De smaak van december

Kun je zeggen hoe december smaakt? Is het zoet door pepernoten en kerstbanket? Is het hartig door een klassiek gebraad dat we serveren aan onze gasten? Is het bitter omdat we de mensen die niet meer bij ons aan tafel zitten zo missen?

De smaak van december ontwikkelt zich als een pan zelfgemaakte soep. Het is niet direct soep, eerst is het gewoon water met een kippenpoot. De losse onderdelen moeten nog met elkaar trouwen. Door bouillon, groenten en kruiden verandert de kleur, geur en smaak. Langzaam vult het huis zich met een heerlijk aroma.

In aanloop naar de feestmaand negeer ik eerst alle signalen die mij veel te vroeg worden opgedrongen door de commercie. Dan ineens gaan toch wat marsepeinen aardappeltjes mee naar huis voor bij de thee, begin ik na te denken over gerechten voor familiefeesten en zit ik plotseling midden tussen kaarsjes en vrolijke kerstversiering op de bank. Dan proef ik letterlijk de smaak van december overal om mij heen.

Als ik in Het Goed een prachtig diepblauw koffiekopje vind, worden mijn smaakpapillen geactiveerd. Het kopje heeft een goudrandje en ik ben niet vies van een vleugje glamour voor de feestdagen. Thuis heb ik twee diepblauwe kopjes uit de erfenis van mijn liefste oma, ze zijn mij heel dierbaar. Ja, ze zijn anders van vorm en decor. Maar de combinatie is trefzeker en met dit bijzondere kopje van Hutschenreuther smaakt het naar meer. De witte ovenschaaltjes passen er ook goed bij. Wit, rond en ovaal, met een decor van fruit en takjes, in groen en blauw. Ik proef ineens hoe dit kringloopgelukje het vertrekpunt gaat worden voor een mooi gedekte feesttafel, mijn smaak van december. Blauw en groen vormen de hoofdingrediënten. En wat geel geeft de boel net dat snufje pit.

Servies heeft een grote aantrekkingskracht op velen. Ook ik droom van kasten vol prachtige serviezen. Trouwens ook van kasten vol strak gesteven linnen, maar dit terzijde. In mijn dromen zijn mijn kasten altijd strak georganiseerd. Maar als ik opsta en in de kast kijk weet ik dat het een droom was.
Bij Het Goed heb ik onbeperkte keuze uit serviesonderdelen. In mijn smaakbeleving is het prachtig om voor de feestmaand servies met verschillende ruiten, bloemen of grafische decors met elkaar te matchen. Over smaak valt niet te twisten, maar groen en blauw zijn rustige krachtige kleuren en die kunnen dus goed tegen dat beetje drukte. Ik houd geen rekening met stijl, oud of nieuw. Een spannende mix, ook in materiaal: gekleurd glas, porselein, metaal, mat naast glanzend. Want juist die verschillen geven een uitgebalanceerd palet. Ik maak mijn allermooiste compositie op tafel van alle losse onderdelen. Maar let op, ik selecteer streng. Niet alles is goed, het moet geen soepzooitje worden.

Een ratjetoe van serviesonderdelen: uit de erfenis, gevonden in de kringloop en wat ik toch al in huis heb vormt samen precies mijn smaak van december. Hét decor waar ik familie en vrienden graag samenbreng. Aan tafel grappen maken, gesprekken voeren of in stilte nadenken over het afgelopen jaar. Nog wat mooie bloemen en kandelaars op tafel om het af te maken. En dan, terwijl ik in de pannen roer, wat goede oude muziek zoals Baby, It’s Cold Outside.

Iedereen kiest zelf een plekje bij lievelingstante of voorkeur-servies. Geanimeerd beginnen mijn gasten door elkaars servies te rommelen. Bordjes worden omgekeerd, schaaltjes doorgegeven. Tot ik de klassieke soepterrine op tafel zet en zeg: het oog wil wat maar de liefde gaat uiteindelijk door de maag.

Eet smakelijk!

 

Over Mevrouw R.: Mevrouw R. is een grote fan van kringloopwinkels en die van Het Goed in het bijzonder. Zij schrijft hierover op haar onuitputtelijk rariteiten weblog: www.mevrouw-r.nl. Mevrouw R. is ook te vinden op Pinterest: https://nl.pinterest.com/mevrouwr/