column door Mevrouw R.

Klein dingen, groot plezier

De belangrijkste dingen in de wereld kunnen we niet altijd zien. Geluk is van zichzelf onzichtbaar. Net als gezondheid. Niemand ziet het lopen, je kunt het niet bestellen en het wordt niet verkocht als kiloknallers.
Als iemand echter geluk uitstraalt kunnen we het bijna vastpakken, zo stralend kan de glimlach zijn. Ondanks dat dit geluk aanstekelijk werkt kunnen we het moeilijk in woorden vangen, laat staan vasthouden.

Een kind dat ‘s morgens naar zijn schoen rent – is Sint vannacht niet stilletjes ons huisje voorbijgereden? – en een cadeautje vindt zal opgetogen door de kamer dansen. En als de wortel en het briefje ook nog zijn meegenomen door Sint, kan het kind zijn geluk niet op. Want Sint weet nu hoe lief het kind was en precies welke kaatsenballen in een net gewild zijn. En dat dit alleen maar gunstig kan uitpakken begrijpt een kind.

Kleine geneugten in de maand december zijn er genoeg. Wie kent niet de voorpret die hoort bij geheimzinnige bezigheden rondom surprises en gedichten? Niets is leuker, want juist bij Sinterklaas vatten we de eigenaardigheden van onze naasten in grappige en scherpe bewoordingen in een gedicht. Zodat zij later ten overstaan van de gehele familie dit zullen voordragen, met alle hilariteit van dien, tussen wasmanden vol cadeaus.
Het uitkiezen van die cadeautjes met zorg en aandacht is een bron van plezier. Een speciaal geselecteerd cadeautje verwarmt het hart van ontvanger én gever. Of iets een dure aankoop is doet er dan toch veel minder toe?

Overal in december duiken mensen met een kerstpakket op. In trein, bus, lopend of op de fiets. Voor mij een heerlijk terugkerend kijkvermaak. Juist vanwege al die formaten en vormen van pakketten. Wie heeft het grootste of kleinste pakket? En welke transportoplossingen worden er bedacht? Hebben ze op kantoor al met collega’s gekeken naar de inhoud of wachten ze tot thuis, als december-ritueel met de hele familie? Voelen ze een onuitgesproken verbond met elkaar, de pakketten-sjouwers? Kunnen ze het geschenk van de baas waarderen of gaan ze licht mopperend de feestdagen in?

Wanneer je van kleine dingen kunt genieten heb je groot plezier. Klein plezier kun je vinden wanneer je als enige zonder haast met de trein reist en dan langs kerstetalages in onbekende winkelstraten loopt. Of in de ochtend langzaam de dikke kerstbijlage van de krant leest bij je eerste kopje koffie. Wanneer je kerstclichés en decembernostalgie kunt omarmen. Als je geniet van zelfgemaakte gehaktballen of hartverwarmende kippensoep op een koude decemberdag.

Kleine dingen, het is iets om ijverig naar op zoek te gaan. Zo vond ik deze verzameling fraaie kerstborduurwerkjes. Hulde voor diegene die ooit met aandacht heeft zitten borduren. En die bescheiden poppetjes stonden wat verloren in een hoekje. Terwijl ze samen een fantastisch koor vormen en binnenkort uit volle borst kerstliederen gaan zingen. Ik hoor ze al zachtjes oefenen.

Al het kleine ligt voor het oprapen, als je het maar wilt zien. Als je het niet ziet wil dat nog niet zeggen dat het niet bestaat. Misschien moet je gewoon nog eens kijken of een ander vragen of hij het wel ziet. Want samen delen maakt echt alles leuker.

Prettige feestdagen en een gelukkig 2019

Over Mevrouw R.: Mevrouw R. is een grote fan van kringloopwinkels en die van Het Goed in het bijzonder. Zij schrijft hierover op haar onuitputtelijk rariteiten weblog: www.mevrouw-r.nl. Mevrouw R. is ook te vinden op Pinterest: https://nl.pinterest.com/mevrouwr/