Gebbeke: “Durf te experimenteren, begin klein en bouw het op”.

Oktober is Woonmaand. En niemand die ons meer kan vertellen over wonen en interieurstyling dan onze eigen formulecoördinator Gebbeke Rauh.

De winkels van Het Goed hebben de afgelopen jaren een ware gedaanteverandering ondergaan. Verdwenen zijn de bonte mediterrane kleuren van weleer, ze maakten plaats voor een frisser en eigentijdser interieur. Een van de mensen die nauw bij die metamorfose betrokken was, is de 42-jarige formulecoördinator Gebbeke Rauh. Ze werkt nu bijna tien jaar voor Het Goed en verzorgde in het verre verleden de visual merchandising en showroominrichting bij IKEA. Gebbekes takenpakket is vrij breed: ze houdt zich bezig met de winkelinrichting, het ontwikkelen van nieuwe concepten zoals Nina’s Dag en Goed Werk, visual merchandising, marketing en het fotograferen van de campagnebeelden. “Toen ik hier aan de slag ging, hield men nog redelijk vast aan de oude formule. Gelukkig kwam er gaandeweg steeds meer ruimte voor verandering. Ontzettend leuk. Ik was een groot voorstander van het wegstrippen van al die kleuren. Die trokken soms meer de aandacht dan de producten. Door de omgeving rustiger te maken, zijn de producten veel centraler komen te staan. Verder hebben we de producten ondergebracht in duidelijke functiegroepen en bedachten we een routing voor de klant. Dit maakt de winkels stukken overzichtelijker.”

 

Woonmaand inspiratiemaand

Voor de creatieve Gebbeke is de woonmaand een feestje. “Het moeten  inspirerende weken worden. Online en ook in alle vestigingen tonen we de mensen hoe leuk het is om je huis met kringloopspullen in te richten. De woonafdelingen zullen er top uitzien met een fraaie meubels en accessoires.” Je hoeft niet compleet oldskool te gaan volgens Gebbeke. “Het is juist het spannendst om nieuw en oud met elkaar te mixen. Zo creëer je een eigen, unieke sfeer. Combineer een IKEA-bank bijvoorbeeld met een opvallende oude vaas of een tafeltje dat verder niemand heeft en je interieur wordt net iets persoonlijker. Bovendien hebben oude spullen een bepaalde weg afgelegd voordat ze bij jou terechtkomen. Die geschiedenis intrigeert mij. Een koektrommel waar nog een vergeeld label op zit, een houten linnenkast met gebruikssporen… fantastisch.”
Gebbeke shopt zelf al heel lang bij de kringloop. “Het is ongeveer begonnen toen ik nog op de kunstacademie in Groningen zat, waar ik interieurarchitectuur studeerde. Ik had weinig geld en wilde toch iets gezelligs van mijn studentenkamer maken. Het werd een uitdaging om bij de kringloop telkens weer bijzondere items te scoren. In die tijd kon je nog designlampen voor zeven gulden kopen. Geweldig! Nog steeds heb ik veel kringloop in huis. Zo bezit ik een soort Bauhaus-lamp en kocht ik een tijd geleden bij Het Goed een vintage bureautje voor de woonkamer. Echt een blikvanger. Van die vondsten die je intens gelukkig maken en waar anderen stikjaloers op zijn.”

