Nieuws uit Schijndel

Terug naar alle nieuwsberichten

Veiling bijzondere schilderijen Riancho Y Mora

9 februari 2017

Opbrengst naar container voor Het Goed Schijndel

schilderij-mora-1Soms komen er parels binnen bij kringloopwarenhuis Het Goed Schijndel. Dat is ook het geval met de twee bijzondere schilderijen van de Spaanse kunstenaar Riancho Y Mora (1841-1929). Beide werken worden momenteel via een kunsthandel aangeboden op veilingsite Catawiki. Er kan nog geboden worden t/m zaterdag 11 februari. De opbrengst investeert Het Goed Schijndel in een container in de milieustraat en wordt gebruikt ook om weer meer mensen aan passend werk te helpen.

“Bij binnenkomst vielen beide kunstwerken direct op. Het gaat hier om iets heel bijzonders, dachten we. Daarop deden we extra onderzoek. Toen bleek dat het om de werken gaat van Riancho Y Mora hebben we de schilderijen professioneel laten reinigen. Daarna zijn ze opgeknapt met een nieuwe laag vernis. Via een kunsthandel hebben we beide doeken aangeboden via veilingsite Catawiki. Er zijn al mooie biedingen binnen en er kan nog t/m zaterdag 11 februari geboden worden”, vertelt Ad Vogels, regionaal bedrijfsleider Het Goed.

Gesigneerd
Het gaat om twee olieverfwerken op doek, gemaakt in 1871 en 1872, waarop een Belgisch landschap is te bewonderen. Op het werk uit 1871 zijn wadende paarden en koeien te zien, het schilderij uit 1872 toont huizen en twee vissers in een schuit. De afmetingen van beide doeken zijn 43 bij 71 cm (zonder de lijst gemeten). Beide werken zijn gesigneerd door de kunstenaar.schilderij-mora-2

Opbrengst
Vogels is heel blij dat Het Goed Schijndel deze unieke schilderijen heeft binnengekregen en kan doorgeven aan een nieuwe eigenaar. “Voor de opbrengst hebben we twee goede doelen. Het Goed Schijndel heeft onlangs een oude container gekregen en die kunnen we opknappen. Deze container wordt geplaatst in de milieustraat in Schijndel. Hier kunnen de inwoners van Schijndel hun goederen aanbieden die wij via ons kringloopwarenhuis aanbieden voor hergebruik. Zo is de cirkel weer rond. En daarnaast blijven we investeren in sociaal ondernemen door mensen te begeleiden naar passend werk.”

Meer informatie over de veiling: https://veiling.catawiki.nl/veilingen/search_lots?q=+Riancho+Y+Mora+