Besteed je 60 minuten shoppen optimaal

Een nieuwe lente-look? Een nieuwe garderobe vind je met deze shoptips extra snel!

Wat begin 2020 begon als een persoonlijke challenge ‘een jaar geen nieuwe spullen kopen’ is bij Saskia van @thegreenlist.nl uitgegroeid tot een buy nothing new lifestyle. ‘Mijn garderobe is nog nooit zo leuk geweest dankzij al deze unieke vondsten.’ De beste kledingparels vindt ze vooral in de kringloopwinkel en dan komt ze ook graag in één van de kringloopwarenhuizen van Het Goed. Speciaal voor lezers van Het Goed deelt ze regelmatig haar kringloop (shop)tips.

Buy nothing new lifestyle?
Een jaar niks nieuws kopen, lukt dat? Dat vroeg ik mij ruim een jaar geleden af toen ik mijn shopgedrag helemaal zat was. Ik heb te vaak dingen gekocht die ik niet nodig had – of die toch niet bevielen. Het inzicht dat ik met mijn consumptiepatroon meer dan het drievoudige verbruik dan de aarde mij kan geven gaf de doorslag. Ik ging de uitdaging met mezelf aan! Geen nieuwe kleding, geen nieuwe hebbedingen, geen nieuwe elektronica, geen nieuwe meubels, daar kwam mijn niks-nieuws challenge in 2020 op neer. Mijn duurzame missie bracht mij nóg vaker in de kringloopwinkel, geen straf voor een fanatieke tweedehands shopper zoals ik.

[Fotobijschrift hoofdfoto: Deze kringloop lente-look scoorde ik vorig jaar. Indicatie van de prijzen: shirt: 2 euro, roze jasje: 3 euro.]

Met deze shoptips besteed je 60 minuten shoppen optimaal

Mijn favoriete plekje is denk ik wel kledingafdeling. Het liefst waan ik me tussen de rekken woelend tussen rijen kleding op zoek naar die éne schat voor een prikkie. En die vind ik dus regelmatig. De zomermaanden staan voor de deur en dus deel ik met liefde mijn tips voor het vinden van een nieuwe voorjaarsgarderobe in de kringloopwinkel. Met deze tips kun je het maximale halen uit het shopuurtje in de kringloopwinkel. Kom je snel neuzen bij Het Goed?

1. De eerste selectie doe je op kleur
Heb jij in een kringloopwinkel vaak een gevoel van machteloosheid omdat je niet weet waar je moet beginnen? Ik doe de eerste selectie altijd op kleur. Zo zijn er een aantal kleuren waar ik heel blij van word. In mijn geval zijn dat rood, roze, donkergroen, blauw en okergeel. Dit is belangrijke informatie, want hierdoor kan ik hele rekken en stapels links laten liggen. Ga ook eens door je kledingkast: ontdek je een kleurenpatroon in de items die je graag draagt?

2. Vergeet kledingmaten
De maten in vintage kledingstukken kloppen vaak niet met de maten nu. Zie je iets moois hangen: ga het gewoon passen! Een oversized trui kan hartstikke leuk staan met opgerolde mouwen en een riem doet ook wonderen voor een outfit. Door kledingmaten te negeren en te focussen op kleuren vind ik de mooiste items, zoals laatst nog een vintage turquoise oversized colbertje in maat 46 voor 2,99 euro, terwijl ik normaal 36/38 draag.

3. Check het labeltje
Kijk jij altijd naar de materialen? Ik deed dat tot voor kort niet. En hierdoor kwam ik regelmatig thuis met mooie kledingstukken die uiteindelijk toch bleven hangen in de kast. Zonde! Van een duurzame stylecoach leerde ik dat het belangrijk is om ook naar materialen te kijken. Sindsdien check ik altijd het labeltje om te zien waarvan het is gemaakt. Bepaalde synthetische stoffen zoals polyester, polyamide en acryl probeer ik daarom nu te vermijden op haar advies. Dit zit gewoon minder lekker en daarom draag ik het minder. Dankzij deze kennis heb ik nu veel minder miskopen.

4. Werk met lijstjes
Mijn enthousiasme in combinatie met het rijke aanbod en de lage prijzen in kringloopwarenhuizen zoals Het Goed zorgden er weleens voor dat ik met véél meer thuiskwam dan de bedoeling was. (En dat is niet alleen met kleding zo moet ik bekennen.) Herkenbaar? Om mijn consumptiegedrag enigszins in toom te houden werk ik tegenwoordig met lijstjes voor ik naar een kringloopwinkel ga. Hierdoor raak ik minder afgeleid en kan ik nog gerichter zoeken.

5. Kopen zonder passen
Eigenlijk zou ik kopen zonder passen niet graag adviseren. De kans op een miskoop is dan gewoon te groot. Wel heb ik een aantal tips om de kans te vergoten om in één keer het juiste item te vinden. Zo kun je een spijkerbroek meten met je nek of met je onderarm en kun je met een veter eenvoudig een te grote broek op maat krijgen (zonder naaimachine). Om mijn Instagram (in Reels-video’s) deel ik regelmatig hacks om kleding te passen zonder het aan trekken. Deze tips krijg ik vaak van andere ervaren kringlopers en deel ik dan met mijn online kringloop-community.
#Kringloophack: Jeans kopen zonder te passen!

6. Kies jouw kringloopwinkel als een tinder-date
Een kringloopwinkel moet het hebben van de spullen die buurtbewoners inbrengen. Ga op onderzoek uit en ontdek waar jouw fashion-twins wonen. Ook is het raadzaam om te checken of je kleding eventueel mag ruilen. Bij sommige kringloopwinkels kan dat niet, maar bij de kringloopwarenhuizen van Het Goed kan het juist weer wel! Laat je niet uit het veld slaan als je de eerste keer niet vindt wat je zoekt, dankzij de continue aanwas van ‘nieuwe’ spullen is mijn advies om een aantal keer terug te komen deze lente. Zo leer je de winkel, de medewerkers en de geheime hoekjes steeds beter kennen.

Over Saskia van thegreenlist.nl
Saskia (37) blogt en vlogt over haar zoektocht naar een groener ‘leven zonder spruitjeslucht’. Je kunt haar avonturen volgen op Instagram @thegreenlist.nl. Ook blogt zij op https://thegreenlist.nl/. Saskia is getrouwd met David. Samen hebben ze een zoontje Frank (6) die ook fan is van de kringloopwinkel. Zijn hele garderobe is tweedehands!

Volg Saskia’s zoektocht naar een groener leven op Instagram. En bekijk haar vlog ‘het best bewaarde geheim van elke kringloopmoeder’: