Heb jij spullen die je niet meer nodig hebt? Wij zijn er blij mee.

Maak een ophaalafspraak

Green Friday bij Het Goed

28 november 2019

Hier vind je alles wat er gebeurde tijdens onze Green Friday in het land. Er was volop media-aandacht lokaal en nationaal, we reikten CO2-cheques uit in de winkel en we mochten Groene Nederlanders begroeten in onze winkels. Gasten waren oa. Marianne Minnesma,  Lucille Werner, Marjan Hammersma, Guido Spek, Margot Ribberink, Sander Bosker, Gwen Jansen. Zij mochten een mandje vol goeds shoppen voor een eigen gekozen goed doel en dat allemaal om te laten zien dat iets leuks niet nieuw hoeft te zijn en dat we door hergebruik samen CO2 besparen. Én met een mandje vol goeds maak je ook een ander blij.

Landelijk en regionaal in het nieuws

Vrijdagochtend om 07.30 mocht collega Tessa Groot bij de “Ochtendshow to go” van AD.nl vertellen over onze Green Friday. Bekijk hier haar optreden of beluister hier de podcast

Donderdag 28 november aandacht voor Green Friday bij RTL EditieNL. Collega Elles Kempers ontving de TV-ploeg bij Het Goed in Nijmegen. Het gevulde mandje heeft EditieNL gisteren uitgedeeld in Den Haag. Dit leidde tot mooie reactie. Bekijk hier de uitzending.

Vrijdag 29 noovember op radio 1 een interview met onze collega’s in Schijndel.https://www.nporadio1.nl/nieuws-en-co/uitzendingen/640089-2019-11-29 Item volgt na item over pfas normen.

TV Gelderland maakte opnames bij onze vestiging in Nijmegen. Uitzending om 17:00 uur. Bekijk hier de uitzending.

TV Noord Holland maakte opnames bij Het Goed Zaandam. Bekijk hier de uitzending.

Lees hier het artikel op RTL nieuws

Lokale activiteiten

Shop je mandje vol goeds en geef het door …

We ontvingen leuke vlogs vanuit het land waar Groene en Bekende Nederlanders shoppen bij onze vestigingen.

Zo bezocht Claudia Groot Koerkamp, Statenlid Provincie Overijssel, Het Goed in Wijhe en shopt haar mandje vol goeds voor mensen in een verzorgingshuis. Claudia is trots op het feit dat ze juist sustainable cadeaus mag doorgeven.

Mooi Claudia, dank dat je wilt helpen de 1=1 boodschap door te geven.

Green Friday bij Het Goed in Sittard. Zangeres en entertainer Mario Biesman komt langs om haar mandje te vullen voor haar goede doel. Ze heeft niet één goed doel, maar twee prachtige goede doelen. Door een mooie selectie cadeaus te kiezen weet ze heel veel kilo’s CO2 te besparen. En de ontvangers zijn heel blij met hun ‘nieuwe’ spulletjes. Dus iets leuks hoeft zeker niet altijd nieuw te zijn. Prachtig Mario, dank dat je wilt helpen de 1=1 boodschap door te geven.

