Rana: “Ik heb een enorme voorliefde voor tweedehands spullen”.

Sinds twee jaar waait er een frisse wind door Het Goed Lelystad. Ze luistert naar de naam Rana van den Berg. Deze teamleider gaat het nog héél ver schoppen.

Het Goed Lelystad zonder de 31-jarige Rana van den Berg. Het is haast niet meer voor te stellen. In iets meer dan twee jaar drukte ze volledig haar positieve stempel op deze vestiging. “Ik werkte voor een ander bedrijf in Lelystad”, vertelt ze. “Echter, toen ik zwanger raakte van mijn tweede zoontje kreeg ik geen vast contract. Ik kon vertrekken. Na de bevalling dacht ik: wat nu? Ik ben geen moeder die alle dagen thuis kan zijn met haar kids.Ik wil zelf ook aan de bak.” Een vaste baan bij Het Goed in Lelystad leek Rana wel wat. “Ik heb een enorme voorliefde voor tweedehands spullen. Ik ben gék op kasten uit de jaren vijftig en zeventig. Daarnaast ben ik geïnteresseerd in hergebruik. Ik wilde dolgraag weten hoe het er in het achterhuis van Het Goed Lelystad precies aan toeging. Ik zag dat ze alleen vrijwilligers en stagiaires zochten, maar besloot toch de stoute schoenen aan te trekken en een open sollicitatiebrief te sturen.”
Rana besteedde veel aandacht aan haar brief en cv en viel daardoor meteen op bij de toenmalige bedrijfsleider. “Zij had zoiets van: ik moet dit meisje uitnodigen. Na ons gesprek was ze zo enthousiast dat ze de regionaal bedrijfsleider vroeg of ze mij mocht aannemen. Hoewel er eigenlijk geen plek was, mocht dat gelukkig.” Wat maakte dat Rana zo’n fantastische eerste indruk maakte? “Misschien kwam het door het enthousiasme dat ik uitstraalde? Ik ben van nature supervrolijk en sta positief in het leven. En het leek me gewoon ontzettend leuk om bij Het Goed te werken!”

Honderd procent vertrouwen

Rana kon aan de slag en klom razendsnel op tot de positie van teamleider. “Mijn verwachtingen zijn allemaal uitgekomen”, zegt ze met een blij gezicht. “Het ís leuk om hier te werken. Het is zo afwisselend. Ik geniet ervan om de mensen uit het team te ondersteunen en begeleiden. Ervoor te zorgen dat alles op de werkvloer – voor en achter – soepel verloopt. Hier lopen mensen rond met de meest uiteenlopende problemen. Die vergen een andere aanpak dan het personeel in een ‘normaal’ bedrijf. Toch vind ik dat absoluut niet zwaar. Integendeel. Ik krijg er juist extra energie van als ik zie dat iemand met mijn hulp weer opkrabbelt. Of als ik merk dat mensen blij van me worden. Dat geeft zo’n goed gevoel. Daarom zei ik ook onmiddellijk ja toen ik gevraagd werd om de nieuwe vertrouwenspersoon binnen Het Goed Lelystad te worden. Mensen mogen me altijd bellen wanneer ze ergens tegenaan lopen. Ook na werktijden, dat geeft niks. Ik sta voor ze klaar en ze kunnen me honderd procent vertrouwen.”

Ambities en drijfveren

Rana is zelf altijd happy-de-peppy, maar ze komt natuurlijk ook weleens negativiteit tegen. Mensen met wie het contact moeizaam verloopt en die niet de makkelijkste werknemers blijken. “Natuurlijk gebeurt dat soms. Toch krijg je van mij heel veel kansen. Je kunt bij mij erg ver gaan. Ik vind dat dit ook moet. De filosofie van Het Goed is immers dat we mensen graag verder willen helpen, dus dan mag je ze niet bij de eerste uitglijer al wegsturen. Daarmee help je ze niet om op een goede manier terug te keren in de maatschappij. Het is ook belangrijk om mensen juist hier nog de vrijheid te geven om fouten te maken. Daar leren ze van. We kunnen ze er bijvoorbeeld op attenderen dat bepaald gedrag niet gewenst is als ze ooit weer bij een volgende werkgever aan de slag gaan.”
Wat heeft Rana zelf van haar collega’s geleerd? “Dat ik van geluk mag spreken dat ik deze baan heb. Men zegt nu wel dat de economie weer in de lift zit, maar het blijft voor veel mensen lastig om een vaste baan te vinden. Zeker wanneer ze ouder worden. De nadruk ligt tegenwoordig zo erg op jong. Nee, ik ben echt verschrikkelijk dankbaar. Ik sprong een gat in de lucht toen ik hoorde dat ik een vast contract kreeg.”
Wat zijn haar doelen voor de komende jaren? “Ik wil doorgroeien naar filiaalmanager. Dat lijkt me geweldig. Erna zien we wel verder. Of ik me kan voorstellen dat ik ooit nog eens bij een andere vestiging aan de slag ga? Oh ja, dat lijkt me hartstikke leuk.”

Los in Lelystad

Ook over de toekomst van Het Goed Lelystad heeft Rana zeer duidelijke ideeën. “Ik zou willen dat dit filiaal gaat groeien. Enkele maanden geleden verruilden we de Asfaltstraat voor een nieuw pand aan De Meent en de stofwolken zijn nog maar net opgetrokken. Gelukkig hebben we Raimon Strijdveen als tijdelijke filiaalleider gekregen. Hij is de filiaalleider van Het Goed Deventer en helpt ons.”
Het Goed Deventer is voor Rana een voorbeeld. “Die vestiging zit zo goed in elkaar. Overzichtelijk, maar ook weer niet te strak. Een grote hal met een gigantische hoeveelheid spullen waar je lekker kunt rondsnuffelen. En ze verkopen naast de gewone tweedehands echte vintage dingen. Die mix moet je hebben. Bijzondere items geven je winkel extra glans.”
Rana heeft er superveel zin in om met Het Goed Lelystad uit te pakken. “Ik denk dat we nog heel veel meer uit dit filiaal kunnen halen. Nee, we zijn nog lang niet klaar. (lacht) Hoe meer uitdagingen ik krijg, hoe fanatieker ik word!”

Meer goede verhalen van de mensen bij Het Goed lees je hier.

Het Goed Lelystad, De Meent 14, 8224 BR Lelystad