52 Boekenweken

Dat de kringloopwinkel een schatkamer is voor de verbeelding hoef ik jullie niet te vertellenDe verhalen liggen voor het oprapen. Pak een willekeurig voorwerp en het verhaal begint vanzelf. Op een oude ansichtkaart staan de nostalgische vakantiegroeten van tante Toos, in haar eentje op reis naar Valkenburg en Vaals. Iemand heeft de broek ingekort omdat hij aan het eind van het been nog zoveel broekspijp over heeft. In een schilderijlijstje achter de poster vinden we een vergeten foto van een familiefeestje. De fantasie kan zomaar op hol slaan. Wie zijn dit en wat vieren zij? Wie heeft het achtergelaten?

De boekenafdeling staat letterlijk bol van de verhalen. Vergeten titels naast eigentijdse bestsellers. Prachtig geïllustreerde boeken over onderwerpen waar je niets van afweet.

De manier van ordenen zegt veel over het succes van deze afdeling. Gesorteerd per onderwerp werkt het beste. Dan loop je met je vingers langs de ruggen van de boeken. En kijk je of er titels zijn die de nieuwsgierigheid aanwakkeren. Er zijn gloednieuwe boeken naast oude exemplaren die je haast niet durft op te pakken. Ze zijn al jarenlang stukgelezen.

Veel mensen speuren zonder duidelijke richting. Lekker snuffelen, je weet immers nooit wat je tegenkomt. Er zijn ook liefhebbers die iedere week terugkomen om ooit dat ene boek te vinden. Zo speur ik zelf al jaren naar het boek Opgespoorde Wonderen van Rudy Kousbroek. Maar ooit zal ik hem vinden….!

“Lekker snuffelen, je weet immers nooit wat je tegenkomt.”

Boeken die ik ken uit de boekenkast uit mijn ouderlijk huis of bij oma Hortance zorgen altijd voor ontroering. Dan sta ik als verlegen kind weer voor de boekenkast. Waarschijnlijk is daar mijn liefde voor boeken met plaatjes begonnen.

Soms zie je op de boekenafdeling mensen die er lekker bij gaan zitten. Ze nemen de tijd voor een boek. Ik zou ook graag meer tijd willen om te lezen. Het lukt niet, er zijn zoveel andere dingen. Terwijl ik zo goed weet hoe het voelt als het wel lukt. Het is als thuiskomen na een minivakantie. Vanuit je stoel vertrek je lezend op reis. En dan loop je dus, alsof het niets is, in stormen over dijken, verdwijn je tussen het luidruchtige volk in een middeleeuwse herberg of ben je als verpleegster heimelijk verliefd op die afstandelijk maar o zo aantrekkelijke chirurg.

“Verbeeldingskracht is brandstof.”

Boeken laten je door andermans ogen naar de wereld kijken. We kunnen onszelf herkennen, of juist verbaasd wordenVerbeeldingskracht is brandstof. Want zonder verbeelding kan de broek niet korter worden gemaakt. Zonder verbeeldingskracht had tante Toos nooit alleen op vakantie gedurfd. Verhalen vertellen wie we zijn, waar we vandaan komen, maken onze geschiedenis zichtbaar.

Het Goed geeft alle verhalen een nieuwe kans en brengt ze opnieuw in omloop. En als je bedenkt dat iedere leeservaring uniek is dan is de boekenafdeling het summum van hergebruik. Het is daarom altijd Boekenweek in de kringloopwinkel. Het hele jaar door.

En het thema? Dat mag je lekker zelf verzinnen. En precies dat is zó goed.

Mevrouw R. heeft bij deze column een passend titelgedicht gemaakt van gevonden boektitels uit het kringloopwarenhuis:

Gevonden
in de Wissewaswinkel
bij de vergeetclub
over mooi en lelijk

wie durft
tussen te koop en miskoop

de wereld in oude ansichtkaarten
heimwee naar museum van gebroken harten

Wil jij altijd als eerste op de hoogte blijven?
Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.