Aan de volgende eigenaar van deze tafel

Deze bijzondere vondst deden onze collega’s bij Het Goed Hoogeveen. Bij het verplaatsen van een tafel vonden zij een brief. De brief was onder het tafelblad geplakt en bestemd voor de volgende eigenaar. Natuurlijk heeft elk product bij ons in de winkels een eigen verhaal, en verdient een tweede of misschien wel derde kans, maar op deze wijze werd het direct voelbaar; een tafel met geschiedenis. Lees deze een prachtige aanbeveling.

 

1 september 2017

 

Beste eigenaar,

Gefeliciteerd! Je hebt een bijzondere tafel gekocht. Een tafel met een geschiedenis.

Het verhaal van deze tafel begint in de Achterhoek. In Winterswijk om precies te zijn. Een boerengezin geeft een timmerman opdracht op een eetkamertafel te maken. De tafel wordt gemaakt van kersenhout, als ik het goed heb onthouden. In welk jaar dit is weet ik niet. Misschien wel 80 jaar geleden. Lief en leed maakte deze tafel in het gezin mee. De kinderen van dit gezin verlieten het gezin om voor zichzelf te beginnen. De boerin overleed, en er kwam een andere vrouw in het huis. Ze bracht eigen meubels mee. En ja, ook een eetkamertafel. Deze tafel werd te groot voor het kleiner wordende gezin en verhuisde naar de schuur naast het huis.

Daar trof ik de tafel aan. Vol spinnenwebben, vuil en volgepakt met allerlei spullen. De schuur werd afgebroken en de tafel had geen dak meer. Hij werd als steiger gebruikt voor de bouw van een kippenhok. Daarna verhuisde ik naar Hoogeveen voor mijn eerste baantje en moest met beperkte middelen een flatje inrichten. Dit is nu zo’n 35 jaar geleden. De tafel werd schoongemaakt, geschuurd en gelakt en ging mee naar mijn nieuwe huis.

Tja, na een tijd binnen gestaan te hebben begon de tafel krimpscheuren te hebben. Deze werden opgevuld en de tafel kreeg en nieuwe laklaag.  Dat hielp allemaal niet zoveel. Een mooi kleed bedekte de tafel vele jaren. In het begin nog in de flat later in een gewoon huis in Hoogeveen. Eerst aten we met z’n tweeën aan deze tafel, later kwamen er twee kinderen bij. Bij familiediners werd de tafel uitgetrokken en mooi gedekt. De kinderen zijn nu groot en hebben een eigen huis met een eigen tafel. Het wordt tijd om te vernieuwen. De tafel gaat weg, met toch wel een beetje pijn in het hart. Ik hoop dat hij een mooi plekje krijgt. Misschien wel in een gezin …

Hij is niet perfect, maar biedt een plek om te eten, te werken en te spelen. Voorzichtig hoef je er niet mee te zijn; hij kan tegen een stootje…

Met vriendelijke groet,

Ondertekend door de oud-eigenaar

Zulke mooie en hartverwarmende verhalen zijn er veel, maar niet iedereen vertelt zijn verhaal door. Daarom extra dank aan de oud-eigenaar van deze mooie tafel.
En de eetkamertafel? Die is inmiddels verkocht. Wij wensen de nieuwe eigenaar veel goede uurtjes aan deze eetkamertafel.

En mocht je de nieuwe eigenaar zijn van deze tafel of degene kennen die deze tafel kocht, laat het ons weten via info@hetgoed.nl. We komen graag in contact met de nieuwe eigenaar.