Nieuws

Terug naar alle nieuwsberichten

Nederland ontspult massaal.

23 januari 2019

Ontspullen is een ware trend. Opruimen en uitzoeken wat je wel en niet gebruikt. En wat goed is en wat je niet gebruikt, dat kan naar de kringloop, daar maak je iemand anders blij mee. Goed bezig, want zo zijn we samen bezig met hergebruik en belasten we het milieu minder.

Maar met de verhoogde aanvoer bij de achterdeur van kringloopwinkels, neemt ook de toevoer van niet herbruikbare spullen toe. Daarnaast ontstaat er vervuiling bij verzamelpunten zoals textielcontainers.

Deze video van de Volkskrant online was aanleiding voor opnieuw discussie over de toevoer bij de achterdeur van kringloopwinkels. Zijn de spullen die worden aangeboden wel zo goed herbruikbaar en verkoopbaar.

https://www.volkskrant.nl/video/kanalen/nieuws-achtergrond~c474/series/zijn-waar-het-gebeurt-van-onze-correspondent~s1228/ontspullen-koop-liever-betere-spullen~p64206/

Ook bij de vestigingen van Het Goed zien we dat we steeds vaker spullen moeten afkeuren. Daarnaast neemt de vervuiling rond inzamelbakken van bijvoorbeeld textiel toe. Volgens regiobedrijfsleider Ad Vogels staan zelfs de spullen bij de vestiging in Best regelmatig gedumpd buiten voor het hek.

Voor medewerkers bij de achterdeur en chauffeurs is het vaak moeilijk om klanten uit te leggen waarom ze aangeboden spullen weigeren.  Het feit dat ruim 20 procent van de goederen alsnog wordt afgekeurd na inlevering, maakt streng beleid noodzakelijk. Want wat echt niet herbruikbaar is moet de kringloopwinkel tegen betaling afvoeren. Daar zijn mensen zich vaak niet van bewust.

In 1 Vandaag (23-1-2019) dus wederom aandacht voor de aanvoer naar kringloopwinkels.

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/de-gevolgen-van-opruimwoede-bereiken-de-inmiddels-overvolle-kringloopwinkels/

We willen benadrukken dat we heel erg blij zijn met alle spullen die ons gegund worden en die schoon, heel en herbruikbaar zijn. Dankzij jouw bijdrage kunnen onze mensen waardevolle werkervaring opdoen; werk maken door hergebruik.