Lofzang op Moeder

Column door mevrouw R.

We hebben allemaal een moeder. Dat hebben we vanaf onze geboorte met elkaar gemeen. Dus moeders verbinden ons. Precies daarom is Miekes Een kind zonder moeder een regelrechte smartlap die bij iedereen keihard binnenkomt.

Een moeder heeft oerkracht, want zonder haar geen nieuw leven. Het concept moeder is eenvoudig: je moet een kind baren om een moeder te zijn. Je kunt ook van het kind van een andere moeder houden en daar dan voor zorgen als ware het je eigen bloed. In sprookjes noemen ze je dan stiefmoeder. Die heeft vaak een slechte naam en zorgt beroerd voor de stiefkinderen. Ze geeft hen te weinig eten, sluit ze op in een hokje achter een eenzaam boshuisje of laat ze allemaal nare huishoudelijke klusjes doen. Ze houdt in sprookjes vaak meer van haar eigen kinderen. Maar gelukkig zijn dat sprookjes.

Echte moeders delen. Als er meer mensen aan tafel zitten dan gehaktballen in de pan dan regelen ze het precies zo, dat iedereen een prima stuk krijgt en nemen ze zelf het allerkleinste. Want moeders geven niet om gehaktballen, zeggen ze dan. Echte moeders plakken pleisters op wonden en geven kusjes bij tragisch kinderverdriet. Echte moeders blijven keer op keer met ontroering kijken wanneer je hen toeroept: Kijk eens mama, zonder handen! En als kind willen we niets liever dan een eeuwig trotse moeder. Dat begint al bij onze capriolen op het klimrek.

Bij hoogte- en dieptepunten roepen we als volwassenen nog altijd om ons moeder. Je belt haar om te vertellen dat je in de krant staat. En we kennen allemaal de verhalen van arme soldaten die in paniek om hun moeder roepen. Want moeder staat voor veiligheid.

Overal ter wereld kunnen mensen elkaar de betekenis van moeder uitleggen. Ook al spreken ze elkaars taal niet. Iedereen begrijpt moederliefde. En overal ter wereld zijn onder moeders eigen vleugels de allermooiste en liefste kinderen te vinden. Moeders staan bij iedereen aan de basis van alles. Moeder leert je hoe de veters te strikken, geeft antwoord op levensvragen en demonstreert hoe je gehaktballen moet draaien. En uiteindelijk leert ze je op eigen benen te staan.

En daarom kunnen artiesten zoals Heintje en Mieke zo lekker een moppie over moeder zingen, dat wordt door iedereen gewaardeerd (en meegezongen).
Ik hoorde deze week een oude man nog zeggen dat met het overlijden van zijn moeder de enige persoon die onvoorwaardelijk van hem hield was verdwenen. En precies daarover zingt Heintje in zijn behoorlijke kitscherige Mama:

Daß es auf Erden nur Eine gibt
Die mich so heiß hat geliebt

Op Moederdag moet je haar verwennen en je waardering laten blijken. Door aandacht te geven en lieve geschenkjes. Zoals nostalgische grammofoonplaten uit de kringloopwinkel. Uit haar eigen meisjestijd of daarna. Een moeder was tenslotte eerst ook gewoon een meisje – met weer een eigen moeder.
Lekker samen plaatjes draaien en dan door de kamer dansen. Je kunt ook zelf voor haar zingen, al ben je geen Mieke of Heintje. Haar moederhart zal altijd smelten, want je blijft toch haar allerliefste.

Over Mevrouw R.

Mevrouw R. is een grote fan van kringloopwinkels en die van Het Goed in het bijzonder. Zij schrijft hierover op haar onuitputtelijk rariteiten weblog: www.mevrouw-r.nl. Mevrouw R. is ook te vinden op Pinterest: https://nl.pinterest.com/mevrouwr/