‘Geniet van the Summer of love, maar consumeer met mate’

Dat is de oproep aan Nederland van Saskia van @thegreenlist.nl. Wat begin 2020 begon als een persoonlijke challenge ‘een jaar geen nieuwe spullen kopen’ is bij Saskia van @thegreenlist.nl uitgegroeid tot een buy nothing new lifestyle. Met de ‘Week Zonder Afval’ voor de deur doet zij een oproep aan alle liefhebbers van Het Goed om hun liefde voor hergebruik breed te delen deze zomer. ‘Geniet van the summer of love, maar consumeer nieuwe spullen met mate. Wij kringloopfans kunnen het goede voorbeeld geven en anderen inspireren.’

Shocking: de Nederlandse World Overshoot Day is al (lang) geweest
Minder nieuwe spullen kopen, meer hergebruiken. Kortom minder afval produceren. En dat allemaal met als ultiem doel: je footprint verkleinen en minder grondstoffen gebruiken. Het is nodig! Het is een feit dat de Nederlandse World Overshoot Day al op 27 april was. Je leest het goed: deze dag ligt al achter ons! Voor wie deze dag nog niet kent: op de verjaardag van onze koning hadden wij Nederlanders alle grondstoffen verbruikt die de aarde ons in een jaar kan geven. Met andere woorden: als iedereen op deze wereld zou leven als een gemiddelde Nederlander, dan hebben we meer dan drie aardes per jaar nodig. En de grootste boosdoener is de consumptie van spullen. En dan met name de productie van spullen (de grondstoffen en energie die nodig zijn) en het vervoer van die spullen draagt vooral bij aan onze grote footprint (veel meer dan verpakkingen)*.

Spread the word: influence je omgeving
Dus ook al is je keuken nog geen verpakkingsvrij Instagramplaatje met opgepoetste wekpotten en ook al is je badkamer nog geen plasticvrije spa-beleving: door hergebruik van spullen te cultiveren kun je een enorme (misschien wel de grootste?) bijdrage leveren aan een zero-waste lifestyle. En dat verhaal blijft naar mijn mening te vaak onderbelicht.

En omdat je dit artikel zeer waarschijnlijk leest omdat je geïnteresseerd bent in kringloopwinkels, heb ik een oproep aan jou. Spread the word en inspireer anderen! Laat je omgeving je mooiste kringloopvondsten zien (en vertel ze de prijs, daar zijn Nederlanders gevoelig voor), geef ze een tweedehands cadeau voor hun verjaardag, sleur ze mee naar Het Goed (het mag immers weer), vertel ze wat je voelde nadat je je huis opgeruimd had en weer een lading spullen kon aanbieden aan een kringloopwinkel. Vertel ze straks hoe fantastisch de feestdagen waren met al die bijzondere kringloopvondsten onder de boom. Vertel ze aan het einde van het jaar hoeveel je uitspaart met jouw zero-waste lifestyle. Door jou, nee mét jou, kunnen we een beweging op gang brengen. En daarom wil ik je vragen om komende tijd nog meer in je kringloop-hobby te investeren.

Ga nóg vaker naar de kringloopwinkel: goed voor de aarde én je portemonnee

Uit eigen ervaring weet ik hoe makkelijk en vooral leuk het is om hergebruiken te cultiveren. In 2020 ging ik een persoonlijke uitdaging aan: een heel jaar geen nieuwe spullen kopen. Dat wilde ik proberen. En deze uitdaging bracht mij regelmatig in tweedehands winkels en prachtige kringloopwarenhuizen zoals Het Goed. En natuurlijk heb ik mijn challenge soms ook vervloekt als ik niet direct kon vinden wat ik zocht. Ik heb weken gezocht naar specifieke Zweedse boekenplankjes, terwijl de IKEA bij mij om de hoek zit. En ook had mijn man wat bijzonder keukengerei op zijn wensenlijstje staan dat we nog steeds niet hebben gevonden (en blijkbaar ook niet echt nodig hebben). Maar het meeste (en je kunt het zo gek niet bedenken) vond ik probleemloos in de kringloopwinkel. Een appelboor, een kaasfondue-pan voor pakjesavond, zomerkleding, tuingereedschap, Sinterklaas- en kerstcadeaus, accessoires voor de herinrichting van ons interieur. Kortom, ik heb niets hoeven missen terwijl ik geen (web)shop van binnen heb gezien. Ik kan concluderen: het was een goed jaar voor het verkleinen van mijn footprint én mijn portemonnee. Niet voor niets wil ik deze lifestyle blijven doortrekken.

Ga de uitdaging met jezelf aan: overweeg een buy nothing new summer
Hoewel ik begrijp dat een niks-nieuws jaar voor veel mensen iets teveel van het goede is, kan ik een niks-nieuw periode wel iedereen aanbevelen. Geen maand, dat is tekort en te makkelijk. Mijn ervaring is dat je hier geen blijvende verandering bij jezelf teweeg brengt. Ik denk dan meer aan ‘drie maanden geen nieuwe spullen kopen’. Dwing jezelf deze zomer om nóg vaker naar de kringloopwinkel te rijden als je iets mist. En omarm ‘slow shopping’: de zoektocht naar dat ene unieke item in plaats van de korte voldoening van de nieuwe aankoop. Durf jij het aan deze zomer?

Maak van afval het verboden woord

Wat voor jou onbruikbaar is, kan voor een ander nog een fantastisch item zijn. Misschien ben jij op een oud meubel helemaal uitgekeken, voor een ander is dit het perfecte upcycling project. Oud bestek en servies is voor een student een redding om de eerste maand op kamers door te komen en oud speelgoed kan voor een gezin dat het niet zo breed heeft een verjaardag een gouden randje geven. Gooi daarom nooit spullen zomaar weg. Wat voor jou geen waarde meer heeft, kan voor de ander juist een schat te zijn. Uiteraard kun je ook proberen om het zelf eerst tweedehands te verkopen. Heb je hier geen zin in of brengt het daar niets op? Breng het dan naar een kringloopwinkel of schenk het aan een goed doel. Een ander zal je dankbaar zijn. En de aarde ook, want door jouw oude spullen te laten hergebruiken wordt voorkomen dat een ander nieuwe grondstoffen aanboort.

Laat die Summer of Love dus maar komen. Ik ben er klaar voor! Jij ook? Wellicht treffen we elkaar deze zomer dan wel bij een kringloopwinkel van Het Goed 😉.

 

Over Saskia van thegreenlist.nl
Saskia (37) blogt en vlogt over haar zoektocht naar een groener ‘leven zonder spruitjeslucht’. Je kunt haar avonturen volgen op Instagram @thegreenlist.nl. Ook blogt zij op https://thegreenlist.nl/. Saskia is getrouwd met David. Samen hebben ze een zoontje Frank (6) die ook groot fan is van de kringloopwinkel.

Volg Saskia’s zoektocht naar een groener leven op Instagram. En bekijk haar nieuwe interieur met (je raadt het al) hergebruikte spullen:

*Bron: De Verborgen Impact, Babette Porcelijn & Stichting Klimaatgesprekken.

 

Wil jij altijd als eerste op de hoogte blijven?
Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.