Op dié fiets!

Een paashaas is een gelegenheidsobject bij uitstek. Gelegenheidsobjecten zijn – het woord zegt het al – bij gelegenheid heel erg in trek. Bij andere situaties wil je ze juist niet zien. Ik houd wel van gelegenheidsobjecten. Dat komen en gaan van spullen, dat spreekt mij wel aan. Dat je lekker wisselt en de boel steeds een beetje anders opdirkt.

Kerstprullaria, gelegenheidsobjecten bij uitstek, vind ik leuk. Niet alles, maar ik speur er graag naar in filialen van hergebruik. Soms iets te gretig, dan moet ik mijzelf afremmen. Maar ja, het blijft natuurlijk een mooi moment om je huis opnieuw te decoreren, in die donkere maanden.

Rondom Pasen stap ik op de fiets voor de eerste meerdaagse fietstocht van het jaar. Dat heerlijke voorjaar! De vroege lentezon trekt ons naar buiten. Slapen in een tentje zit er nog niet in, maar met een warm bed en een gezellige maaltijd in het vooruitzicht fiets ik graag flink weg. Ieder jaar fietsen we ergens naar familie. En onderweg bezoeken we dan natuurlijk een kringloopwinkel, in vreemde contreien.
Ik zoek van tevoren uit waar we langskomen en kijk naar de openingstijden. Dan jut ik mijn verkering op dat hij wat sneller of langzamer moet fietsen, afhankelijk van het doel en hoever we er vandaan zijn. Als voorbereiding heb ik thuis mijn fietstasjes lekker fluffy ingepakt. Dan passen er nog met gemak gevonden parels bij.

Van huis uit hebben we een traditie met gelegenheidsobjecten en Pasen. We maken conversation pieces en zetten die op tafel. Ooit, lang geleden, hoorden we namelijk van voorwerpen die men vroeger op tafel zette bij koninklijke of adellijke diners. Dat waren gelegenheidsobjecten gemaakt door kunstenaars of andere creatieven. Deze objecten konden worden gebruikt wanneer tussen disgenoten het gesprek stilviel. Het object gaf dan aanleiding om aan de freule links te vragen wanneer zij bijvoorbeeld voor het laatst met een groot ei achterop had rondgefietst. Terwijl zij met haar waaier voor haar mond giechelde kon het gesprek weer ongedwongen op gang komen tussen de chique gasten. En de gastvrouw kon opgelucht ademhalen.

Omdat ik al sinds jaar en dag op de fiets kom zijn mijn paasobjecten altijd redelijk klein van stuk. Maar dat hoeft helemaal geen probleem te zijn om een gesprek lekker aan de gang te krijgen. Grote voorwerpen ontnemen immers ook maar het zicht op de tafelvrienden.
Het gaat er bij ons om dat je een paasgelegenheidsobject combineert met een – liefst contrasterend – alledaags voorwerp. Prikkelend genoeg om met een ander over te keuvelen.
Zo vond ik enige tijd geleden dit gouden fietsje bij Het Goed. Ik had nog geen idee wat ik ermee ging doen maar vond het wel een liefje. En toen kwam de paaschocolade weer in de schappen. Toen wist ik het ineens en riep uit: Aha, op dié fiets!
Zie hier mijn conversation piece voor de Paastafel van dit jaar: een haas op een fiets, met voor de gelegenheid een ei achterop.

Over Mevrouw R.: Mevrouw R. is een grote fan van kringloopwinkels en die van Het Goed in het bijzonder. Zij schrijft hierover op haar onuitputtelijk rariteiten weblog: www.mevrouw-r.nl. Mevrouw R. is ook te vinden op Pinterest: https://nl.pinterest.com/mevrouwr/