Jimmy: “Bij Het Goed krijgen spullen een tweede kans, maar mensen ook”

Het Goed ontmoet participatiemedewerker Jimmy Zuidema (26). In anderhalf jaar tijd maakte hij zich onmisbaar binnen de vestiging in Schiedam. Hij wil niet meer weg.

Altijd vriendelijk en vrolijk

Er zijn mensen die met een onzichtbaar positiviteitspoeder lijken te strooien. Jimmy Zuidema is zo’n persoon. Wie in de buurt van de Schiedammer komt, wordt vanzelf vrolijk. Hoewel hij relatief kort bij Het Goed Schiedam werkt, is zijn blije hoofd niet meer uit de winkel weg te denken. Collega’s en klanten zijn gek op hem. Hij heeft voor iedereen een vriendelijk praatje en stapt altijd met het juiste been uit bed, lijkt het wel.
Toch zat hij anderhalf jaar geleden helemaal niet zo lekker in zijn vel, vertelt hij eerlijk.
“Ik ben hier terechtgekomen via Stroomopwaarts, een organisatie die langdurig werklozen helpt bij het vinden van een passende baan. Op dat moment zat ik al bijna drie jaar werkloos thuis. Ik ben opgeleid voor de zorg, maar kwam nergens aan de bak. Ik verstuurde zo’n tachtig sollicitatiebrieven per week – van dat aantal schrokken ze zelfs bij Stroomopwaarts – en op zestig procent kreeg ik een afwijzing terug. Van de rest hoorde ik zelfs nooit meer wat. Ik heb daar best mee gezeten, kan ik je vertellen. Ik was echter vastberaden om vol te houden. Ik wilde gewoon zó graag werken. Ik wilde dat iemand me een kans gaf. Ik had het geluk dat ik uiteindelijk in het doelgroepregister belandde, een landelijk register waarin alle laagopgeleiden staan. Bedrijven krijgen dan subsidie als ze je aannemen. Toen ging het balletje rollen.”

Goede doorbraak

Jimmy kreeg een reeks vacatures voorgelegd, waaruit hij kon kiezen. “Het ging om verschillende bedrijven: Het Goed zat ertussen, maar bijvoorbeeld ook McDonald’s. Het was een brede selectie.

Omdat ik heel sociaal en open ben en het directe contact met mensen leuk vind, koos ik voor Het Goed. Dat paste beter bij me dan het bakken van hamburgers ergens achterin de keuken van een McDonald’s-filiaal, dacht ik. Grappig als je je bedenkt dat ik nog nooit in een kringloop geweest was.”
De dag dat hij bij Het Goed Schiedam op sollicitatiegesprek ging, herinnert hij zich nog levendig. “Ik wist niet precies hoe ik naar de vestiging moest fietsen en maakte een onnodige omweg. Het regende bovendien keihard. Vlakbij de winkel was alles opgebroken, omdat ze aan het fietspad werkten. Een grote blubberzooi. Mijn broek zat onder de modder (lacht). Ik kreeg echter meteen een fijn gevoel toen ik naar binnen liep. Na een gezellig gesprek werd ik aangenomen en kon ik de volgende week beginnen. Op mijn eerste werkdag was ik best zenuwachtig, geen idee wat ik kon verwachten. Maar ik werd goed begeleid, zodat ik mijn spanning kon vergeten.”
Jimmy werkte aanvankelijk met behoud van uitkering, inmiddels heeft hij een contract als participatiemedewerker. Wat is zijn takenpakket? “Ik draai volledig mee. Ik ben weliswaar participatiemedewerker, maar ik voer alle taken van een ‘gewone’ allround medewerker uit. Ik sta meestal op de meubels en ga mee als bijrijder bij ontruimingen of als er bij mensen thuis spullen opgehaald moeten worden. Daarnaast prijs ik artikelen en vind je me soms achter de kassa. Overal draag ik mijn steentje bij.”

