Paaspronk

Zelfs Paashazen weten dat hun voorkomen van belang is. Ondanks dat ze overwegend solitair leven, snappen ze de invloed van het uiterlijk in een sociale context.
Mijn paashazen zijn dus nogal op hun toilet gericht. Ze nemen eindeloos de tijd om zichzelf in handspiegels te bekijken, nemen hun snuitjes van onder tot boven onder de loep.

Onderschat dus nooit het belang van achterom kijken

Met deze bij de kringloop verzamelde handspiegels kun je met gemak een blik naar achter of opzij werpen. We zijn tenslotte driedimensionaal en als we alleen onze voorkant verzorgen vind je dat terug in het resultaat. Je ziet ze weleens; de één-dimensionalen. Zij hebben aan de voorkant hun best gedaan maar van opzij of aan de achterkant is het een theaterdecortje; het hoeft alleen de voorkant te dragen. Waar het dan misgaat is verfraaiing van de ruimtelijke dimensie. Onderschat dus nooit het belang van achterom kijken.

Deze handspiegels roepen het gebaar op om het haar met een vlakke hand vanaf de schouder omhoog te drukken. Een wat tuttig-nostalgische beweging, waar zie je die nog? Konden we overbodige gebaren ook maar naar een kringloop brengen, voor hergebruik. Ik zou er graag al winkelend tussendoor lopen.

Ieder haas probeert zijn persoonlijkheid te onderstrepen in zijn uiterlijk. Het zijn net mensen die Paashazen. De witte haas, een pittig beestje, volgt zelfgenoegzaam de contouren van zijn lichaam. Grote oren en flinke poten, het schoonheidsideaal voor een woest aantrekkelijke mannetjespaashaas.
Aan de rechterkant een zacht, lief haasje, een jong beestje nog. Beschroomd kijkt hij naar zijn neusje, het kopje steeds een beetje opzij naar links of rechts. Wipt mijn neusje niet heel raar…?! En van opzij? Onzekerheid speelt hem parten, niet wetend dat in onschuld ook aantrekkingskracht schuilt.
Middenin ligt archetype angsthaas. Hazen staan erom bekend dat ze bij gevaar stil blijven liggen en plat in het veld wegzakken. Hij lijkt zich te willen verstoppen. Of is dit haasje klaar met alle opsmuk en volledig gericht op zelfacceptatie: mijn taak is eieren verstoppen en daar ben ik als mijzelf goed genoeg voor. Ik ga er nog even bij liggen voordat ik aan de slag moet. Dat is mijn beste voorbereiding op Pasen.

Knap werk!

De betekenis van Paasbest komt van oorsprong uit het katholieke gebruik om tijdens de Paasmis zowel innerlijk als uiterlijk geheel in het nieuw te kunnen starten. Innerlijk door biechten en bidden, uiterlijk door de mooiste kleren.
Mijn hazen zijn in ieder geval klaar voor de Paaspronk.
Een keer per jaar eieren verstoppen is hoe dan ook knap werk voor een haas.

Oneindige fascinatie voor het eigen spiegelbeeld is dan best te begrijpen.

Over Mevrouw R.: Mevrouw R. is een grote fan van kringloopwinkels en die van Het Goed in het bijzonder. Zij schrijft hierover op haar onuitputtelijk rariteiten weblog: www.mevrouw-r.nl. Mevrouw R. is ook te vinden op Pinterest: https://nl.pinterest.com/mevrouwr/