Martine ontdekte bij Het Goed waar haar kracht echt lag

Slechts een half jaar werken bij Het Goed. Dat klinkt niet als een succesverhaal. Maar voor Martine Dijkhuizen is dat het wel! Jarenlang gaat het haar voor de wind: ze rondt haar studie af, krijgt al snel een baan in de saleswereld en wordt moeder van een prachtige dochter.
Ineens, zo’n anderhalf jaar geleden, gaat het niet meer: ze is overwerkt en komt thuis te zitten. Maar ‘achter de geraniums’ belanden, is niets voor Martine.

Een begeleider van de gemeente zorgt ervoor dat ze snel terechtkan bij Het Goed in Emmen. Martine start met het sorteren van kleding. Dat doet ze maar even. Het valt al gauw op dat haar kracht ligt bij het werken met mensen. Ze gaat vooral kassadiensten draaien.

Achteraf gezien is het best logisch dat Martine alweer zo snel ‘onder de mensen’ is. Al jaren stappen familieleden en vrienden op haar af als ze behoefte hebben aan een luisterend oor, een schouder om op uit te huilen, als ze advies willen of hun problemen willen delen. Martine weet niet beter: mensen zoeken haar gewoon op.

Kwaliteit wordt onderkend

Een vaste medewerkster van Het Goed ziet die kwaliteit van Martine ook. Ze stelt voor eens te gaan praten met een jobcoach van Daat-Drenthe.
Daat is een leerwerkbedrijf; een onderdeel van de GGZ. Mensen met verschillende achtergronden kunnen dankzij Daat-Drenthe werkervaring opdoen, cursussen volgen, zoeken naar een passende daginvulling etcetera. Bovendien helpen de adviseurs van Daat bij het invullen van formulieren en verhelderen van regelgeving. Het Goed werkt regelmatig samen met Daat. Zo worden af en toe deelnemers van Daat geplaatst bij Het Goed.

Hernieuwd zelfvertrouwen

Martine heeft haar zelfvertrouwen weer teruggevonden. Ze gaat op gesprek bij Daat en het klikt! De medewerkers van Daat-Drenthe willen Martine graag als collega. Ze krijgt een aanstelling als jobcoach in opleiding. Nog geen zes maanden nadat ze binnenstapt bij Het Goed, begint ze zelfverzekerd aan een nieuwe carrière. En nu is ze jobcoach. Ze buffelde zich door een studie van negen maanden en heeft nu een nagenoeg fulltime baan bij de GGZ. Met heel veel plezier begeleidt ze inmiddels tientallen deelnemers. Soms ook deelnemers die in dezelfde situatie zitten als waar Martine nog maar zo’n anderhalf jaar geleden in zat.

Het Goed was de springplank

Het was hard werken: werken, studeren, zorgen voor haar dochter. Toch vindt Martine het allemaal meer dan waard. Ze is blij dat bij Het Goed het kwartje viel, dat ze daar echt ontdekte dat haar kracht echt ligt bij het werken met mensen. Het Goed was de springplank, maar is ook de gezellige plek waar Martine zo nu en dan graag terugkomt. Gewoon, om lekker rond te kijken en bij te kletsen en… om er als jobcoach langs te gaan met iemand die misschien ook dankzij Het Goed een nieuwe start kan maken!

*) Foto: Martine tijdens haar diploma-uitreiking van de opleiding tot jobcoach.