Blije babbels

Jimmy geniet volop van zijn tijd binnen Het Goed. “Het is geweldig als je een klant goed kunt helpen en deze vervolgens tevreden de deur uit ziet gaan. Even mooi vind ik het als je iemand hebt geholpen met het opruimen van een inboedel en hij of zij dan speciaal naar de winkel terugkomt om je te bedanken. Op zulke momenten weet ik dat ik mijn werk goed doe en voel ik me ontzettend gewaardeerd. Een fantastisch gevoel.”
Zijn baan vergt ook enige tact, zegt hij. “Soms kom je in het huis van iemand die net is overleden. Je dient je dan respectvol te gedragen, niet in de laatste plaats vanwege de aanwezige nabestaanden. Je kunt niet roepen: ‘Hallo, we komen die kast van je moeder ophalen en zijn zo weer weg.’ Nee, dan maak je even een praatje. Je zorgt dat nabestaanden hun verhaal kwijt kunnen, dat er naar ze geluisterd wordt.”
Hoewel Jimmy op sociaal vlak een kei is, benijdt hij zo nu en dan het verkooptalent van zijn meer ervaren collega’s. “Ik heb een collega die zo makkelijk meubels kan verkopen, echt ongelooflijk. Vijf minuten babbelen en de klant loopt al met een stoel of kastje naar de kassa. Ik ben qua verkooptechniek iets voorzichtiger, maar ik leer veel van hem. Zo gaat het eigenlijk elke dag. Als collega’s leer je voortdurend van elkaar.”
Hij is flink gegroeid in de afgelopen anderhalf jaar. “Ik vind het nog wel lastig als ik op een dag tien taken moet uitvoeren, dan wordt het snel een chaos. Geef mij liever vijf taken. Daarmee kan ik beter uit de voeten. We hebben daarom afgesproken dat ik een lijstje maak en daarop de dingen afstreep die gedaan zijn. Zo houd ik overzicht. Rust.”

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

In oktober loopt zijn contract af. Toch ziet het ernaar uit dat Jimmy een vast contract krijgt. “Ik wil zeker blijven als dit mogelijk is. Al vind ik het moeilijk om aan te geven wat ik nog verder wil doen binnen dit bedrijf. Ik zou geen teamleider willen worden, maar wat dan wel? Daar sta ik niet echt bij stil. Ik heb meer zoiets van: ik ben nu lekker bezig en ik zie wel wat de toekomst me brengt. Dit heeft misschien deels te maken met een stukje onzekerheid. Gelukkig heb ik dankzij Het Goed al een stuk meer zelfvertrouwen gekregen. Ik weet nu dat er wél werk voor me is. Dat er mensen zijn die me nodig hebben en dat ik wél belangrijk kan zijn voor een bedrijf.” De grootste les die Het Goed hem leerde? “Bij Het Goed krijgen spullen een tweede of derde kans, maar mensen ook. En daar ben ik ze verschrikkelijk dankbaar voor.”
Vrienden en familie vinden het super om te zien hoe Jimmy is opgebloeid. “Iedereen vindt het hartstikke leuk dat ik hier werk. Natuurlijk wordt er weleens opgemerkt: ‘Hè? Maar je hebt toch geleerd voor de zorg, waarom dan nu een kringloop?’ Mijn antwoord is heel simpel: als er geen werk in je eigen vakgebied is, moet je zorgen dat je ergens anders aan de slag gaat. Dat is ook mijn advies aan anderen die nu in dezelfde situatie zitten als ik destijds: wees flexibel en blijf positief. Natuurlijk mag je een sombere bui hebben, die heb ik heus ook gehad. Na bijna drie jaar thuiszitten kwamen de muren op me af. Logisch. Je moet alleen niet in dat negatieve gevoel blijven hangen. Kijk hoe je het beter kunt maken voor jezelf. En haal je neus niet op voor het werken bij een kringloop. Bezoek er eens een paar om te begrijpen wat het nu werkelijk inhoudt. Je draagt bij aan een betere wereld. Het is zo’n prachtig en zinvol beroep.”

Ontmoet bij Het Goed

Wil je net al Jimmy ook (weer) aan de slag, maar weet je niet precies hoe of wat. Kom dan op 14 mei naar Ontmoet bij Het Goed. Daar vind je organisaties die graag samen met jou kijken wat de kansen en mogelijkheden zijn. En wellicht word jij net als Jimmy ook een blije medewerker.

Meer goede verhalen van de mensen bij Het Goed lees je hier.

Het Goed, ‘s-Gravelandseweg 268 – 274, 3135 BK Schiedam

Wil jij altijd als eerste op de hoogte blijven?
Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.