Echt op mijn plek!

Een bijzonder verhaal van een bijzonder talent

door Marjan Hesling, Ergon

Nicole (34), getrouwd en moeder van twee zoons (13 en 11 jaar) was het jarenlange thuiszitten beu! Ze wilde andere praat en andere mensen om zich heen. Ze heeft een vlotte babbel maar vertrouwt mensen niet zo snel als zij ze nog niet kent. Daarbij had Nicole lichamelijke klachten waardoor instromen naar regulier werk op dat moment lastig was.

Teamleidster sorteercentrum
Via WijEindhoven kwam zij bij het Participatiebedrijf waar zij mensen coachen naar werk. Nicole werd via deze weg aangemeld voor een traject bij Ergon Buurtbedrijven. Dit is een traject voor werkzoekenden die nog niet direct naar regulier betaald werk kunnen, maar wel de afstand naar een betaalde baan willen verkleinen. In deze trajecten is nadrukkelijk aandacht voor het ontwikkelen van werknemersvaardigheden en opbouwen van werkritme. Voor Nicole een goede weg. Nicole stroomde vanuit dit traject al snel door en werd bij Het Goed in dienst genomen. Met veel begeleiding en samenwerking tussen Het Goed en Ergon is Nicole in drie jaar tijd opgeklommen tot teamleidster van het sorteercentrum van Het Goed. Nicole geeft in haar huidige functie leiding aan 30 tot 40 verschillende mensen op het sorteercentrum. Precies de werkplek waar zij drie jaar eerder zelf startte in een traject.

Een bijzonder verhaal van een bijzonder talent
Nicole begon het leertraject zoals vele anderen op het sorteercentrum. Kleding sorteren, prijzen van kleding maar al snel viel ze op. Nicole ging Anita Sengers – de toenmalig teamleidster van het sorteercentrum – ondersteunen. Ze leerde heel veel van Anita en werd al snel de vertrouwde rechterhand. “Ik heb gewoon alles aangepakt, ben opgestaan en benutte iedere kans om verder te groeien” vertelt Nicole trots.

Trainingen en cursussen
“Bij Ergon en Het Goed nemen ze de tijd om je wegwijs te maken. Zij geven trainingen en cursussen om verder te groeien. Ik volgde de training Eerste medewerker/voorwerkster (7 maanden) bij Ergon, daarnaast een tweedaagse cursus praktisch begeleiden en een cursus leiderschap via Het Goed. Binnenkort hoop ik de opleiding Basismanagement te gaan volgen bij Ergon. Maar ook in de praktijk leerde ik veel zoals functionerings- en beoordelingsgesprekken voeren, een plan van aanpak schrijven en werken met Verzuimexpert”.

Smetvrees overwonnen
Nicole heeft smetvrees. Het sorteercentrum was natuurlijk een bijzondere plek om met smetvrees te gaan werken. Dagelijks komen honderden artikelen binnen. Vaak van huis uitruimingen. “Je weet nooit wat je tegenkomt. Ondanks dat ik werk met handschoenen heb ik me er echt doorheen moeten worstelen. Er waren dagen dat het echt niet ging. De spullen kwamen dan letterlijk op mij af. De invloed van de groep heeft mij erg geholpen. Iedereen hier heeft me heel goed opgevangen en ik werd meteen geaccepteerd door de groep. Ook heb ik zelf de knop omgezet. Ik vond het werk zo leuk en de mensen zo fijn. Als je iets heel erg graag wilt dan heb je er ook iets voor over. Ik heb nog steeds last van mijn smetvrees maar niet meer zo erg als het was.”

Echt op mijn plek
“Eigenlijk zit ik écht op mijn plek sinds ik het vertrouwen van Eric Alberts (Regionaal bedrijfsleider Het Goed) heb gekregen. Nu kan ik alles naar eigen inzicht inrichten. Mijn hand erin kan leggen. Op mijn werk help ik mensen problemen op te lossen en ik heb zelf mijn rechterhand Mat van Esch ingewerkt. We zijn een goed team. Dat maakt me trots. Ik heb een eigen mening en dat komt goed van pas. Mijn leidinggevende Anita zei altijd: brave meisjes gaan naar de hemel, brutale meisjes komen overal. Ik ben van nature een doorzetter, als ik ergens voor ga, ga ik er ook voor.”

Respect voor elkaar en collegialiteit

Keihard geknokt
“Toen ik wist dat Anita met pensioen zou gaan, wist ik dat ik haar graag wilde opvolgen. Ik heb daar keihard voor geknokt. En toen kwam het moment dat ik werd losgelaten door Het Goed. Dat voelde heel goed maar het was ook nog wel even heel spannend. Nu doe ik de planning, administratie, begeleiding en functioneringsgesprekken. Ook werk ik mee op de vloer als meewerkend voorvrouw. Ik vind dat heel belangrijk. Ik weet zo wat er speelt en ben onder de mensen en hoor direct hoe het gaat. We werken immers samen en zijn een hechte groep. We werken met een menselijke maat met respect voor elkaar en collegialiteit. Samen maken we Het Goed!”

Elke dag een uitdaging
“Men vraagt wel eens waar wil ik naar toe wil? Eigenlijk nergens. Ik zit op mijn plek. Ik werk met heel verschillende mensen, ieder met zijn eigen karakter, verhaal en rugzak. Elke dag is weer een verrassing en dat houdt het uitdagend. Het is nooit saai, elke dag is anders. Nicole verwacht dat zij heel snel een vast contract krijgt en nog lang kan blijven werken op de plek waar zij zich helemaal thuis voelt.”

Met dank aan onze partner Ergon die dit bijzondere verhaal met ons wilde delen.

Samen maken we Het Goed

Wil jij altijd als eerste op de hoogte blijven?
Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.