Marjan Hammersma shopt bij Het Goed Schiedam geeft haar mandje vol mooie schoolspullen door aan het ProNova College. Margot Ribberink wordt gek van Black Friday en steunt het tegengeluid. Ze geeft haar mandje met spullen, geshopt bij Het Goed Nijmegen door aan Thuis in Oss Sander Boschker shopt bij Het Goed Hengelo en geeft zijn mandje vol goeds door aan Stichting Nije voor het nieuwe inloophuis.
Jan Rauh shopt zijn mandje vol goeds bij Het Goed in Schijndel en schenkt deze aan de Annaborch in Rosmalen. Harrie van Rooij shopt ook bij Het Goed Schijndel en geeft zijn mandje vol goeds door aan stichting Geluksboontje. Zanger Dennis wilde graag een donatie voor stichting Speelcadeau. Het Goed Eindhoven gaat hieraan meewerken.
Profvoetbalster Danique Kerkdijk shopt haar mandje vol goeds voor het ouderenfonds. Ze is dankbaar voor de zorg voor haar opa en oma. Marieke Eyskoot nam een mandje vol goeds in ontvangst voor Het Wereldhuis van de Diaconie in Amsterdam. Marianne Minnesma neemt een mandje in ontvangst voor een hulpbehoevend gezin in Zaandam. Het huis van het gezin zal gepimpt worden.
Lucille Werner: “Ik ga dit mandje aan mijn lieve zus geven omdat ze die verdient vanwege haar duurzame manier van leven. Ze is al heel bewust bezig met het doorgeven van onze aarde, bedankt!” CDA’er von Martels shopt bij Het Goed Enschede zijn mandje vol goeds en geeft het door aan iemand die het nu heel goed kan gebruiken. Meneer von Martels was nog onbekend met Het Goed maar belooft een weder bezoek met zijn vrouw. Gwen Jansen wil een Green Make Over van Black Friday naar … GREEN FRIDAY. Ze mag shoppen bij Het Goed in Eindhoven.
John Korssen ontvangt mandje vol goeds. Hij weet als geen ander de kracht van hergebruik.
Gemeentebestuurders uit Ost Wijhe stopten samen een mandje vol met goeds en hebben het geschonken aan Let’s go Wijhe. Ze bieden hulp aan mensen in achterstandssituaties in Laubere, Suntazi en Letland. Burgemeester Houben shopt zijn mandje vol goeds bij Het Goed Nuenen en schenkt de inhoud aan een nieuw Kinderdagverblijf Boerderij Krakenburg in Nuenen. Vandaag is de opening. Wethouder Peter van de Wiel shopt bij Het Goed in Boxtel om te schenken aan Natasja Willems. Ze zamelt speelgoed in voor minder bedeelde Boxtelse gezinnen, onder het motto “Kerst voor iedereen”.
Bij Het Goed in Roden kwamen wethouder Kirsten Ipema en acteur Guido Spek spullen inzamelen om samen een kerstpakket te maken. Het kerstpakket wordt gegund aan iemand die het kan gebruiken. Presentatrice Mascha van Rooij nam tijdens het congres van de BKN een mand in ontvangst voor haar goede doel. Wethouder Karin Schmitz shopt haal mandje vol bij Het Goed Sittard voor de Parkschool.

Tijdens het 25-jarig jubileum congres van de BKN kreeg staatssecretaris Stientje van Veldhoven van BKN voorzitter Leonie Reinders een CO2 cheque uitgereikt. Het stond voor de CO2 besparing die de aangesloten winkels in 2019 tot nu toe hebben behaald. Samen hebbende 100%kringloop winkels 123 miljoen kilo CO2 bespaard. Dat is natuurlijk een prachtige opsteker voor het milieu.

Als grootste keten van warenhuizen van gebruikte goederen met 25 vestigingen door heel Nederland, verwachten we dit jaar méér dan 25 miljoen kilo CO2 te besparen. Tot november stond de teller voor ons al op 21 miljoen kilo.

 

Lokale CO2 uitreikingen

CO2 uitreiking in Sittard aan wethouder Karin Schmitz CO2 uitreiking in Boxtel wethouder Peter van de Wiel CO2 uitreiking in Enschede aan Bas  Assink van Milieu Twente
CO2 uitreiking in Schijndel aan wethouder Harrie van Rooij CO2 uitreiking in Nuenen aan burgemeester Houben CO2 uitreiking in Eindhoven aan wethouder Rik Thijs
CO2 uitreiking in Roden aan wethouder Kirsten Ipema CO2 uitreiking in Emmen aan wethouder Guido Rink CO2 uitreiking in Geldrop aan wethouder Marc Jeucken

 

Black Friday wordt Green Friday

Na de start in 2018 wil Het Goed ook dit jaar haar groene boodschap kracht bijzetten door het vieren van Green Friday, het duurzame alternatief voor Black Friday. Veel mensen realiseren zich niet hoe groot de impact is van het kopen van nieuwe spullen op het milieu. Voor de gemiddelde Nederlander geldt dat de aankoop van nieuwe spullen significant meer impact heeft op het milieu, dan de consumptie van vlees, vliegen of autorijden*. TNO heeft in opdracht van Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland becijferd** dat één kilogram hergebruik van spullen één kilogram CO2-besparing oplevert. 1=1 dus. Daarom communiceert Het Goed de krachtige en tevens confronterende groene inhaker op de enorme kortingsacties tijdens Black Friday: Green Friday 1=1.

