Goed gekapt aan je eigen vintage kaptafel

De kaptafel beleeft een ware revival. Bij de kringloop vind je regelmatig de mooiste vintage exemplaren. Ik zocht er drie voor je uit. Ze zijn nog spotgoedkoop ook.

Mijn moeder had vroeger een grote kaptafel in de slaapkamer. Ze was roomwit en werd gesierd door een ronde spiegel, waarvan je de zijkanten naar binnen kon klappen. Zo kon mijn mama eenvoudig checken hoe haar lokken er aan de zijkanten en achterzijde bij stonden. Inderdaad, stónden, want in de jaren zeventig en tachtig hield ze van groot haar. Iedere ochtend pakte diva Post haar toupeerkam en ging ze fanatiek aan de slag. Hoe hoger het haar, hoe dichter bij God.
Helaas begon de kaptafel een jaar of vijfentwintig geleden uit beeld te raken. De badkamer nam geleidelijk de rol van privé-schoonheidssalon over. Wassen, smeren, make-uppen en kappen werkten de meeste mensen liever daar achter elkaar af. Lekker snel en makkelijk.


“Later als ik groot ben, wil ik ook zo’n coole kaptafel.”


Far from Heaven met Julianne Moore. Elke scène is een schilderijtje.

Uitbundig? Minimalistisch? Kies een exemplaar dat bij je persoonlijkheid past.

De kaptafel maakt echter sinds enige jaren een comeback. Pin-upmeisjes waren de eersten die ze herontdekten. Ze kopen bij voorkeur de exemplaren uit de jaren vijftig en zestig, die zijn uitgevoerd in zoete of vrolijke kleurtjes. Zulke kaptafels maken hun nostalgische boudoirs af. Dita Von Teese, de koningin van de burlesque, ging voor haar kaptafel nog verder terug in de tijd. Ze kocht een verbluffend mooie versie uit de jaren veertig, die feitelijk één grote spiegel is. De diva pronkte er in 2011 trots mee in een fotoreportage voor het tijdschrift InStyle.


Voor Dita is het perfectioneren van haar make-up een makkie geworden. Zelfs de lades hebben spiegels.


Sommige vrouwen aapten Jean Harlow in Dinner at Eight na en trokken hun kaptafel een rok aan.

De zoektocht naar een fraaie vintage kaptafel hoeft niet lang te duren. Op Marktplaats worden ze continu aangeboden en de meeste kringlopen krijgen elke maand wel een paar kaptafels binnen. Alleen al bij Het Goed vond ik er drie deze week.

1. Glamorous als Garbo
Indien filmlegende Greta Garbo nog geleefd had, zou ze meteen naar het Vlaardingse filiaal van Het Goed zijn gerend om deze fabulous kaptafel te kopen. Ze lijkt zo te komen uit Grand Hotel, de klassieker die Garbo in 1932 maakte. De spiegel is enigszins verweerd, maar dat geeft de kaptafel juist extra karakter. Prijs: 42,50 euro. Het Goed Vlaardingen, Heliniumweg 8 in Vlaardingen

2. Spiegel je aan kitschkoningin Liz
Heb je meer een kitschkantje zoals Elizabeth Taylor, maar niet heel veel ruimte? Dan is de kaptafel bij Het Goed Enschede een leuke optie. Eerder een veredeld nachtkastje dan een kaptafel is deze topper in de kleinste hoek te parkeren. Nog een gezellig diva-poefje ervoor en klaar is Liz. Prijs: 17,50 euro. Het Goed Enschede, Lonnekerbrugstraat 99 in Enschede

3. Bardot-boudoir
Vier je innerlijke Brigitte Bardot met deze kaptafel uit de vroege jaren zeventig. Je ziet de sexy blondine er gewoon voor zitten, terwijl ze haar warrige kapsel aan alle kanten inspecteert. Al zou BB zo’n grote spiegel vast ook gebruikt hebben voor andere, stoutere activiteiten in de slaapkamer. Prijs: 27,50 euro. Het Goed Schiedam, ‘s-Gravelandseweg 274 in Schiedam

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je ook op zoek naar zo’n geweldige kaptafel, dan vind je hier onze adressen.