Kringloopgeluk; een rotanstoel met zichtbare geschiedenis

Rotan is hot. Deze meubels zijn niet meer weg te denken bij VT Wonen en de IKEA. Gelukkig kom je de collectie ook nog steeds tegen bij Het Goed, dan wel met lichte gebruikssporen die de meubels net een wat mooiere look geven.

Verschillende pogingen heb ik gedaan om de perfecte rotanstoel te vinden, als ik hem dan eindelijk spot bij Het Goed in Emmeloord. Vol trots WhatsApp ik dan ook de familie om mijn enthousiasme met iemand te kunnen delen. Mijn moeder reageert gelijk dat zij de meubels vroeger ook in de tuin had staan en ook mijn oma reageert: “Heel vroeger hadden wij er zo een. Misschien wel 50 jaar geleden.” Snel stuur ik terug dat ze nu weer helemaal in zijn.

Dutch Design in Noordwolde

Ondanks dat de rotancollectie nu weer in de spotlights staat bij veel woonboulevards, bestaat de rotancollectie al eeuwenlang en is een groot deel geproduceerd in Nederland. De mooiste meubels werden namelijk in de jaren ’50 tot en met de jaren ’70 gemaakt in Noordwolde. Hier vestigden zich twee fabrieken: Rohé en de Gebroeders Jonkers. Rohé, die zich ik 1919 vestigde in de Friese plaats, werd een van de grootste werkgevers binnen deze productie. Onderling heerst er grote concurrentie. Daar komt tijdens de crisis in de jaren ’70 een einde aan. De meubelhandel stort in en ook de aanvoer van rotan wordt gestaakt. In de jaren ’80 zijn het de Gebroeders Jonkers die als eerst de deuren moeten sluiten en ook Rohé dient in 1997 te stoppen. Rotan heeft een belangrijke rol in het Dutch Design gespeeld.

Uit het assortiment van de Gebroeders Jonkers

Uit het assortiment van de firma Rohé

Nederlandse topdesigner voor IKEA

Een tijdje geleden kwam IKEA met een nieuwe collectie waarin de rotan producten weer centraal stonden. Nederlands topdesigner Piet Hein Eek ontwierp de JASSA-collectie, een collectie metstoelen en manden en elk speciaal door de verschillende vlechttechnieken die mogelijk zijn met rotan. Rotan is een materiaal dat voortkomt uit een rotanpalm, een product dat voorkomt in de subtropen.

Alsof het al een hele geschiedenis achter zich heeft gelaten.

Mijn rotan stoel

Des te blijer ben ik als ik eenmaal thuiskom. De stoel staat precies hoe ik het in gedachten had. De lichte gebruikssporen geven de stoel een mooie vintage look. Alsof het al een hele geschiedenis achter zich heeft gelaten. Een stoel die voortkomt uit een collectie die niet alleen in de duurdere woonboulevards staan, maar die, als je geluk hebt, ook verkrijgbaar zijn bij Het Goed. Iets goedkoper, maar rijker door zijn geschiedenis.