Alle kringloopwarenhuizen zullen van donderdag 28 november t/m maandag 2 december extra groen kleuren. Op vrijdag 29 november vinden in alle vestigingen activiteiten plaats, waarmee klanten op ludieke manier bewust worden gemaakt hoe goed ze bezig zijn met hun aankopen.

Dus kom langs en laat je verrassen.

Andere leuke acties en initiatieven op Green Friday

Heb jij een leuke Green Friday actie, geef deze dan de #greenfriday mee, en wij zullen jouw actie ook delen.

Volg ons je onze social media kanalen al?

Facebook | Instagram | YouTube | Twitter |

Of abonneer je op onze nieuwsbrief.

 

Bronnen
* ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn
** BKN CO2 rekentool ontwikkeld door TNO in opdracht van Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland

 

Leuke groene weetjes

Wist je dat

 • Recycling van 1 kg textiel bespaart 3,4 kg CO2. = aan 18 km autorijden. (Bron: gemeente Woerden)
 • Er 39 x meer energie nodig is om een katoenen shirt te maken dan te recylen. (bron Go Green)
 • Grondstoffen voor kledingindustrie vaak komen vaak uit droge gebieden waar water schaars is. Maar juist voor de productie van kleding veel water nodig; waterstress
 • 1 broek = 30 kg CO2- uitstoot -> 1,5 boom om CO2 uitstoot op te nemen. (bron Go Green)
 • 1 katoenen shirt = 20 kg CO2-uitstoot -> 1 boom om CO2-uitstoot op te nemen. (bron Go Green)
 • Voor spijkerbroek = 8.000 liter water nodig. 7.500 liter voor productie van katoen, de overige 500 liter voor de afwerking (verven 142, bleken 30, printen 188, finishing 136 liter). (Bron: OneWorld)
 • Nederlander koopt meer dan 46 kledingstukken. (bron De gezonde stad)
 • Gemiddelde Nederlandse kledingkast bestaat uit 173 items. (bron De gezonde stad)
 • Kledingindustrie is 2de op de lijst van meest vervuilende industrieën, direct na de olie-industrie. (bron De gezonde stad)
 • Recyclen blik kost 95% minder energie dan nieuw maken. (bron Go Green)
 • Recyclen papier kost 40% minder energie dan nieuw maken. (bron Go Green)
 • Voor 1000 kilo papier = 1500 tot 2000 kilo hout nodig is. Door oud papier te gebruiken besparen we per jaar genoeg hout om een twee meter hoge schutting te bouwen van Amsterdam naar Parijs. (bron gemeente Woerden)

Bespaartips

 • Als we een trui aantrekken en de temperatuur 2,5 graden laten zakken scheelt dat 12% uitstoot CO2 (bron Go Green)
 • LED kerstverlichting verbruikt 95% minder stroom en bespaart 3 kg CO2 per jaar (bron Go Green)
 • Pak je de fiets ipv de auto naar de vestiging (0-5 km) dan bespaart dat 5.245 kg CO2 per jaar = 262 bomen minder nodig om het op te nemen (bron Go Green)

Kijk voor meer tips of leuke weetjes ook eens op de website van milieucentraal.  Bv.  https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snel-besparen/bespaartips-verwarming/  of https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/love-your-clothes/kleding-krijgt-tweede-leven/

Of doe zelf een test hoe je impact kunt verlagen. https://thinkbigactnow.org/nl/

Wil jij altijd als eerste op de hoogte blijven?
Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.