Nieuws

Terug naar alle nieuwsberichten

Snoepreisje

4 augustus 2017

Mijmerend in ’t zonnetje overdenk ik mijn vakanties van vroeger.

Als kind ging ik altijd kamperen. Heerlijk een paar weken buiten zijn, dichtbij het strand. Vriendjes had ik zo gemaakt en als we elkaars taal niet begrepen spraken we met handen en voeten. Kunnen we als volwassenen nog een voorbeeld aan nemen.

Bij ons thuis gingen de parkiet en de cavia ook altijd mee op kampeervakantie. Nooit vergeten hoe dat schattige Franse jongetje met zijn korte broekje vrolijk om onze tent liep te scharrelen. Maar ondertussen had hij achter de tent venijnig in Jetje, de cavia, staan te knijpen. Het was een rommelig kruinalbino cavia. Gelukkig liet Jetje flink van zich horen en konden we haar redden uit de handen van die kleine bengel.

Dit jaar heb ik het anders aangepakt. Zouden souvenirs uit de kringloopwinkel mij kunnen inspireren? Om in de sfeer te komen maakte ik een fietstochtje naar Het Goed, zo’n dertig kilometer verderop. Een mooie ruime tas achterop, ik wist natuurlijk niet wat ik tegen zou komen. Op zoek naar toeristische producten met plaatsnamen erop.

Zie hier de vangst als inspiratie voor mijn roadtrip deze zomer.

De flamboyante haan is afkomstig uit Rome, Hotel Oxford. Dichtbij de Spaanse trappen en de elegante Via Veneto. Dat lijkt mij geen verkeerd begin van de trip. Lekker aan de cappuccino in de straat waar Fellini ooit zijn beroemde La Dolce Vita opnam. Van daaruit kan ik zeker alle highlights van Rome bezoeken. Hoe deze kan bij Het goed komt weet ik niet. Maar mensen schijnen soms graag iets mee te nemen als souvenir. Uit het hotel, bedoel ik.

Door het glaasje maak ik een uitstapje naar Duitsland. En kom in Verden aan, Reiterstadt an der Aller. Deze stad in Nedersaksen schijnt het centrum van paardensport en paardenfokkerij te zijn. Een prachtig stadje met prachtige vakwerkhuizen. Daar blijf ik niet te lang, hoe mooi het ook is. Vanaf hier moet ik namelijk een flink stuk naar het oosten, dwars door Duitsland en Polen, door naar Rusland.

De matroesjka’s zijn van oorsprong boerenmeisjes. Dus reizen we langs berken en meren over het platteland door naar Moskou. De matroesjka is een echt Russisch icoon en geliefd als souvenir. Overal komen we ze tegen.

Na Rusland reizen we terug naar Nederland. De onderneming zit er echter nog niet op. Geïnspireerd door het blikje even kamperen in Zeeland, op Walcheren. Net als vroeger. Lekker gluren naar de dames in dracht. Mooie Zeeuwse knoppen bekijken. Oorspronkelijk als sieraad met bloedkoraal, schitterend mooi. Maar ook in koekvorm bij de plaatselijke bakker. Lekker. En eindeloze strandwandelingen maken.

Nederland is zo gek nog niet, ik maak graag tripjes in eigen land. Laat je ook eens inspireren door toeristische items uit de kringloopwinkel. Of nog beter: maak een snoepreisje langs alle filialen van Het Goed. Wedden dat je herboren weer thuiskomt?