van Het Goed en vestigde zich in juni 2019 aan de Rijksweg Zuid in Sittard. Op 14 juni aanstaande bestaat Het Goed in Sittard 1 jaar. Er waren afgelopen jaar 78 mensen werkzaam bij Het Goed. Één van deze mensen is Soraya Ahammar. We zijn benieuwd wat Soraya zo aantrekt in haar werk bij Het Goed in Sittard.

Soraya Ahammar (32) is behalve een graag geziene collega in de winkel ook heel vaak te vinden in het achterhuis bij Het Goed. Soraya is teamleider en begeleidt mensen in het werkproces. Ze is al heel wat jaartjes actief bij kringloopwinkels. “Ik zie mij nog niet snel weggaan, ik vind het hier heel prettig werken. “

Je werkt dus al heel lang bij kringloopwinkels. Vanwaar die passie?
“Mijn moeder werkte al bij deze kringloop en toen ik 11 jaar was ging ik al mee. Het is dus met de paplepel ingegeven. En toen ik na de MAVO een kappersopleiding volgde en ik na een jaar stopte, wist ik meteen wat ik ging doen, werken bij een kringloop. Sinds 2013 werk ik bij deze kringloopwinkel. Eerder dus BisBis genaamd maar nu Het Goed. Ik ben hier teamleider en werk met collega’s in het achterhuis. Maar ook in de winkel help ik met vullen en het inrichten van de winkelpresentaties. Ik ben dus multi-inzetbaar.”

Het is dus met de paplepel ingegeven.

Mensen vinden kringloop vaak stoffig. Waarom ben jij zo gek op kringloop?
“Ik vind het altijd leuk om te zien wat er allemaal voor moois zit tussen alle spullen die binnenkomen. Ik ben altijd weer benieuwd, maar ook verbaasd, wat mensen wegdoen. En je ziet dat mensen die bij ons in de winkel kopen, dat ze vaak heel blij zijn met wat ze vinden bij ons. Dat vind ik mooi om te zien.”

Wat is het meest bijzondere wat je zag binnenkomen?
“Dat is eigenlijk heel recent binnengekomen. Het is een paard van glas. Een heel exclusief item wat gewoon via de achterdeur wordt binnengebracht. Het blijkt een kostbaar object, ik heb het opgezocht op internet. Het glazen paard is ontworpen door Claude Wetzstein en is geproduceerd door ‘Daum’ rond 1970. De naam van het beeldje is ‘Parcifal’ en het is gesigneerd met 80/200. De geschatte waarde hiervan ligt tussen de 500 en 700 dollar, en deze is net verkocht voor € 250,-. Dat is dan toch een kringloopgelukje.”

Je bent teamleider in het achterhuis. Wat houdt dat in?
“Spullen die binnenkomen sorteren, prijzen en vooral de mensen begeleiden die via allerlei trajecten bij ons binnenkomen. Ik vind het leuk om te zien hoe mensen kunnen veranderen. Soms komen mensen binnen die echt niet weten wat ze willen. Bij anderen zien we soms direct waar ze passen in de winkel. We gaan het altijd eerst proberen en dan komen mensen gaandeweg zelf met vragen of ze misschien nog iets anders mogen proberen. Mensen ontwikkelen zo hun talenten en hebben nieuwe inspiratie en werkervaring opgedaan als ze bij ons vertrekken.”

Je begeleidt mensen in het werkproces. Wat is daarin jouw uitdaging?
Iedereen mee laten doen, dat vind ik een uitdaging. Zo vind ik het bijvoorbeeld heel leuk om deelnemers met een beperking van Daelzicht te begeleiden. Dit zijn zulke dankbare mensen. Een aantal van hen werkt uitsluitend in het achterhuis en sommigen ook in de winkel. Het zijn zulke vrolijke en lieve mensen, daar word ik altijd heel blij van. Toch fijn dat deze mensen een kans krijgen mee te doen. Dat zie je niet overal, dat iedereen mee kan doen. Maar dit geldt ook voor andere deelnemers in diverse andere trajecten.

De uitdaging is kijken naar wat ze kunnen.