Groene toekomst

Waar haalt Gebbeke haar wooninspiratie vandaan? “Ik bezoek één keer per jaar de Woonbeurs voor de laatste trends. Daarnaast lees ik eenhoop woonbladen, zit ik vaak op Pinterest en probeer ik ieder jaar een trendlezing te volgen. Zeer inspirerend zijn de lezingen van Hilde Franq van het Belgische kleurentrendbureau Franq Colors. Ik hang aan haar lippen zodra zij begint te praten. Hilde weet precies te voorspellen welke kleuren hot worden. Het heeft allemaal te maken met maatschappelijke ontwikkelingen en zij weet feilloos de verbanden te leggen. Zo fascinerend. De kennis, die ik daar opdoe, gebruik ik vervolgens weer bij het bepalen van de kleurthema’s voor Het Goed. Dat wij oude dingen verkopen, betekent namelijk niet dat wij niet kunnen aanhaken bij de laatste trends. Een goed voorbeeld is de gigantische populariteit van koperen en messing figuren nu. Die krijgen we van oudsher met bakken binnen, onze winkels staan er vol mee. Zwanen, eenden, noem maar op. Weliswaar afkomstig uit een andere tijd, maar toch. Door ze op een moderne manier te presenteren, maak je ze helemaal 2018. Zijn ze ineens superactueel.”
Wat zijn volgens Gebbeke op woongebied de trendkleuren voor deze herfst en winter? “Sowieso groen in allerlei tinten. Wat je ook veel ziet, zijn nudetinten. Ze gaan heel mooi samen.”

Interieur met lef

Heeft Gebbeke tips voor mensen die het moeilijk vinden om hun huis smaakvol in te richten met tweedehands? “Ga op zoek naar foto’s in woonbladen of op Pinterest die je inspireren. Kijk naar de stijl die je aanspreekt, welke items gebruikt worden en ga vervolgens speuren in onze winkels. Neem die plaatjes desnoods mee, zodat je extra houvast hebt. Ik maak zelf regelmatig collages als ik ga stylen, dat helpt ook. Op die manier krijg je een veel duidelijker beeld van de te kiezen kleuren en vormen. Een andere tactiek is om het in eerste instantie klein te houden. Kies een plek in huis uit waarvoor je nog een object zoekt en begin daarmee. Erna bouw je geleidelijk op.”
Qua kleur mogen we van Gebbeke best wat meer risico’s nemen. Durf te experimenteren, ook wat betreft de muren. “Een donker meubel voor een witte muur geeft soms net teveel contrast. Door de muur een tintje te geven, komen de spullen beter bij elkaar.

En went het niet, dan is je muur zo weer overgeschilderd. Ik heb een muur weleens drie keer opnieuw geschilderd, totdat ik voor mijn gevoel de juiste kleur te pakken had. Het kost je alleen een paar potten verf, probeer gewoon.”

Kringloop is cool

Door bij Het Goed te kopen doe je ook goed, benadrukt Gebbeke. “Het is de missie van Het Goed om mensen terug te brengen naar werk, dus ze weer aan de slag te helpen. Banen te scheppen. Dus als je bij ons meubels of kleding koopt, draag je hieraan bij. En je helpt er de planeet mee. Onze maatschappij is tegenwoordig enorm op verandering gericht. Vroeger kocht je iets en je verving het pas wanneer het op was. Nu worden we geïnspireerd en willen we voortdurend een andere kleur of stijl in huis. Kies in plaats van nieuw voor tweedehands als je aan het restylen slaat. En breng de dingen die je niet meer wilt naar ons, zodat wij er een ander blij mee kunnen maken.

Met zijn allen kunnen we deafvalberg verkleinen en een schonere wereld achterlaten. Ik vindt het leuk dat dat het steeds meer geaccepteerd en ook gewaardeerd wordt als je bij een kringloop koopt. Het wordt niet langer beschouwd als ‘armoedig’. Integendeel. Het is voor velen een sport geworden om bij de kringloop de leukste dingen op te duiken. Mensen zijn apentrots op hun vondsten.”
In 2013 richtte Gebbeke met haar collega Mariska Hoornstra het Glazen Huis van Serious Request in Leeuwarden in. “We deden dit volledig met kringloopspullen. Toen alles eenmaal op zijn plaats stond en we geschilderd hadden, reageerden mensen heel enthousiast. ‘We dachten dat het allemaal een beetje viezig en stoffig zou zijn’, bekenden ze eerlijk. ‘Maar het ziet er top uit.’ Dat vond ik destijds zo’n mooi compliment. Nu het Glazen Huis niet meer terugkomt in december voelt dit extra speciaal”.

Wil jij altijd als eerste op de hoogte blijven?
Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.