Pride-maand bij Het Goed: wij houden van elke kleur!

Het is je vast niet ontgaan: de Pride Maand van 2024 is al in volle gang. Tijdens deze maand zijn er in het hele land verschillende feesten, parades en ‘Pride Walks’ te vinden, en staan we stil bij het feit dat het ontzettend mooi is dat iedereen mag zijn wie diegene wil zijn. Ook bij Het Goed mag iedereen zichzelf zijn, en daar zijn we natuurlijk ontzettend trots op. Daarom delen we vandaag drie verhalen van onze collega’s die zich verbonden voelen met de LHBTIQ+ gemeenschap en waarom ze zich bij Het Goed zo welkom voelen. Het Goed houdt van elke kleur!

Allemaal kringloop spullen op regenboog kleuren gesorteerd

Femke, Het Goed Best

“Hallo, mijn naam is Femke en ik ben 19 jaar oud. Ik werk nu bijna een jaar bij Het Goed. Ik woon thuis met mijn ouders en mijn zusje, en ik ben gay.

Hier kwam ik op mijn zestiende achter. Er zat een meisje bij me in de klas met wie ik veel tijd doorbracht en ik voelde al snel dat dat anders voelde dan bij andere vrienden van mij. Rond dezelfde tijd kwamen ook mijn zusje en mijn nicht uit de kast. Ik was zelf nog erg verward en heb daarom een tijdje gewacht met het vertellen aan bijvoorbeeld mijn ouders; ik had het alleen verteld aan een vriendin van sport. Ik wist namelijk zeker dat zij gay was en we hadden het er ook al eerder over gehad. Destijds kwam ik uit de kast als biseksueel en iedereen was erg verrast.

Daarna heb ik nog een aantal relaties gehad met jongens, maar dat hield nooit stand. Ik merkte dat ik niet alleen val op mannen of vrouwen, maar dat het me eigenlijk niet uitmaakt. Daar kwam het volgende label: panseksueel. Niet veel later ontmoette ik mijn huidige vriendin. We zijn nu twee jaar samen en het voelde meteen heel goed, maar wel anders dan bij vorige relaties. Was ik dan toch lesbisch? In mijn eerdere relaties was ik steeds maar aan het zoeken naar het juiste label voor mij, maar sinds deze relatie is deze drang weg. Ik hou van haar en ik voel me goed bij haar; de rest maakt niet zoveel meer uit! Daarom zeg ik nu gewoon dat ik gay ben.

Ik verberg mijn geaardheid en het feit dat ik een vriendin heb niet. Ik ben er juist zo open mogelijk over. Mijn collega’s gaan hier allemaal heel goed mee om: ze zien geen verschil tussen mij en mensen met een heteroseksuele relatie. Dat is eigenlijk hoe het hoort. Het zou juist helemaal niet bijzonder moeten zijn maar hartstikke normaal. Samen met andere collega’s uit de community praat ik er ook vaak over: dat levert vaak interessante en fijne gesprekken op.”

Collage van foto's met regenboog thema, lgbtiq+, lhbtiq+

Jaydee, Het Goed Geldrop

“Mijn naam is Jaydee, ik ben 20 jaar en werk al drie jaar met veel plezier bij Het Goed in Geldrop. Al mijn hele leven wist ik dat ik niet paste binnen het traditionele beeld van een meisje. Lange tijd wist ik niet goed wat ik hiermee aan moest. Zo’n drie jaar geleden ontdekte ik dat ik transgender ben; daarvoor had ik nog nooit van deze term gehoord! Nu weet ik dat ik transgender FtM ben (Female to Male: van meisje naar jongen). Ook ben ik panseksueel.

Ik vind het erg fijn om bij Het Goed te werken, omdat het bedrijf en vooral de collega’s erg accepterend zijn. Er wordt niet raar opgekeken als het gaat om een andere geaardheid of genderidentiteit. Eigenlijk is dat zoals het hoort: we zijn allemaal uniek, maar tegelijkertijd ook allemaal ‘maar’ mensen.

Veel collega’s weten hoe ik mezelf identificeer. Zij hebben – net zoals voor elk ander – respect voor wie ik ben. Eén van mijn collega’s, die ik nu zelfs mijn beste vriendin mag noemen, had het allemaal vrij snel door en wist meteen hoe ik aangesproken wilde worden. Ik hoefde dat niet eens te zeggen; ze wist het gewoon!

Niet iedereen weet dit over mij, en dat maakt het soms lastig. Het is vooral vervelend voor mezelf, omdat ik het best moeilijk vind om zoiets ‘zomaar’ aan anderen te vertellen. Ook al voel ik me nu mezelf, dat blijft een uitdaging. Gelukkig word ik op mijn werk helemaal geaccepteerd.”

Stapel boeken op volgorde kleuren regenboog, met een regenboog erop

Amaris, Het Goed Emmen

“Hallo allemaal, mijn naam is Amaris en ik ben 19 jaar oud. Ik werk bij Het Goed in het filiaal in Emmen, waar ik voornamelijk achter de kassa sta en veel klantcontact heb. Ik hou van creatief bezig zijn, lezen, gamen, en zingen en dansen. Heerlijk druk! Momenteel zit ik nog op school, maar ik ben bijna klaar.

In de zomer van 2019 merkte ik dat ik op een andere manier naar een vriendin begon te kijken dan ik gewend was. Ik vond haar erg leuk, niet op de manier van ‘goede vriendinnen’, maar meer op romantisch vlak. Ik heb daar toen een tijd over nagedacht en dacht uiteindelijk dat ik biseksueel was. Ik heb een tijdje met dit label rondgelopen.

Na lang nadenken kwam ik voor mezelf tot de conclusie dat het label ‘biseksueel’ niet helemaal bij me paste. Ik ontdekte dat ik eigenlijk helemaal niet op mannen val en dus lesbisch ben. Dat paste al beter bij me! Toch bleef er iets knagen en bleef ik nadenken. Rond 2022/2023 begon ik te twijfelen over mijn gender. Ik heb in die tijd veel verschillende labels gebruikt en ben veel geswitcht tussen genders. Sinds ongeveer een half jaar identificeer ik mezelf als non-binair en gebruik ik de voornaamwoorden hen/hun (pronouns: they/them).

Het was voor mij erg fijn om te weten wat het beste bij me past, vooral om mezelf te kunnen accepteren. Ik heb dit natuurlijk ook verteld op mijn werk en mijn collega’s waren vooral erg blij voor me. Ze vinden het dan ook meer dan prima. Ik vind het ontzettend fijn dat ik mezelf mag zijn bij Het Goed en dat het zo’n veilige plek is, vooral als je ‘anders’ bent dan anderen.”

Hartje bij het Goed filiaal, logo Het Goed

Wat zijn wij trots op onze collega’s en de acceptatie van alles en iedereen. Samen maken we Het Goed!

Wil jij altijd als eerste op de hoogte blijven?
Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.