Nieuws uit Boxtel

Terug naar alle nieuwsberichten

13 mei lustrum feest Repair Café in Boxtel!

30 april 2017

Een jubileum! Al 5 jaar organiseren Het GOED en Transitie Boxtel het Repair Café met veel succes. Minder afval, meer hergebruik en het delen van kennis over repareren en zelfredzaamheid staan centraal.

Repair Café bij Het GOED op zaterdag 13 mei van 12.00 – 15.00 uur

Transitie Boxtel en Het Goed organiseren op zaterdag  13 mei het Repair Café,  in de kringloopwinkel van Het Goed aan de Industrieweg 6 in Boxtel. Het draait allemaal om minder weggooien en zelf dingen te leren repareren.
Bezoekers aan het Repair Café kunnen kleding en kapotte spullen van thuis meenemen. Tussen 12.00 en 15.00 uur staan de hobby reparateurs en naaisters klaar om bijvoorbeeld kleine meubels, kleding, fietsen, elektrische apparaten gratis te (proberen) repareren. Vanaf 13.30 is de naaister aanwezig om kleding te maken en verstellen. Bovendien is het mogelijk om in Het Goed bijvoorbeeld een broek te kopen en het meteen in te laten korten. Een beetje oppimpen kan er ook.

Eerste lustrum

Op 13 mei wordt om 13.30 in aanwezigheid van wethouder Peter van der Wiel het eerste lustrum van het Repair Café gevierd.  Het Goed, de reparateurs en de naaisters worden even in de bloemen gezet. In de vijftien Cafés sinds 2012 zijn er 400 artikelen onderhanden genomen en bijna de helft is gerepareerd. Daarnaast zijn 75 kledingstukken goed gemaakt.

De bedoeling is ook uitdrukkelijk dat de mensen geleerd wordt dat je veel dingen zelf kunt repareren. Alles wat het niet meer doet (behalve klokken) maakt kans op een geslaagde reparatie. Het helpt als de handleiding van een apparaat meegebracht wordt.

De ervaring leert dat een flink deel van de klachten wordt verholpen – de kledingstukken meestal 100%. De organisatoren wijzen erop dat hergebruik zowel geld als  grondstoffen bespaart, maar ze willen met het Repair Café ook laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel gemakkelijk.

Transitie Boxtel richt zich op lokale veerkracht in de overgang naar een tijdperk van dure olie en klimaatverandering. De werkgroep is actief op het gebied van voedsel, tuinieren, duurzame energie en milieubewustwording. Zie www.transitieboxtel.nl en www.eetbarboxtel.nl.

Het Goed is een landelijke kringlooporganisatie waarbij twintig kringloopbedrijven zijn aangesloten.  Het Goed zet zich samen met gemeenten en partners in voor werkgelegenheid en meer hergebruik van goederen.