Kerstklassiekers en desserten

Dit jaar ben ik gastvrouw tijdens de feestdagen. In mijn familie zijn flink wat keukenprinsessen en lekkerbekken. We hebben plezier in koken en houden van mooi gedekte tafels. Terwijl ik straks de kerstcocktails serveer vult mijn huis zich met heerlijke geuren. Het menu heb ik weken van tevoren uitgezocht.

Ieder jaar ga ik naar Het Goed om prachtig geborduurde kersttafelkleden te zoeken. Als ik de juiste maat niet vind leg ik gewoon kleden over elkaar heen, rommelig en feestelijk tegelijk. Soms raak ik ontroerd door perfect handwerk. Hoe komt het dat dit borduurwerk door niemand anders is meegenomen? Dat is ultiem vind-geluk, zo maar in de schoot geworpen.

Ik haal straks mijn mooiste kristallen glazen tevoorschijn. Heeft u weleens gezien wat een prachtig glaswerk er te vinden is in de kringloopwinkel? Je kijkt er namelijk zo doorheen, in al die transparantie. En glas is zo mooi. Zeker op feestelijke tafels.

Natuurlijk zorg ik dat het hele huis er gezellig uitziet.  Mijn kerstdecoraties komen altijd van de kringloopwinkel. Gewoon omdat ik niet houd van opgedrongen stylinglesjes door winkelketens en hun inkopers. Ik beslis lekker zelf hoe het eruit komt te zien. En er is al zoveel geproduceerd dat nieuwe kerstdecoratie kopen bijna een misdaad is. Dus op naar Het Goed!

Dit jaar valt mijn oog op klassiekers. Niet van tevoren bedacht maar terwijl ik rondscharrel ontdekt: engeltjes, soldaatjes en paardjes. Kaarsen voor kerst, altijd leuk. En kijk dáár: de Kerstman, zelf ook in kaarsvorm, die mollige vrolijkerd. Zou hij weleens cadeautjes kopen bij Het Goed en deze met de arrenslee bij jouw familie bezorgen?

Sommige engeltjes helpen de Kerstman. Anderen vertellen herders in het veld over de geboorte van kindekes. Er zijn ook engeltjes in al hun onschuld gewoon kerstdecoratie. En weer anderen werken bij Het Goed.
Het soldaatje lijkt geïnspireerd op De Notenkraker. Een wereldberoemd ballet en sprookje. De houten notenkrakerpop, gekregen als cadeautje, is eigenlijk een betoverde jonge prins. Het meisje droomt dat de pop tot leven komt en dat ze samen gelukkig worden…

Bij Het Goed in Harderwijk vind ik het rode Dara-paard. De vorm en decoratie is wonderschoon. Zweedse huisnijverheid, eerst als speelgoed gemaakt, later ook als souvenir verkocht. Niet alleen voor Kerstmis, maar uitstekend passend in mijn kerst-klassiekers-thema.

En weet je wat nu echt klassiek is voor de feestdagen?
Dat het allemaal niet perfect, duur of chic hoeft te zijn, maar dat je gewoon samen bent, samen deelt en samen geniet.
En toch blijf ik vanwege die lekkerbekken hopen dat al mijn desserten lukken.

God Jul!
Fijne feestdagen en een gelukkig en goed 2018