Anouk: “Dit is echt mijn droombaan.”

Dian Kooyman, Mitchell Broekx en Anouk Vermeulen werken op de kledingafdeling van Het Goed Eindhoven en dat is iedere dag weer feest. “Dit is echt mijn droombaan.”

Wie bij Het Goed Eindhoven binnenwandelt, loopt er onmiddellijk tegenaan: de kledingafdeling.

Deze is groot, gevarieerd en lekker kleurig. Tussen de rekken duiken de blije hoofden op van Dian Kooyman, Mitchell Broekx en Anouk Vermeulen. Ze zijn apentrots op ‘hun stekkie’. “Ik werk ruim acht jaar bij Het Goed,” vertelt Dian, die de leiding heeft over dit inspirerende mode-imperium. “Voorheen in Geldrop en sinds januari in Eindhoven. Altijd op de kleding. Natuurlijk doe ik meer dingen, zoals het regelen van transporten of kassawerk, maar kleding is wel echt mijn ding. Niet één dag is hetzelfde. Er is continu aanvoer van de meest fantastische nieuwe spullen. De hoeveelheid is enorm. Tónnen.” En dan te bedenken dat Dian tweedehands kleding aanvankelijk maar vies vond. “Toen ik hier begon te werken, had ik zoiets van: tweedehands, oh mijn god. Brrrr. Ik was helemaal geen liefhebber. Ging ook nooit naar een kringloop. Bij Het Goed zijn mijn ogen opengegaan. Tweedehands is geweldig!”

Vintagefreak
Ook de vrolijke Anouk raakte besmet met het tweedehandsvirus. “Heel mijn familie houdt van tweedehands. Toch had ik er net als Dian eerst weinig mee. Ik ging vroeger weleens met mijn oma mee naar de kringloop en dan vond ik het maar raar. Je draagt toch geen kleding die van andere mensen is geweest? Naarmate ik ouder werd, veranderde dat en ontdekte ik hoe leuk het was. Mijn interesse groeide.” Ongeveer 2,5 jaar geleden haakte Anouk aan bij de Het Goed-familie. “Mijn moeder werkte al in deze vestiging en ik zocht een baan. Ik begon in de schoonmaak en inmiddels sta ik achter de kassa en help ik eveneens mee op de kledingafdeling. Keileuk, dit is echt mijn droombaan. Ik heb ook gewerkt in ‘gewone’ winkels en dat is zo saai. Je staat vaak maar een beetje te hangen. Hier gebeurt er altijd wat. Het is zo veelzijdig.”
Al is het ook een droombaan met gevaren, bekent Anouk. Ze is een van de beste klanten van haar eigen kledingafdeling geworden. Haar twee grote kledingkasten puilen inmiddels uit. “Ik koop bijna geen nieuwe kleding meer. We hebben in de winkel zo veel moois hangen. Je wordt steeds weer verrast. Ga naar een willekeurige ZARA in welke stad dan ook en er hangt overal hetzelfde. Bij Het Goed koop je iets wat niemand anders heeft. Ik houd van unieke dingen en die vind je hier in overvloed.”

Nina’s toppers
Kroonjuweel van de kledingafdeling is de shop-in-shop Nina’s dag waar de echte vintage en apartere kledingstukken te koop zijn. Nina’s dag is het domein van Mitchell Broekx. Ze werkt al elf jaar bij Het Goed en heeft een ijzersterk gevoel voor mode. “Nina’s dag is de opvolger van Ellie’s Kledingkast, een andere shop-in-shop die we hier eerst hadden,” aldus Mitchell. “Dat winkeltje richtte zich op vintage mode en de eigenaresse was extern. Het liep alleen niet zo goed. Toen zij er na enige tijd mee stopte, grepen wij onze kans. We hadden het idee dat we dit in eigen beheer veel beter konden.” Dat was ook zo. Nina’s dag sloeg zo aan dat dit shop-in-shop-concept nu tevens in de vestigingen van Het Goed in Nijmegen en Deventer te vinden is.

Mitchell is nauw betrokken bij de selectie van de kleding. “Achter deze vestiging zit een van de textielsorteercentra van Het Goed. Met het personeel daar heb ik besproken wat de stijl van Nina’s dag is en waarnaar ik zoek. Die spullen vissen zij er voor mij tussenuit. Erna bepaal ik wat ik wel en niet wil.” Mitchell is uiterst kieskeurig. “Ik wil kwaliteit en de spullen mogen niet te oubollig zijn. Ze moeten een beetje het gevoel hebben van de kleding die nu in andere winkels hangt. De jurkjes, jassen, schoenen en sieraden hoeven niet per se oud te zijn, benadrukt ze. “Ik houd er zelf ook van om oud en nieuw met elkaar te combineren.

Vintage in een nieuw jasje, zeg maar.

Grote gunfactor
Dian prijst zich gelukkig met alle fraaie kleding die wordt ingeleverd. “De tijden zijn immers best veranderd. Mensen proberen meer dan voorheen hun spullen zelf te verkopen, bijvoorbeeld via Marktplaats of ze huren een kraampje op een rommelmarkt. Je zou misschien verwachten dat ze de weg naar ons afgiftepunt daardoor minder weten te vinden. De praktijk blijkt anders. Ik kijk er echt van op hoeveel ons nog altijd gegund wordt. En het zijn soms zulke bijzondere items.” Anouk valt Dian enthousiast bij. “Regelmatig komen er dingen voorbij waarvan ik denk: wauw, dit is nu onwijs in. Dan kan ik amper geloven dat iemand dat heeft ingeleverd. Maar onze klanten zijn er natuurlijk superblij mee.” De meiden besteden een hoop tijd aan de presentatie.

 

In Nina’s dag is een gezellige nostalgische sfeer gecreëerd met eigenzinnige foto’s en oude meubels en ook de rest van de kledingafdeling ziet eruit om door een ringetje te halen. Dian: “We volgen de kleurenkaarten die het hoofdkantoor in Emmeloord ons toestuurt. Daarop staan de thema’s voor het komende modeseizoen. Toevallig hebben we alles net weer veranderd. De rekken moeten in het oog springen. Het is belangrijk dat klanten zien dat we met de tijd meegaan en op de hoogte zijn van de laatste modetrends.” Anouk laat zich soms door haar omgeving inspireren. “Ik zat laatst in de bus en zag buiten al die prachtige herfstkleuren. Toen hebben we een rek gemaakt met alleen maar kleding in die kleuren. Het viel echt op in de winkel.”

De knappe zeemeermin
Een kledingstuk dat Mitchells hart op dit moment sneller doet kloppen is echter verre van harig. “Bij Nina’s dag hangt nu een geweldig mooie bruidsjurk. Voor weinig geld kun je in stijl naar het altaar.” Anouk hoeft niet lang na te denken over een kledingstuk waar zij recent verliefd op werd. Dat is – hoe kan het ook anders? – een jurk die ze meteen zelf kocht. “Hij is lang, groen-blauw en roze van kleur, bezaaid met pailletten en heeft een nauw aangesloten model. Net de vin van een zeemeermin. Ik noem hem daarom mijn zeemeerminjurk. Ik móest hem gewoon hebben. Binnenkort ben ik jarig en dan trek ik hem voor het eerst aan. Kan niet wachten!”

Het Goed, Meerenakkerweg 2, Eindhoven