Kleingoed

Laten we bescheiden beginnen met een paar kleine poppenmeubeltjes. Starten kan immers best lastig zijn. Een klassiek ledikant, van nostalgisch formaat. Denk maar aan oma’s twijfelaar of het opklapbed in tantes logeerkamer.Maar voelt de liefde goed, dan vormt de krapte geen probleem. Een knisperfris bed met strakke lakens, beter kan de nacht zich niet ontvouwen. Of het wekkertje gaat of niet, door een dichtgeslagen roze sprei lijkt ons bedje immer gespreid.

Om de nieuwe dag zacht te laten beginnen ligt er een kleed onder het bed, zodat warme voeten niet meedogenloos op de koude vloer terechtkomen. Van zacht beginnen kunnen we immers toch nooit genoeg krijgen?

Zuinig omgaan met spullen is een eerste vereiste om duurzaam te leven. Dus beschermt een gehaakt kleedje het nachtkastje tegen krassen en beschadigingen. Waar zie je ze nog, die kleedjes? Terwijl ze lang geleden bij vele tantes te vinden waren. Een ouderwetse hoorntelefoon, handig om in de aanloop van een nieuwe dag iemand te bellen en vragen of het goed is dat je vanmiddag langskomt, iemand uit te nodigen voor ontbijttaart of samen een kringloopbezoek te plannen. Maar alvast een inleiding geven om te vertellen hoe verliefd je op iemand bent of de baas te bellen omdat je helemaal geen zin meer hebt in dat rotbaantje kan natuurlijk ook.  Soms is de opmaat naar iets nieuws namelijk best een moeilijke stap en moet je daarvoor iets in jezelf overwinnen.

De ontbijttafel is fraai gedekt met chique servies. Vandaag een lekker begin van de dag met taart. Dat doen we niet te vaak maar soms is het goed om iets eens op een andere manier aan te snijden. Want alleen dat al kan het startsein zijn van veranderingen.

Al die kleine minispulletjes maken het ook zo prettig om de boel goed onder controle te houden en te overzien. Een lekker schoon en opgeruimd huis. Dat gaat een stuk beter in een klein poppenhuis dan in mijn eigen magnifieke villa op ware grootte.
Met de kleine stofzuiger kom ik goed in alle hoekjes. De kussens opschudden of het karpet zuigen, het is een fluitje van een cent.  En die inhoud van de omgevallen emmer is zo klein, dat mag geen naam hebben. Daar ligt toch niemand wakker van?

Opruimen is altijd een goed begin, het maakt het hoofd vrij, geeft overzicht en zorgt ervoor dat je weer ruimte krijgt voor andere dingen. Alles een eigen plek geven in huis is een prima start. Dat valt niet mee dus moeten we trots zijn op alle kleine succesjes. Eigenlijk moeten we iedere dag proberen een goed begin te maken zodat we altijd in beweging blijven.
En als we moe zijn van al dat beginnen, van al die losgebarsten energie en op gang gebrachte stappen? Dan heerlijk op het klassieke bedje liggen met het hoofd op de minikussens.
Lekker in een nieuw miniboek beginnen. Het ligt al klaar.

Over Mevrouw R.: Mevrouw R. is een grote fan van kringloopwinkels en die van Het Goed in het bijzonder. Zij schrijft hierover op haar onuitputtelijk rariteiten weblog: www.mevrouw-r.nl. Mevrouw R. is ook te vinden op Pinterest: https://nl.pinterest.com/mevrouwr/