Naast de deelnemers van Daelzicht werken er bij ons bijvoorbeeld jongeren vanuit Kr8tig. Deze jongeren hebben elk een eigen achtergrond. Ze hebben eigen begeleiders, maar ze kunnen wel bij ons meedoen. ‘’

Wat vind je het leukst aan je werk?
“Dat elke dag anders is en dat je nooit weet wat een nieuwe dag brengt. Ik ga ’s morgens met een plan naar mijn werk, maar ’s avonds na werktijd merk ik dat slechts een klein deel van mijn plan is geslaagd en soms bijna niets. Diversiteit aan werkzaamheden, dat vind ik echt leuk.”

Beschrijf je werkdag eens kort?
“We beginnen met een dagstart, allemaal even bij elkaar. Na deze opening gaat iedereen aan de slag en pak ik mijn eigen activiteiten op. Veel regelwerk en bv. gesprekken met jobcoaches in de ochtend en daarna ga ik aan ‘t werk met de collega’s. We werken met veel mensen vanuit de gemeente. In de coronatijd zijn veel mensen die via de gemeente kwamen afgevallen. Ze komen nu langzaam terug, maar nog met aangepaste tijden. Er zijn 3 mensen gebleven, 3 mensen die bij ons zijn geplaatst voor een integratietraject. Zij vonden het werken zo belangrijk dat ze per se wilden blijven komen. De taal is nog wel lastig voor ze, maar ze leren elke dag, en voor belangrijke mededelingen is er een collega met Arabische achtergrond die iets kan vertalen. We zijn extra blij met deze 3 collega’s want ze hebben ons in deze pittige tijd heel erg geholpen.”

Dat maakte je dus blij. Heel begrijpelijk. Maar wat maakt jou nog meer blij?
“Ik heb net gehoord dat ik mijn MBO-3 opleiding verkoopspecialist heb gehaald. Ook de 2 collega’s die dezelfde opleiding mochten volgen zijn geslaagd. Ik heb me nu aangemeld voor de MBO-4 opleiding management. Deze start in september. Die mag ik ook op kosten van Het Goed volgen. Heel erg leuk.”

Je had het net over kringloopgeluk. Die kerstmarkt lijkt elk jaar wel groter te worden. Er komen steeds meer mensen op af op zoek naar dat geluk lijkt het wel. Werken jullie hier lang naartoe?
“Ja, het leukst is inderdaad het jaarlijks toewerken naar de kerstmarkt. Daar kan ik me al een heel jaar op verheugen. Het hele jaar door zijn we bezig met spullen te verzamelen en in de laatste week zetten we samen alles mooi neer. Dan kun je pas zien wat het heeft opgeleverd. We hebben echt altijd een hele grote kerstmarkt met heel veel bezoekers. Allemaal mensen inderdaad op zoek naar kringloopgelukjes. Het is echt een feest.”

Je spreekt natuurlijk ook heel veel klanten. Wat is de leukste reactie van een klant?
“Dat was net na de opening, vorig jaar juni. Een klant die al jaren bij de winkel van BisBis kwam, kwam een paar dagen na de opening naar mij toe. Hij wilde even kwijt dat hij de nieuwe winkel zo fantastisch vond. Alles zo mooi, licht en luchtig. Hij komt zeker nu nog vaker dan voorheen. Dat doen trouwens heel veel klanten. Naast onze vaste klanten hebben we afgelopen jaar ook heel veel nieuwe gunnende en kopende klanten gekregen. Zeker de afgelopen maanden. Waar heel veel winkels dicht gingen, bleven wij open. En dat vonden mensen fijn, want dan konden ze er nog even uit. We merken wel dat de 1,5 meter afstand lastig is voor mensen, daar moeten we telkens weer opnieuw aandacht voor vragen.”

Wat maakt het werken in deze winkel voor jou zo bijzonder?
“Het bezig zijn met mensen. Mensen die binnenkomen en niet weten wat ze kunnen of weten waar hun talenten liggen dat diezelfde mensen na verloop van tijd weten wat ze leuk vinden en hun passie bij ons hebben gevonden. Dat vind ik heel bijzonder.”

En hoe zie jij jouw toekomst hier?
“Ik zie mij nog niet snel weggaan, ik vind het hier heel prettig werken. “

 

De eerste verjaardag van Het Goed Sittard zal zeker op zaterdag 13 juni in de winkel gevierd worden, zij het bescheiden vanwege alle beperkende maatregelen die het RIVM oplegt. Wil je langskomen, kijk dan hier voor de adresgegevens van de winkel.