Omdat doorgeven beter is dan weggooien

Hergebruik door Het Goed

Geef je oude spullen een tweede leven

Al sinds onze oprichting maakt Het Goed zich hard om hergebruik van producten te stimuleren. We streven ernaar om zoveel mogelijk gebruikte spullen een tweede leven te geven. Dat doen we door deze spullen te verkopen in onze winkels. Hierdoor maken we andere mensen weer heel blij met mooie spullen voor lage prijzen. Het gaat om kleding, textiel, meubels, huisraad, elektrische apparaten, speelgoed en boeken. Heb jij spullen die je niet meer nodig hebt? Kom ze dan langsbrengen in een vestiging van Het Goed bij jou in de buurt. Bekijk onze services of maak een ophaalafspraak en laat ze kosteloos ophalen.

Bij Het Goed zamelen we jaarlijks in totaal zo’n 18.000 ton aan gebruikte spullen in. Spullen die anders zouden zijn weggegooid. Hiervan wordt momenteel 88 procent hergebruikt. Dat is al best veel, maar wij streven ernaar om het percentage hergebruik nog hoger te krijgen. Dat doen we niet alleen. We werken veel samen met organisaties, bedrijven en gemeenten. Samen kom je immers tot meer en betere oplossingen.

Van afval naar grondstof

Als het op hergebruik aankomt, gaan we bij Het Goed nog een stap verder. Zo kijken we steeds vaker naar wat we kunnen doen met de spullen die niet meer te gebruiken zijn. Omdat ze kapot zijn of zijn versleten. Dit past bij de gedachte dat we onze afvalberg kleiner moeten maken. Wij zien afval dus niet langer meer als afval, maar als grondstof. Hierdoor leveren we een bijdrage aan een duurzame samenleving.

 

Nu te koop: onze GOOD-tas

Een voorbeeld van onze manier van hergebruik stimuleren is de GOOD-tas. Deze stevige en mooie vilten big shopper was ooit een trui! Of eigenlijk heel veel truien. Die zijn ingezameld in de regio Twente en vervezeld, waarna ze tot vilt zijn gemaakt. Dit is gebruikt om er een leuke, stevige tas van te maken. Het ontwerp is van ROC-studenten Tuan Nguyen en Kitty Berger. De Good-tas is momenteel te koop in onze winkels in Enschede en Hengelo en binnenkort volgen nog meer winkels.

Good_tas

Binnenkort te koop: de kistkruk

Een ander voorbeeld van hergebruik is de kistkruk. Deze is geheel van afvalhout gemaakt. Upstyle Industries tekende voor het ontwerp. De kistkruk is gemaakt van spaanplaat dat is ‘gered’ uit de houtcontainers. Je kunt erop zitten, maar je kunt er ook spullen in bewaren. Momenteel wordt de eerste serie geproduceerd door medewerkers van het Leger des Heils in Groningen. Zodra deze eerste lichting in onze winkels komt te liggen, laten we het weten.

kistkrukje_streep_lowres

Naast het milieubelang dienen de Good-tas en de kistkruk ook nog een ander belang. Zij worden gemaakt door medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze producten zijn dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor mens en maatschappij.

 

Heb jij ideeën? Deel ze met ons

Heb jij goede ideeën over hergebruik? Wij staan altijd open voor duurzame samenwerkingen. Ook werken we graag mee om creatieve projecten rondom hergebruik op te zetten. Neem contact met ons op om je ideeën aan te geven.